Gisteravond ging in Schouwburg Amstelveen de musical ‘Je Anne’ in première. De musical “Je Anne” is gebaseerd op het dagboek van Anne Frank, een jong Joods meisje dat tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat in Amsterdam en uiteindelijk werd verraden en naar een concentratiekamp werd gestuurd.

Je Anne

De musical vertelt het verhaal van Anne Frank en haar familie, en laat zien hoe zij hoop en moed vonden te midden van de verschrikkingen van de oorlog. “Je Anne” is een aangrijpende en ontroerende voorstelling die het verhaal van Anne Frank op een krachtige en emotionele manier tot leven brengt. Anders dan in eerdere vertellingen, films en theaterstukken vertelt ‘Je Anne’ het feitelijke verhaal van de onderduikers zonder dat dit op enige wijze gedramatiseerd, aangevuld of aangepast is.

De musical heeft tot doel het krachtige en aangrijpende verhaal van Anne tot leven te brengen door middel van muziek en theater en is daarin gelukt. De muziek helpt de emoties en worstelingen over te brengen waarmee Anne en haar familie te maken kregen tijdens hun onderduiktijd voor de nazi’s. Door deze muzikale aanpassingen blijft Annes verhaal resoneren met het publiek en inspireert het tot reflectie over het belang van het herinneren van het verleden en het vechten tegen haat en onrecht.

Het decor is simpel maar doeltreffend. Er wordt gespeeld op een davidster waar stukken uit zijn, alsof het gebombardeerd is. Elke punt van de ster staat voor een kamer uit het Achterhuis.

 

Cast

Silvana Rocha is nog maar net afgestudeerd aan Fontys en in het begin waren de zenuwen een beetje te merken. Zodra die wegwaren, speelde Silvana een prachtige Anne en wist ze met spel en zang het publiek te raken. Haar spel is authentiek en ze weet het verhaal van Anne uitgelezen en met een mooi inlevingsvermogen te spelen. Niet verwonderlijk aangezien Silvana veel heeft gelezen over Anne en om die reden Anne ook is gaan bewonderen.

Floor Brüggenwirth, die de rol speelt van Margot, kent Silvana al heel lang en juist die band zorgt ervoor dat beide vrouwen echt als zussen op het toneel staan. Margot is minder prominent aanwezig maar juist dan geeft hun vriendschap net dat beetje extra met daarnaast het mooie spel en zang van Floor. Sem Konijn studeert nog aan Codarts maar deze man speelt al op een hoog niveau de rol van Peter.  Als hij verliefd wordt op Anne, raakt Peter zijn verlegenheid kwijt en vertedert hij als hij naast de vlammende Anne opbloeit.

De ouders van Anne worden gespeeld door Marleen van der Loo en Chris Tates die deze rollen integer en met de juiste lading spelen aangezien het verhaal van Anne centraal staat maar zij juist daarom belangrijk zijn om het verhaal van Anne op de juiste manier te vertellen. Na afloop vertelde Marleen dat ze haar middenvoetsbeentje had gebroken. Tijdens de voorstelling was daar niets van te merken. Respect. Samen met Mariska van Kolck, Wim van der Driessche.en Jasper Kerkhof spelen zij de overige bewoners van het Achterhuis waar de spanning al die tijd te snijden moet zijn geweest maar waar ook hoop heerste zoals Marleen van der Loo na afloop vertelde.

Deze cast is erin geslaagd het verhaal van Anne op integere wijze met veel respect te vertellen. Een verhaal dat helaas ook in deze tijd past en waar we dagelijks mee geconfronteerd worden.

Cast:

Silvana Rocha – Anne Frank
Chris Tates – Otto Frank
Marleen van der Loo – Edith Frank
Floor Brüggenwirth – Margot Frank
Wim van den Driessche – Hermann van Pels
Mariska van Kolck – Auguste van Pels
Sem Konijn – Peter van Pels
Jasper Kerkhof – Fritz Pfeffer

Orkest:

Rosite van der Woude – vleugel – muzikale begeleiding
Mascha Hoogendoorn – klarinet – saxofoon – fluit
Hanke Scheffer – vleugel

Kijk voor meer informatie op https://je-anne.nl