Op donderdag 16 mei voerde De Theaterrepubliek de musical ‘’Assassins’’ op in het Polanentheater in Amsterdam. Tijdens dit intrigerende stuk verkende het publiek een duistere kant van de Amerikaanse geschiedenis.

 Het verhaal

De musical ‘’Assassins’’, vertaald ‘’moordenaars’’, gaat over negen personen die een president van de Verenigde Staten hebben vermoord of probeerden te vermoorden. Enkele beruchte moordenaars die de revue passeren zijn John Wilkes Booth en Lee Harvey Oswald. De schrijvers van deze oorspronkelijk Amerikaanse musical, Stephen Sondheim en John Weidman, vervagen de grenzen van tijd en ruimte en creëren een verhaal waarin deze (aspirant-)huurmoordenaars uit verschillende historische periodes elkaar ontmoeten. Zij inspireren elkaar tot aangrijpende daden in de naam van ‘’the American Dream’’.

Deze met een Tony Award bekroonde musical werd al eerder tijdens De Parade in 2003 opgevoerd. De dialogen en liedteksten werden uit het Engels vertaald door Daniel Cohen.

Intrigerend en indrukwekkend

De intrigerende uitvoering van “Assassins” door De Theaterrepubliek was een samenspel van getalenteerde creatives en een toegewijde crew. Het stuk is oorspronkelijk gebaseerd op een idee van Charles Gilbert jr. De Nederlandse vertaling kwam van Daniel Cohen, met voor deze uitvoering aanvullende vertalingen door Pitt de Grooth. Pitt de Grooth nam tevens de regie in handen, bijgestaan door Charlotte Roels als regieassistent. Marcel de Meij zorgde voor het doeltreffende lichtontwerp en de technische uitvoering, terwijl Leon Pothuizen de muzikale leiding en geluidstechniek op zich nam. Samen brachten zij deze boeiende productie tot leven, die ondanks het amateurkarakter toch veel indruk maakte.

Opvallend in deze uitvoering was de personificatie van “The American Dream”, die op een indrukwekkende manier neergezet werd. De karakters werden sterk en humoristisch vertolkt, waardoor het publiek geboeid bleef. Het sterke ensemble zette de sfeer van het stuk goed neer, en ook de zang en goede articulatie zijn benoemenswaardig. Elke acteur was goed verstaanbaar, wat de algehele beleving van de musical ten goede kwam. Wat er echt uitsprong was de stem van Raphael Winkel, de acteur van Lee Harvey Oswald. Hij zong uitstekend en zette zijn rol overtuigend neer.

Al met al was het een interessant stuk dat het publiek in zijn greep hield. De Theaterrepubliek schetste een donker maar interessant deel van de Amerikaanse geschiedenis. De komende twee dagen staat De Theaterrepubliek nog met ‘’Assassins’’ in het theater. 

Meer informatie:https://www.detheaterrepubliek.nl/

Verslag: Rowena Kat
Foto’s: Wilma van der Werf