Acteur Hein van der Heijden is toegevoegd aan de cast van Het was Zondag in het Zuiden . Met zijn hoofdrol in de spektakelmusical keert Hein tijdelijk terug naar Limburg én na 20 jaar naar de musical. Van der Heijden speelt burgemeester Ruiters die zwaar onder vuur komt te liggen tijdens de overstromingen in 1993 in Limburg.

Producent en regisseur Servé Hermans: ‘Voor deze productie zijn we binnen de cast altijd op zoek naar de combinatie tussen theater- en musicalacteurs. Dat Hein van der Heijden met zijn staat van dienst aan deze productie deel wil nemen, beschouw ik als een groot voorrecht. Hein heeft een indrukwekkende carrière als acteur en keert stiekem ook weer een beetje terug naar een oude liefde. De musical. Hij speelde hoofdrollen in Sinatra That’s Life en The Lion King. Ik ben trots dat we deze Limburgse topper na omzwervingen in Amsterdam en Den Haag weer eens in zijn geboorteprovincie mogen ontvangen.’

Hein van der Heijden (Heerlen) is lange tijd verbonden geweest aan Toneelgroep Amsterdam en sinds 2016 aan Het Nationale Theater in Den Haag. Hij geldt als een van de beste toneelacteurs van zijn generatie. In 2012 won hij de hoogste toneelonderscheiding, de Louis d’Or. In Het was Zondag in het Zuiden speelt Van der Heijden de rol van burgemeester Ruiters. Tijdens de overstromingen in 1993 was de burgemeester niet bij machte om de crisis te leiden en verdween hij plots spoorloos. Het verhaal is losjes gebaseerd op het verhaal van Burgemeester Engelbertus Mooren van Arcen en Velden.

Hein van der Heijden: ‘Ik ben enorm verheugd om met Servé Hermans en Toneelgroep Maastricht te gaan werken. Vroeger in Heerlen wilde ik altijd meedoen in een band en nu mag ik op een prachtig podium spelen met de muziek van Rowwen Hèze. Het wordt een zinderende zomer.’

Het was Zondag in het Zuiden

19 december 1993. Het is een zondag in het zuiden, niks aan de hand. In Limburg maakt niemand zich zorgen over de aanhoudende regen en overstromingen in de Ardennen. Ze leven al eeuwen met de Maas. Ze kennen de gevaren. Denken ze. Totdat het hoge water de provincie binnenstroomt. In een paar dagen tijd staan grote delen van Limburg onder water. 12.000 mensen worden geëvacueerd. Het hoogwater verwoest veel, maar verbindt de Limburgers ook. Iedereen helpt. Iedereen komt samen. Zoiets zou eens in de paar honderd jaar gebeuren, maar niets is minder waar. In 1995 gebeurt het opnieuw en in 2021 nogmaals. Limburg leeft met het hoogwater, want het zal weer komen. Dat is slechts een kwestie van geduld.

Toneelgroep Maastricht en De Maaspoort presenteren de spektakelmusical Het was Zondag in het Zuiden van 19 juli tot en met 20 augustus in het Openluchttheater De Doolhof in Tegelen. Kaartverkoop en meer informatie via www.hetwaszondaginhetzuiden.nl .

fotografie: Jean Pierre Jans