De tweedejaars studenten van de Frank Sanders Akademie speelden de theaterbewerking van De Middernacht Bibliotheek. Het is een intrigerend experiment dat balanceert tussen existentiële ernst en speelse theatrale magie. Onder regie van Julia Berendse was het stuk een reflectie op de grote levensvragen: Wat als je een andere keuze had gemaakt? Wat maakt een leven de moeite waard?
Verhaal
De hoofdpersoon, Nora, worstelt met haar leven en besluit op een gegeven moment dat ze niet verder wil leven. Op dat moment belandt ze in een mysterieuze plek: de Middernachtbibliotheek. Deze bibliotheek bevindt zich in een soort tussenwereld tussen leven en dood. In de bibliotheek ontdekt Nora dat elk boek een alternatief leven voorstelt dat ze had kunnen leiden, gebaseerd op de keuzes die ze in haar verleden had kunnen maken. Door verschillende boeken te lezen en alternatieve versies van haar leven te ervaren, gaat Nora op zoek naar het leven waarin ze écht gelukkig is.
Het verhaal laat zien hoe zelfs kleine keuzes in het leven een grote impact kunnen hebben. Hoewel we vaak spijt hebben van beslissingen, is het belangrijk te beseffen dat elke keuze ons unieke pad vormgeeft. Nora ontdekt dat geluk vaak zit in kleine momenten en relaties, niet in grootse successen en zij ontdekt dat sommige dingen waar ze spijt van had, haar toch waardevolle ervaringen of relaties hebben opgeleverd.
De tweedejaars studenten
De hoofdrollen werden verdeeld worden over meerdere studenten, zo werd Nora in de verschillende fasen van haar reis door steeds een andere student gespeeld. Het spelen van een personage als Nora vraagt om het verkennen van emoties zoals spijt, hoop, en zelfacceptatie. Iets wat de studenten goed deden. De alternatieve levens van Nora boden ruimte voor uiteenlopende scènes: van een rustige bibliotheek tot een podium vol actie (bijvoorbeeld wanneer ze een rockster of Olympisch zwemmer was). Dit gaf de studenten de kans om verschillende speelstijlen te verkennen.
Het decor was voorzien van boeken die overal op het toneel zichtbaar waren waarmee de bibliotheek als het ware werd vormgegeven. De tweedejaars zetten het verhaal neer met energie, strakke dans en mooi inlevingsvermogen.
Creatief Team: Inventieve vertaling naar het podium
Julia Berendse regisseerde de voorstelling met een scherp oog voor de kern van het verhaal: de worsteling met het ‘wat als’. Ze slaagde erin om het abstracte concept van de Middernacht Bibliotheek op een toegankelijke en beeldende manier te vertalen naar het podium. Roy Jonathans’ choreografie voegde een dynamische laag toe, met bewegingen die soms als fysieke metaforen fungeerden voor de innerlijke strijd van de personages. Mark Wyman en Karin Bos zorgden voor een muzikale omlijsting die paste bij de melancholieke en hoopvolle toon van het verhaal, terwijl Ewout Heijbroeks lichtontwerp de mystieke sfeer van de bibliotheek prachtig tot leven bracht.
Spelers: Sanne van den Brink, Simon Defevere, Merle Gebben, Ian van Gellekom, Benjamin Jas. Lisa de Jong, Layana Kandou. Inanna van Rennes, Tom aan het Rot, Alex Sandwijk, Floor Simons, Yara Smeets, Jarne Stevens, Lindy Wanders en Sterre Willemse.
Geef een reactie