De herfstvakantie krijgt dit jaar een spectaculaire afsluiting in Fijnaart. In de tot een theaterzaal omgebouwde sporthal van De Parel wordt vier keer de Broadwayversie van Shrek de Musical in een Nederlandse vertaling opgevoerd. Deze hilarische, maar ook vertederende musical is meer dan de moeite waard voor kinderen én volwassenen. Uniek is dat de muziek wordt gespeeld door een orkest dat bestaat uit 50 muzikanten. Kosten noch moeite zijn gespaard om er in alle opzichten een prachtige show van te maken op 24, 25, 26 en 27 oktober. 

Muziekvereniging Oranjevaan en Stichting Cultuur Fijnaart hebben inmiddels patent op het brengen van grootse producties. Eerder zaten de tribunes al vol bij Ciske de Rat en Oorlogswinter. “Die musicals gingen over vrij heftige onderwerpen. Dit keer hebben we gekozen voor een échte familiemusical, waarin veel gelachen kan worden. Shrek de Musical heeft echter ook ontroerende momenten en veel spektakel”, belooft regisseur Jan Willem van Bodegom. 

Pittige voorstelling

De afgelopen anderhalf jaar is hard gerepeteerd en dat is ook nodig. “Shrek is een hele leuke, maar ook pittige voorstelling. De muziek is lastig, zowel om te spelen als om te zingen. Er gebeurt bovendien heel veel op het toneel. Het publiek kijkt zijn ogen uit, maar dat moet ook goed neergezet worden. Daarnaast wordt in deze show heel veel gedanst. Niet alleen door de 8 danseressen van Ballet- en Dansschool Caroline, maar ook door cast en ensemble. En het is niet alleen gewoon dansen. Er zit een compleet tapnummer in dat op hoog niveau wordt neergezet. Iedereen verlegt in deze voorstelling zijn of haar grenzen. Het is prachtig om te zien dat dat lukt.” 

Orkest met 50 muzikanten

Muzikaal worden eveneens grenzen verlegd. “In de musical zitten 52 grote en kleine muzieknummers, in verschillende genres. Het gaat van pop naar klassiek en van swing naar rock. Alles komt voorbij”, vertelt Jan Willem. “Bovendien zetten we hier in Fijnaart iets unieks neer. Geen enkele musical heeft namelijk een orkest dat uit 50 muzikanten bestaat. Wij dus wel. Dat geeft de voorstelling nog meer energie.”

Schitterend decor

Het decor is bij Shrek de Musical helemaal een verhaal apart. “We wilden in de sfeer van de animatiefilm blijven. Daarom hebben we een professionele decorontwerper in de persoon van Paul Urbanus in de arm genoten. Hij heeft een werkelijk schitterend decor ontworpen, dat gebouwd is door Theaterwerkplaats Breda. Dit decor zou echt niet misstaan in een professioneel theater, zo mooi is het geworden”, zegt de regisseur blij. 

Kleding, kap en grime

“En dan hebben we het nog niet eens over de kleding gehad”, gaat Jan-Willem verder. “Shrek, Fiona, Ezel en Heer Farquaad zien er al prachtig uit, maar onze kledingwerkgroep heeft ook veertig sprookjesfiguren, Duluc-dansers, Duloc-inwoners, wachters, ridders en noem maar op aangekleed. Het totale plaatje ziet er zo mooi uit. En ook op het gebied van kap en grime pakken we uit. Pruikenkunstenaar Duncan Barfuss heeft dertig kunstwerken afgeleverd. Grimeur Sylvia de Kok zorgt niet alleen voor een groene Shrek, maar brengt alle figuren uit de Shrek-film helemaal tot leven.” 

Een genot

Met een cast van 40 acteurs en een orkest van 50 muzikanten heb je ook top-geluid en -licht nodig. Daarvoor zorgen de TIM-group en Luma Productions. “Zij maken de show helemaal een genot om naar te kijken en te luisteren”, aldus de regisseur. “In de voorstelling zitten bovendien enkele technische hoogstandjes. Daarover kan ik nog niet te veel verklappen, maar houd rekening met een spuwende draak en een zwevende prinses. Kortom, dit wordt een show die nog niet eerder in West-Brabant is vertoond. Iedereen die straks Shrek de Musical heeft gezien, had dit niet willen missen. Zorg dus dat je dit meemaakt.” 

Shrek de Musical, donderdag 24, vrijdag 25, zaterdag 26 en zondag 27 oktober, De Parel in Fijnaart. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.musicalshrek.nl

Foto: Pictures2Keep – Robert Bakker