Theater Terra brengt al bijna 50 jaar familievoorstellingen en musicals naar het theater. U kent hen misschien van Disney’s Winnie de Poeh de Musical en Peter Pan de Musical, waarmee Theater Terra afgelopen seizoen in de Nederlandse en Vlaamse theaters te zien was. Op zondag 6 oktober ging hun nieuwste familiemusical De Klokkenluider van de Notre Dame in première in de Meervaart in Amsterdam.

De Klokkenluider van de Notre Dame van Theater Terra, gebaseerd op het beroemde boek van Victor Hugo en met invloeden van de geliefde Disneyfilm, vertelt een avontuurlijk verhaal over vriendschap, moed en het vinden van je eigen pad. De musical is geschikt voor iedereen vanaf zes jaar en wordt gekenmerkt door indrukwekkend poppenspel, muziek en een charmant, multifunctioneel decor.

Theater Terra

De unieke familievoorstellingen van Theater Terra worden niet alleen in Nederland en Vlaanderen, maar wereldwijd geprezen. Het gezelschap maakt gebruik van een combinatie van poppen, muziek en fantasierijke decors om klassieke verhalen tot leven te brengen. Enkele van hun producties, zoals Kikker en Raad eens hoeveel ik van je hou, hebben hen internationale faam opgeleverd, met voorstellingen in landen als de Verenigde Staten, Japan en Australië. Theater Terra heeft door de jaren heen meerdere prestigieuze prijzen gewonnen, waaronder de Zilveren Krekel en diverse Musical Awards. Ook zijn ze in 2016 opgenomen in de NRC Cultuur Top 100 als een van de belangrijkste exporteurs van Nederlandse cultuur.

Het verhaal

De musical vertelt het verhaal van Quasimodo, die als klokkenluider in de torens van de beroemde Parijse Notre Dame leeft. Zijn beschermheer, genaamd Frollo, verbiedt hem om de kathedraal te verlaten. Wanneer de mysterieuze en avontuurlijke Esmeralda samen met een groep reizigers op zoek is naar onderdak, verandert Quasimodo’s wereld: Met de hulp van agent Phoebus weten Esmeralda en de reizigers een weg te vinden naar de Notre Dame. Tegen de wil van Frollo in, ontsnappen Quasimodo en Esmeralda naar het Narrenfestival; het grootste en kleurrijkste feest van het jaar. Quasimodo raakt verwikkeld in een spannend avontuur waarin hij een belangrijke keuze moet maken tussen zijn vertrouwde leven en het onbekende avontuur buiten de muren van de Notre Dame.

Crew en cast

De cast van deze musical bestaat uit de getalenteerde Sjors Arts, Romy Peters en Melle Berendse. Arts, ook bekend van Jungle Book, schreef ook het script en de liedteksten voor deze productie. Peters, die eerder schitterde in Peter Pan, vertolkt de rol van Esmeralda. De muziek en arrangementen zijn gecomponeerd door Hilmar Leujes. De regie is in handen van Wesley de Ridder. Het decor, de poppen en de kostuums zijn ontworpen door Kathelijne Monnens, terwijl het lichtontwerp gemaakt is door Benno Barends. Britt van Schie neemt de productie voor haar rekening.

Samen zorgen de cast en crew voor een complete en meeslepende beleving. Het lichtontwerp viel daarbij positief op: het voegde spanning en diepte toe aan het verhaal en zorgde ervoor dat het publiek werd meegenomen in de sfeer van de scènes. Alle elementen, van het charmante decor tot de sfeervolle muziek en het overtuigende spel, komen op harmonieuze wijze samen. Hierdoor ontstaat een voorstelling die blijft boeien en het publiek meeneemt in het verhaal.

Poppenspel van topniveau

De Klokkenluider van de Notre Dame van Theater Terra is een spektakel voor het hele gezin. Het poppenspel, waar Theater Terra bekend om staat, is wederom van topniveau. De pop van Quasimodo wordt door Melle Berendse op een meesterlijke manier tot leven gebracht, waardoor deze net zo dynamisch lijkt als het menselijke personage dat hij voorstelt. De decors creëren een magische wereld waarin het middeleeuwse Parijs tot leven komt. De muziek sluit mooi aan bij het verhaal en neemt het publiek al bij binnenkomst in de zaal mee in de magische wereld van het middeleeuwse Parijs. De acteurs zetten hun rollen energiek en vol overtuiging neer.

De prachtige, zorgvuldig gemaakte poppen brengen de personages op unieke wijze tot leven, en zijn een visueel hoogtepunt van de voorstelling. De cast speelt met zijn drieën verschillende personages, en weet op overtuigende wijze het hele verhaal neer te zetten. Dit veelzijdige spel draagt bij aan de dynamiek van de voorstelling en houdt het publiek geboeid. Het is duidelijk dat de cast en crew zorgvuldig hebben gewerkt aan het vertalen van dit verhaal tot een toegankelijke musical voor jong en oud. 

Romy Peters verdient een speciale vermelding voor haar rol als Esmeralda. Haar energie en toewijding spatten van het podium, waardoor ze het overwegend jonge publiek moeiteloos weet mee te nemen in het verhaal. Haar stem is krachtig en tegelijkertijd warm: een plezier om naar te luisteren! Bovendien speelt ze haar rol met zoveel overtuiging dat het publiek in elke scène met haar personage meeleeft.

Sjors Arts schitterde in diverse rollen tijdens deze voorstelling. Hij wist op indrukwekkende wijze te schakelen tussen humoristische scènes in de rol van Clopin en momenten van pure dreiging in zijn rol als de angstaanjagende Frollo. Zijn veelzijdigheid maakte een grote indruk: Het is indrukwekkend hoe hij telkens moeiteloos van karakter kan wisselen. Het jonge publiek leefde volledig mee met zijn spel en reageerde op de gebeurtenissen op het podium, wat de voorstelling nog levendiger maakte.

Al met al is De klokkenluider van de Notre Dame zeker de moeite waard. De combinatie van poppenspel en muziek is zowel uniek als indrukwekkend. Theater Terra toont opnieuw waarom ze al bijna 50 jaar aan de top van het familie-entertainment staan. Deze productie is van september 2024 tot en met april 2025 te zien in verschillende theaters in Nederland en Vlaanderen. Mis het niet!

Meer informatie: De Klokkenluider van Notre Dame – Theater Terra

Tickets: Kaarten reserveren – Theater Terra

Foto’s: Mariska Steenbergen
Verslag: Rowena Kat