Op zaterdag 28 september bracht Stichting Mae de meeslepende musical ‘’Dogfight’’ naar het historische Zonnehuis in Amsterdam. Gebaseerd op de gelijknamige film uit 1991, combineert de musical emotie, muziek, en een verhaal dat zowel ontroerend als confronterend is. Met meeslepende muziek en een krachtige boodschap bood ‘’Dogfight’’  het publiek een unieke theaterervaring.

Stichting Mae

Stichting Mae is een non-profit organisatie die met passie musicals en muziektheater maakt. In hun stukken staan maatschappelijke, culturele en sociale vraagstukken centraal. Kunst is voor hen een manier om belangrijke gesprekken te starten, mensen aan het denken te zetten, verandering in gang te zetten en mensen met elkaar te verbinden. Ook met ‘’Dogfight’’, het regiedebuut van Ruud van Overdijk, weet stichting Mae het publiek op een indringende manier met relevante vraagstukken te confronteren. Thema’s als schoonheidsnormen, oorlog, genderdynamiek en maatschappelijke verwachtingen komen duidelijk naar voren in deze voorstelling.

Dogfight, het verhaal

De musical ‘’Dogfight’’ neemt zijn publiek mee naar het San Francisco van 1963, wanneer de Vietnamoorlog nog maar net is begonnen. Op de vooravond van hun uitzending naar Vietnam bereidt een groep jonge mariniers zich voor op een avondje uit. Dit is echter niet zomaar een avond stappen: De mariniers nemen deel aan een vreemde en wrede traditie genaamd de ‘Dogfight’, een competitie om de minst aantrekkelijke date te vinden voor een feest.

De 20-jarige marinier Eddie Birdlace verleidt de onschuldige serveerster Rose Fenny, die in eerste instantie geen idee heeft van de ‘Dogfight’. Na enige aarzeling stemt ze ermee in om met Eddie naar het feest te gaan. Beiden zijn zich niet bewust van de diepgaande impact die deze ontmoeting op hen zal hebben. Naarmate de avond vordert, ontwikkelt zich een onverwachte band tussen Eddie en Rose. Ze confronteren elkaar met hun eigen onzekerheden en dromen, terwijl Eddie worstelt met schuldgevoelens en de ethiek van de ‘Dogfight’. Onder begeleiding van muziek ziet het publiek hoe Eddie transformeert van een stoere marinier tot een man die zijn eigen moraliteit in twijfel trekt.

De musical verkent zware thema’s zoals moraliteit, zelfbeeld en groepsdruk. De naderende oorlog in Vietnam voegt extra diepte toe aan de angsten en hoop van de personages, wat hun persoonlijke groei nog krachtiger maakt.

Kracht en energie

De getalenteerde cast was uitstekend op elkaar ingespeeld en wist de personages op een natuurlijke en overtuigende manier neer te zetten. Hun energie en toewijding waren indrukwekkend.

De zang deed niet onder voor een professionele productie. Wat er echt uitsprong waren de stemmen van Rosemary Lloyd en Evelien Vermeulen. Hun zang was niet alleen technisch sterk, maar bracht ook veel emotie over. Vooral Lloyd’s emotionele solo ‘’Pretty funny’’ was een hoogtepunt: tranen stonden in de ogen van het publiek. In haar rol als Marcy stal Vermeulen de show met haar komische charme en krachtige stem. We gaan vast nog veel horen van deze aanstormende talenten!

Noemenswaardig was ook het sterke spel van de drie mariniers, gespeeld door Marvin van der Horst, Boris van den Berg en Blace Newkirk. Zij hebben een sterk gevoel voor timing en brengen het verhaal op een boeiende manier tot leven. Van der Horst wist het publiek tot tranen aan toe te emotioneren met zijn overtuigende spel en zang.

Tijdens de voorstelling maakten de acteurs goed gebruik van de ruimte door zowel op het podium als in de zaal te spelen. Het multifunctionele decor gaf de voorstelling haar karakter en charme en zette de sfeer van de voorstelling goed neer.

Al met al was het een zeer geslaagde voorstelling die het publiek emotioneerde en vermaakte. Ook vanavond en morgen staat Stichting Mae nog met ‘’Dogfight’’ in het Zonnehuis, en er zijn nog kaarten beschikbaar. Kom genieten van deze musical vol emotie en intrige!

Meer informatie en tickets: https://www.stichtingmae.nl/dogfight 

Verslag: Rowena Kat
Foto’s: Rowena Kat en Stichting Mae