Na een grootse aankondiging en al 90.000 verkochte kaarten is het nu dan eindelijk tijd dat Nikos Taverna zijn deuren opent in de Schiecentrale te Rotterdam. Er wordt je als bezoeker een spektakel beloofd met alle bekende hits van ABBA, lekkernijen van de chef die je smaakpapillen laten swingen, livemuziek en zelfs een afterparty. Maar kan Mamma Mia! The Party deze beloftes daadwerkelijk laten uitkomen?

 

De locatie ligt aan de rand van Rotterdam en rond het avonduur is het er heel erg druk op straat. Zorg dat je op tijd vertrekt vanaf huis om niet te laat aan te komen. Parkeren kan direct naast het gebouw, maar ook daar kun je soms wat tijd verliezen. Wanneer je de locatie binnenkomt, kom je al direct in de sfeer en wordt het concept je al vrij snel duidelijk. De hostessen begroeten je in het Grieks en in het halletje richting de zaal loop je letterlijk al door het decor van de show. Wanneer je de hoek omgaat en de zaal binnenkomt heb je direct een ‘’wauw’’ moment. Het decor is groots en je hebt echt het gevoel dat je even op het Griekse eiland Skopelos rondloopt. Wanneer je deze show bezoekt, doe dan geen warme dingen aan. Zelfs de zaal heeft een Griekse temperatuur. Je wil niet al na 5 minuten spijt hebben van die mooie trui die je uit de kast getrokken hebt. Als gast neem je plaats aan een van de tafels die je wordt toegedeeld. Afhankelijk waar je geboekt hebt, ga je dus eten op de patio, het terras of bovenin op een soort balkon. Op het terras heb je het beste overzicht en zit je er echt middenin. De meeste tafels hebben 6 zitplekken, het kan dus voorkomen dat je als tweetal bij een ander gezelschap wordt bijgeplaatst. Op tafel staan al wat kleine hapjes voor je klaar waaronder olijven, stukjes brood en wat dips zoals humus en tzatziki.

Het verhaal

De show is opgedeeld in 3 secties. Dat zorgt ervoor dat je kunt genieten van de show, maar ook rustig kunt eten wanneer het verhaal dus even op pauze wordt gezet. Je volgt eigenaar Nikos (Horace Cohen) die samen met zijn vrouw Kate (afwisselend Anouk Maas of Wieneke Remmers) een Taverna hebben geopend op Skopolos. Op een voor hun bijzondere plek, hier zou 15 jaar geleden de eerste Mamma Mia film zijn opgenomen. Ook aanwezig zijn hun dochter Konstatina (Belle Zimmerman), neef Adam (Kai van der Voort) en kok Debbie (Jeannine La Rose). Na het voorgerecht kom je er in het eerste gedeelte achter dat kok Debbie de oven kapot heeft gemaakt. Tijdens een van haar stiekeme sigaretten heeft de oven vlamgevat en ze kan dus niet verder met het hoofdgerecht. Ze laat daarvoor klusjesman Fernando komen. Ondertussen bloeit er tussen Adam en Konstatina iets moois op. Iets waarvan Nikos liever niet heeft dat het ontstaat en hij wil Adam terug naar Nederland sturen. Er bast een onderlinge strijd uit tussen vader, dochter en moeder Kate. Tijdens deze sectie wordt de oven gemaakt en komen de obers met witte schalen jou het hoofdgerecht brengen.

Tijdens de tweede sectie hoort Konstatina van het snode plan van Nikos en weet niet wat ze ermee aan moet. Kok Debbie probeert via het oproepen van de Griekse goden de twee weer dichterbij elkaar te krijgen. Moeder Kate zit ertussenin maar kiest vooral de kant van haar dochter. Waar het ene moment je nog vrolijk aan het meezingen bent met het nummer Ring Ring komen er later ware in glitter ondergedompelde goden en luchtacrobaten aan te pas om dit verhaal te vertellen.

Na het dessert is het tijd om te feesten. Alle tafels worden van het middenterrein verwijderd waardoor er een grote dansvloer ontstaat. Uiteraard ontbreken de lycrapakjes, veren en plateauzolen ook zeker deze keer niet. Onder leiding van de swingende band komt de ene na de andere ABBA-hit voorbij en wordt er verwacht dat alle voeten van de vloer gaan.

Echt de moeite waard?

Heb je echt iets gemist wanneer je als musicalfan deze show zou overslaan? Nee, dat heb je niet. Het verhaal is flinterdun, rammelt aan alle kanten en wordt erg overdreven gebracht. De grapjes willen, maar niet vallen en de dialogen worden neergezet alsof je naar een slechte soap zit te kijken maar dan live. Op sommige momenten doet het soms zelfs denken aan de kinderserie Dora. Er wordt van het publiek bijvoorbeeld verwacht dat wanneer Debbie een sigaret opsteekt iedereen dan roept: ‘’Niet doen’’. Had leuk kunnen zijn maar helaas komt dit dan maar 1 keer terug, en dan ook nog niet eens duidelijk genoeg waardoor het publiek daarin mee kan gaan. Ook laat de zang soms te wensen over. Uiteraard zitten er momenten in dat de emotie even wordt opgezocht, maar daarin weten de spelers vocaal niet te overtuigen. Daarentegen is Jeannine La Rose als Debbie wel een verademing. De energie die ze meebrengt, zorgt ervoor dat je al snel van haar gaat houden. De overige cast weet het verhaal wel neer te zetten, maar missen uitgesproken momenten om echt te laten zien wat erin zit. Er zijn diverse momenten waarbij er een poging wordt gewaagd, maar waarbij helaas net het gewenste effect uitblijft.

Wat belangrijk is dat wanneer je deze show bezoekt je het verhaal van de musical en de films compleet loslaat. Wij merkten om ons heen dat bezoekers toch voor zichzelf een connectie aan het zoeken waren, die er dus niet is. De enige overeenkomst zijn de hits geschreven door ABBA. Muziek die de show kleur geeft en zorgt dat je als bezoeker een leuke avond hebt. De scènes en de muziek sluiten dan ook niet altijd lekker op elkaar aan waardoor er ineens een nummer komt die je totaal niet verwacht. Daarbij wordt ook niet alles gespeeld van ABBA en is er soms de keuze gemaakt voor een iets minder bekend nummer. Wat ons betreft hadden ze de scènes weg mogen laten. Het had geen meerwaarde en de muziek maakt toch de avond. De live band is in deze wel echt een toevoeging en zorgt voor dat gevoel wat je graag bij zo’n diner experience wilt hebben. Muzikanten lopen tussen de tafels door en weten ervoor te zorgen dat je stiekem toch even met je voet mee tikt. Verder was het eten goed, maar niet spectaculair of speciaal te noemen. Het zijn gerechten die je bij elk Grieks restaurant terugvindt. Wanneer je dus een tafel deelt met andere bezoekers deel je ook de gerechten die op 1 bord of in 1 schaal op tafel worden gezet. Naast de tickets die vaak starten vanaf € 129,00 zijn de drankjes op locatie ook vrij aan de prijs. Een cocktail kost bijvoorbeeld al € 13,95. Je zou dan beter eventueel nog kunnen kiezen om een (non) alcoholisch arrangement te nemen voor de gehele avond.

Wat maakt het dan dat je toch wilt gaan? De locatie en hoe de sfeer wordt neergezet is geweldig. Het is een avondvullende show van 3 uur en 45 minuten waarbij je bijna met elk nummer wel even meezingt. Dit is een show voor een hele brede doelgroep en wanneer je leuk tafelgezelschap hebt, komt het echt wel goed. Hoe je het met elkaar beleefd, zal je avond maken. Schaam je dan ook zeker niet om nog even een Grieks dansje mee te doen of na afloop zelf je discomoves te tonen tijdens de afterparty. Er zijn in Nederland wel eerder diner experiences geweest, maar nog niet eerder zo toegankelijk als deze. Het gaat er in deze niet om dat je met tranen in je ogen meeleeft of uitbundig lacht om alle grappen die langskomen. Het gaat hier om een gezellige avond uit, dat je kunt lachen met elkaar en dat er tijdens het eten naast je door de obers wordt gedanst. Een ervaring die je niet vaak zal meemaken en dus toch leuk om eens gedaan te hebben.

Kijk voor meer informatie op https://mammamiatheparty.nl/

Verslag: Robert Bal
Foto’s: Ilse van Vliet