Afgelopen zondag zagen we (en met ons heel musical-minnend Nederland) de eerste beelden van de Nederlandse versie van musical de Moulin Rouge! Tijdens Musical Awards; The Kick Off gaven hoofdrolspelers Martijn Noort (Christian) en Keoma Aidhen (Satine) een fantastisch optreden met de vertolking van ‘Your Song’.

 

Maar hoe geweldig de visuals in de studio ook waren, het effect in het decor van het Beatrix Theater schijnt helemaal spectaculair te zijn! Tijd voor een kritische inspectie dus en gingen wij, gewapend met camera en notitieblok richting het theater voor een exclusieve kans om een week voor de eerste try-out de extravagante wereld van de Moulin Rouge te ervaren en de sfeer van deze legendarische nachtclub vast te leggen.

 

Moulin Rouge, de musical, het verhaal

Moulin Rouge! De Musical is gebaseerd op de gelijknamige film uit 2001 en vertelt het verhaal van een jonge dichter Christian die verliefd wordt op de mooie courtisane Satine in de legendarische Parijse nachtclub. Een nachtclub waar bohemiens en aristocraten elkaar treffen en waarin alles draait om betoverend vermaak. Maar de druk op Satine neemt toe als haar baas, Moulin Rouge-eigenaar Harold Zidler (gespeeld door Carlo Boszhard), op haar rekent om de Hertog van Monroth (Nino Ruiter) tevreden te stellen, wiens geld de nachtclub draaiende zal houden.

De bekende nummers als Your Song, Come What May en Lady Marmelade ontbreken niet, aangevuld met nieuwe(re) hedendaagse knallers van o.a. Lady Gaga, Sia, en Katy Perry.

Nachtclub setting

Hoewel het verhaal en de muziek al genoeg reden zou zijn om deze voorstelling te gaan zien, is er nog een element wat deze productie tot een ‘Extravagance Spectaculaire’ maakt: het decor en een heuse pre-show. Wanneer men de zaal binnen komt, stapt men als het ware de Moulin Rouge zelf in. Je wordt direct bevangen door het overweldigende interieur die je bij een Franse nachtclub mag verwachten, en meer! Hoewel, vertelt Walter Drenth ons vooraf, de nieuwe theaterstoelen uit Italië komen. Ook het tapijt is geheel vernieuwd. Maar dat zijn wel details die wellicht niet als eerste opvallen, want de zaal is echt adembenemend!

Ja, (voor de kenners), de iconische olifant (in de film de kleedkamer van Satine) is er, een blikvanger in megaformaat! Daarnaast is de molen zelf ook te zien en is alles tot in details verwerkt in belichting, afwerking en aanzicht. Overal waar je kijkt waan je je in de club. Het hartvormige toneel is verlicht met grote sprankelende letters ‘Moulin Rouge’. Direct voor dat toneel, maar nog steeds onderdeel van het decor, staan zitjes, tafeltjes en stoelen met een authentiek lampje op tafel. Deze bijzondere plaatsen (Can-Can Seats) zijn ook te boeken, en nu al geliefd want tot de kerst al uitverkocht! Je zit dan letterlijk in de nachtclubsetting van het verhaal! Tussen de cancan seats en de ‘gewone’ zaalplaatsen zit een catwalk in de breedte van de zaal die bij start van de voorstelling met een vernuftig systeem wordt (af)gesloten.

Preshow

Mocht u het type publiek zijn dat doorgaans zolang mogelijk in de foyer blijft hangen en last minute uw zitplek opzoekt, is de volgende tip zeker aan u besteed: ga op tijd de zaal in en geniet van al dat er te zien is. Want in dat oogverblindende decor begint (vanaf 10 minuten voor aanvang) de nachtclub ‘te leven’ met rondlopende castleden geheel in stijl gekleed. Er wordt geflirt, gelonkt en zelfs een kooidans opgevoerd om het publiek te ‘verleiden’. Wanneer Christian op komt en letterlijk zijn spotlight pakt, verdwijnen de letters en kijkt men het immens diepe toneel in. De Lady M’s verschijnen in silhouet, and then it begins!

Maar zover ging onze preview helaas niet. Dus de rest van het spektakel zal men pas met de try-outs kunnen zien, maar wij kunnen al wel zeggen: dat wil je zeker niet missen!

Vanaf 7 september is de Moulin Rouge volledig geopend voor publiek, kaarten kun je verkrijgen via www.stage-entertainment.nl

Dit hebben overigens al meer dan 100.000 nieuwsgierigen gedaan, en hoe toepasselijk voor The Sparkling Diamond Story om daarvoor een Diamanten Ticket Award in ontvangst te mogen nemen.

Zorg dat je dit spektakel met eigen ogen gaat aanschouwen, alleen al voor de beleving (en dan hebben we het nog niet eens over de voorstelling gehad, to be continued).

Verslag en video: Mariska Steenbergen
Foto’s: Marloes Romeijn
Video Musical Awards: AvroTros