Dat theater topsport is, weten zelfs de doorsnee bezoekers al wel te bedenken. Maar wat Milan van Waardenburg momenteel presteert is met een gerust hart ‘Olympisch topniveau’ te noemen. En die gouden plak haalt hij daarmee niet één keer, maar avond op avond binnen!  Wereldwijd (op Broadway na) is het bekendste theaterwalhalla wel de WestEnd in Londen, het toneel waarop Milan momenteel zijn droom leeft. Het Sondheimtheater (voorheen het Queenstheater) om precies te zijn, is de locatie waar de langstlopende musical (al 39 jaar) Les Miserables wordt opgevoerd, alwaar Milan de hoofdrol van Jean Valjean vertolkt, na al een fantastische run te hebben gespeeld in Nederland en België. 

Les Misérables, een legendarisch, maar vooral zeer aangrijpend en tijdloos verhaal. Geschreven door Victor Hugo. Na jarenlange gevangenschap doet Jean Valjean er alles aan zijn vrijheid te behouden. Met Javert op zijn hielen ontdekt hij het ouderschap, vecht hij mee op de barricade en confronteert hij het verleden.

De rol van Jean Valjean wordt beschouwd als een van de zwaarste die er is. Doorgecomponeerd materiaal, vocaal enorm veeleisend en bijna continu drie uur lang op het toneel. Op zijn TikTok account neemt Milan ons regelmatig mee in zijn leven als West End ‘ster’. De hoogtepunten, het leven van zijn droom, alle lovende kritieken tot zich nemend maar ook de keerzijde van die medaille. De offers in zijn privéleven; het continu bedacht zijn op gezondheidsrisico’s voor je stem, de druk om de hoge(re) eisen die spelen op dit internationale niveau vereist te kunnen waarmaken.

 

En dat waarmaken dat doet hij! Vanuit het publiek komt ongelooflijk veel lof en support; Duitse en Nederlandse fans reizen af naar Londen om Milan te zien. Maar ook het publiek dat nog nooit van Milan heeft gehoord is onder de indruk en zal zijn naam niet snel vergeten. ‘Een van de beste Jean Valjeans’ is een vaak gehoorde en geschreven comment. Dat de producenten het hiermee eens zijn blijkt wel uit het aanbod voor alweer een volgend Les Mis avontuur: Les Miserables The Arena Spectacular waar Milan ook nu weer, maar dan meer in concertvorm, in de rol zal kruipen van Jean Valjean.

Wij begrijpen dat door dit enthousiasme niemand dit wil missen dus even op een rij: tot 12 oktober as speelt Milan in Londen, van 13 t/m 16 februari 2025 zal Milan te zien zijn in de Arena Spectacular (Ziggodome Amsterdam). Aanschouw dit unieke talent in deze rol met eigen ogen, pak nog snel die kans om deze gouden prestatie mee te maken.

Kaarten voor Londen bestel je o.a. via www.sondheimtheatreuk.co.uk 

Kaarten voor het concert kun je hier bestellen www.concertlesmis.com 

Mariska Steenbergen