Een klassieker die nooit verveeld; Hairspray. Musicalvereniging Zwaag presenteert de Broadwaymusical maar liefst vijf keer en gisteravond was de première.

1962 – Baltimore (Maryland, U.S.A.) ontwaakt en de wat stevig gebouwde en ambitieuze Tracy begint een nieuwe dag om haar dromen na te jagen. Haar grootste droom is mee te dansen in haar favoriete televisieprogramma ‘De Corny Collins Show’. In een tijd waarin blank en zwart nog gescheiden zijn en gelijkheid en tolerantie geen groot goed zijn, reiken Tracy’s dromen en ambities nog hoger. Het verhaal is geschreven door Mark O’ Donnel en Thomas Meehan maar Allard Blom heeft de vertaling op zijn naam gezet. De swingende muziek en liedteksten zijn van Marc Shaiman maar voor de Zwaagse muzikanten is de muzikale leiding in handen van Marieke van Diepen.
Peter Groenendijk neemt de artistieke leiding op zich alsmede de regie.

Hairspray Mariska 02

Hairspray blijft toch altijd een lastige voorstelling als het gaat om rolverdeling in een over het algemeen ‘witte’ musicalvereniging. Vaak bedenkt men dan ombuigingen of zwakt men het af met een andere ‘tegenpartij’. Dit keer is gekozen om het rassenverschil dat overheerst in de zestiger jaren in tact te laten maar niet de hoofdtoon te laten voeren in het verhaal. Zo is de liefde tussen Seaweed en Penny geen rassenissue maar een lesbische relatie en ging het protest vooral om het vechten voor gelijkwaardigheid en respect, een zeer actueel thema. Mooi was het statement vooraf waarmee direct duidelijk werd gemaakt dat het om het brengen van het verhaal gaat met alle liefde en plezier voor het musicalvak zonder ook maar enig intentie om mensen te kwetsen.

Hairspray Mariska 03

En dat ze plezier in dat vak hadden was duidelijk te zien, horen en voelen als publiek. Elk up tempo nummer swingde de pan uit en de solo’s met wat meer diepgang kwamen recht je hart binnen. Hoewel Marleen Kunst als Tracy en Loet Appelman als Link uitstekende hoofdrollen vertolkten is toch Pascal Jimmink een eervolle vermelding waard. Als moeder Edna pakt hij direct de sublieme komische timing die zo iconisch is voor deze rol en geeft daar een dusdanige eigen draai aan dat de zaal regelmatig in een deuk lag om hem en zijn opmerkingen. Maar eigenlijk verdiend iedereen de vermelding, van orkest tot aan de kap en grime en kostuumafdeling. Van ensemble tot aan decormakers alles klopte en is zeer vermakelijk.

Hairspray Mariska 05

Het is dan ook maar goed dat ze nog een aantal keren spelen, dan heeft een ieder de kans dit nog te gaan zien. De aankondiging van de titel voor volgend jaar werd nog niet gedaan maar de oproep voor jongeren om mee te doen wel. Na nog één keer een applaus in ontvangst te hebben genomen viel voor vandaag het doek en mochten de leden even zelf uit hun dak. Maar ja niet te lang want morgen gaan ze gewoon weer naar Baltimore want niemand stopt die beat!

De uitgebreide fotoreportage vind je hier.

Mariska Steenbergen