Musicalvereniging Zwaag is een ambitieuze vereniging waar talentontwikkeling, vernieuwing, originaliteit en plezier bovenaan staan. In hun musicalkeuze profileert de groep zich met originele keuzes en ambitieuze plannen. De vereniging staat ook dit jaar weer onder professionele leiding van artistiek leider en regisseur Peter Groenendijk, muzikaal leider en vocal coach Marieke van Diepen en choreografe Marije Slippens (die tevens de rol van Morticia Addams speelt).


In Partycentrum ‘De Witte Valk’ in Zwaag gaat dit weekend voor het laatst De Addams Family getoond worden aan het massaal toegestroomde publiek. Het feit dat er al vier avonden geweest zijn zegt ons dat de uitvoeringen van Musicalvereniging Zwaag ongekend populair zijn. Ook nu hebben de mensen van decor, licht en geluid en kostuums weer alles uit de kast gehaald voor een schitterend plaatje. De make-up is met behulp van bekende make-up artist Bobby Renooij tot in de puntjes verzorgd en geoefend. Leuk om na afloop te horen hoe vol de leden nog zijn van die workshop. Het orkest is zoals elk jaar weer buitengewoon in hun prestatie met de muziek. Uiteraard het titellied met de ‘snap snap’-lied maar ook de andere nummers, zoals ‘openbaring’ vallen op door het harmonieuze geluid.

In de musical schitteren vanzelfsprekend de bekende leden van de Addams Family, die zich totaal niet bewust zijn van het feit dat anderen hen vreemd of angstaanjagend vinden. De eeuwenoude bouwstenen van de familie zijn eerlijkheid, openheid en familietrouw. Deze komen onder druk te staan als dochter Wednesday Addams (Linda Ducro-Blesma) verliefd wordt op de jonge Lucas Polderman (Loet Appelman); zoon uit een doodnormaal gezin uit Andijk.

Wednesday besluit dit geheim uitsluitend te delen met haar vader Gomez (André Vloeijberghs). Daarmee heeft hij voor het eerst een geheim voor zijn vrouw Morticia (Marije Slippens) en wordt gedwongen te breken met de familiewetten. Alles verandert als de familie Polderman op de stoep staat voor een kennismakingsdiner in huize Addams. De chaos lijkt compleet als sluimerende gevoelens worden openbaart en daarmee de liefde op de proef wordt gesteld.

Omdat het bij een amateurvereniging vaak gaat om het samen met plezier naar iets toe werken en er daarnaast vaak een chronisch tekort aan mannen is, kan het zijn dat er qua rolverdeling soms andere keuzes worden gemaakt dan bij een professionele uitvoering. Pugsley Addams, het broertje van Wednesday wordt in deze versie door een vrouw gespeeld (Tamara Keizer) en Fester die doorgaans door een man wordt neergezet is ook aan een vrouw (Berna Meijer) toegewezen. Raar is het niet, de rollen worden juist sterk neergezet en was het al niet in Hamlet’s tijd dat genderbevestiging op toneel geen vanzelfsprekendheid was? Dit zou je even zo goed voor leeftijd kunnen noemen want Oma Addams (Anette Conijn) is door grime en detail in houding en loopjes geloofwaardig 102 jaar.
Lurch (Fons Schipper) is de aandoenlijke lompe butler die eigenlijk zonder tekst een hele rol dient uit te diepen. Het echtpaar Polderman (Pascal Immink en Marleen Kunst) zijn goed op elkaar ingespeeld als suf en ingedut echtpaar. Cousin It (Sandra Keetman) had wat ons betreft nog wel vaker op het podium gemogen als vrolijke tegenhanger van alle duistere types. Achterop het podium zag men schilderijlijsten met daarin afwisselend de voorouders. Deze voorouders vormen het ensemble en zorgen ervoor dat het beeld van het Addamsfamilyhuis nooit verslapt. Knap dat ze continu in hun rol blijven en geen een moment verslappen. Vocaal zorgen zij voor de kracht van de samenzang die prachtig de zaal in komt en ook de dans was uitstekend verzorgd.

Musicalvereniging Zwaag bewijst toch maar weer dat met ambitie en gedrevenheid de mooiste dingen worden gecreëerd. Zij kunnen met trots terug kijken op mooie voorstellingen en een doldwaas duister avontuur.

Mariska Steenbergen

er zijn geen afbeeldingen gevonden