De medische wetenschap is constant op zoek naar de mogelijkheden en balanceert regelmatig op het randje van wat ethisch verantwoord is. ZERObpm?
In de voorstelling ZERObpm van Quinten De Smedt, Tessa Meerman, Matthijs Rijsdijk, Milène van der Smissen en Jip Warmerdam werden de eigen fantasieën en extremen van vijf geneeskunde-studenten opgezocht. Extremen die het daglicht absoluut niet kunnen verdragen. Wat gebeurt er als je ZERObpm bereikt en wat gebeurt er dan met jouw geest en lichaam?
ZERObpm
In deze psychologische thriller gaan drie vierdejaars, een derdejaars en een aluminus van Codarts over deze grens en wat er dan ontstaat is een voorstelling met intrigerende plots. Elke geneeskunde-student heeft in deze voorstelling zijn eigen verhaal en een verleden. Wat zijn de gevolgen van een medisch experiment? De vraag is dan hoe ga jij daarmee om en hoe ga je om met de conflicten om je heen?
Het experiment begint met een poging om het hart stil te zetten en dan te kijken wat er geestelijk en lichamelijk met je gebeurt als je bijvoorbeeld het hart een minuut stil zet. In de kelder van het ziekenhuis, waar een unit is opgebouwd voor extreme omstandigheden, vindt het eerste experiment plaats waarbij bij de eerste student die het experiment ondergaat ineens over meerdere andere eigenschappen lijkt te beschikken. De een na de andere student volgt om het experiment aan te gaan en elke keer steeds weer een stapje verder te gaan door het hart steeds langer stil te laten staan tot de kritische grens van drie minuten.
De opzet van het decor is abstract en past precies in ZERObpm waar ook de staging en choreografie flitsend zijn. Het verhaal wordt in een goed tempo verteld en als publiek wacht je naarmate de voorstelling vordert wanneer die klap valt die alles verandert. ZeroBPM was goed opgebouwd waarbij de spanning langzaam opgevoerd werd. De muzikale begeleiding was in handen van de band die in een andere ruimte de voorstelling muzikaal begeleidde en de rocknummers perfect ondersteunde.
Op 26 en 27 juni vindt ‘Show & Tell’ van Codarts plaats in het Oude Luxor in Rotterdam. Kaarten zijn hier te bestellen (klik hier)
Cast en creatives
Door: Codarts Muziektheater
Regie: Benno Hoogveld
Regie-assistentie: Annebeth Moolenburgh
Componist: Fons Merkies
Muzikale leiding: Carlo van der Put
Lichtontwerp: Jan Kortbeek – Lightwise
Geluid: Boris Holleman
Content Creation: Jip Warmerdam
Staging en Choreografie: Hannah van Meurs
Productie: Inge den Adel
Cast: Quinten De Smedt, Tessa Meerman, Matthijs Rijsdijk, Milène van der Smissen en Jip Warmerdam
Lees ook:
Codarts: Van Kul tot Cult
Show & Tell Codarts: Om te janken zo mooi