Afgelopen weekend toonde Muziektheater Zeeland haar ware vechtlust met het opvoeren van De Drie Musketiers. Na een jaar intensief repeteren, decor opbouwen & kleding maken, en de muziek instuderen was het op donderdag 22 maart zo ver. In het theater de Mythe in Goes kwamen familie, vrienden en andere theaterliefhebbers, bij elkaar voor de première.

Deze verwachtingen waren overigens door de leden zelf gecreëerd, aangezien men al maanden praat over de schermlessen voor de vechtscenes, de prachtige kostuums die gemaakt zijn door de kledingcommissie en de intensieve repetitieavonden met de nieuw aangetrokken regisseur Robbert van den Bergh (onder andere bekend van Soldaat van Oranje, Jersey Boys en The Bodyguard).

Drie Musketiers Muziektheater Zeeland 5

Dat Robbert zich met ziel en zaligheid heeft ingezet voor het eindproduct is te zien. Hoewel debuterend als regisseur heeft hij een toch al herkenbare stijl van regie. Wie oog heeft voor detail wordt goed verwend in deze uitvoering. ALLES klopt. De kostuums zijn door Robbert ontworpen en ook daar zien we tot in detail de schoonheid van victoriaanse stijl. Elk gespje, degendrager, collier, oorbel, kleursamenstelling maakt het compleet en tot een prachtig schouwspel. Complimenten voor de kledingcommissie die de visie van Robbert vertaald heeft naar daadwerkelijke kostuums.

Decor en kleding

De decorbouwers zijn ook behoorlijk uitgedaagd tot het maken van een huzarenstuk. Zijn de beweegbare onderdelen veelzijdig door hun eenvoud; het gigantische scherm, opgebouwd uit losse vlakken die bewegen, projectie weergeven, maar ook het liveorkest een plek op het podium geven is goed bedacht en geeft een professionele indruk. Maar, zoals Robbert ons al eerder vertelde, zonder de acteurs ben je niks als regisseur. Tussen de voorstellingen van de Marathon door en later elke woensdag en weekenden heeft Robbert gewerkt met de leden om spelinterpretatie en intonatie aandacht te geven.

Drie Musketiers Muziektheater Zeeland 6

Iris Veekens, regieassistente en tevens verantwoordelijk voor de choreografieën van De Drie Musketiers was hierbij nauw betrokken om het plaatje helemaal perfect te krijgen.Je ziet dan ook dat de leden het hun alles geven op het podium. Ze spelen de sterren van de hemel en zingen vol pas sie en bevlogenheid de prachtige nummers (begeleidt door Hans Laureyn) van de Drie Musketiers. Denk hierbij aan ‘Vecht’, ‘Ik ben een vrouw’ en de grote hit destijds ‘Alles’.

Het is dat er af en toe toch nog een tekststilte valt, een klein nootje er net af gaat en het decor niet altijd even goed meewerkt, anders zou je denken dat je naar een professionele show zit te kijken.
Het slotapplaus klinkt dan ook oorverdovend en terecht. Muziektheater Zeeland heeft zichzelf bewezen een vereniging te zijn waar dit jaar absoluut rekening mee gehouden moet worden bij de Amateur Musical Awards. En niet voor één, maar voor alle(n)!

Drie Musketiers Muziektheater Zeeland 23

Kijk voor informatie over de vereniging en de voorstelling voor volgend jaar “Ciske de Rat!” op www.muziektheaterzeeland.nl

Klik hier voor de fotoreportage.

Verslag en foto’s Mariska Steenbergen