De Broadway-hit Mothers and Sons (Moeders en zonen) is twee weken te zien in Rotterdam. Anne Wil Blankers, Paul de Leeuw en Freek Bartels zijn in deze voorstelling voor het eerst samen op de planken te zien. Vanavond vond de Rotterdamse première plaats in het Oude Luxor Theater.

In Moeders en zonen volgen we een moeder Katherine (Anne Wil Blankers) die de ex-partner Cal (Paul de Leeuw) van haar overleden zoon bezoekt. Vervuld van boosheid, jaloezie, rouw en liefde, voor haar aan aids overleden zoon, gaat Katherine de confrontatie met Cal aan. Die is inmiddels getrouwd met Will (Freek Bartels) en samen hebben ze een zoon; iets wat 20 jaar geleden ondenkbaar was. Katherine wordt gedwongen in reine te komen met de veranderde samenleving.

Op 29 april waren we al bij de landelijke première en sindsdien is de voorstelling nog sterker geworden. Je merkt dat de spelers nog meer op elkaar ingespeeld zijn en mooie stiltes durven te laten vallen. Moeders en zonen is een diep mededogen en ontroerende blik op de transformerende aard van vergeving en de zich ontwikkelde definitie van het gezin.

QX3A2676

Er zijn geen decorwisselingen en de hele voorstelling speelt zich af in de huiskamer van Cal en Will. Daardoor wordt de nadruk gelegd op het spel en dat is ijzersterk bij alle drie de spelers waarbij de Anne Wil Blankers ongenaakbaar op het toneel staat als de strijdbare moeder. Voor Freek Bartels is dit zijn twee toneelstuk en ook nu weet hij te imponeren. Paul de Leeuw zijn personage wordt heen en weer geslingerd waarbij hij de wanhoop en onmacht mooi speelt.

Mothers and Sons werd in 2014 genomineerd voor twee Tony Awards, waaronder die voor Best Play. Het kan niet anders dat het prachtige spel hier in Nederland beloond wordt met ( op zijn minst ) nominaties voor de Louis en Theo D’Or. 

Kijk voor meer informatie op www.Luxortheater.nl 

Lees ook: Moeders en Zonen, een rollercoaster van liefde, verdriet en woede