fbpx

William Spaaij en Michelle van der Ven in The last 5 Years

William Spaaij en Michelle van der Ven in The last 5 Years

Musicalsites voorspelde het gisteren al. William Spaaij en Michelle van de Ven spelen de hoofdrollen in de nieuwe M-Lab productie The Last 5 Years. De repetities van deze Jason Robert Brown musical zijn vandaag van start gegaan in M-Lab. Daar zal de musical eind deze maand ook exclusief te zien zijn.

 

 

The Last 5 Years is een intieme tweepersoonsmusical; een ontroerend en aangrijpend verhaal met een schurend randje. Ooit tussen het schrijven van twee grote stukken bedacht als een soort kamerconcert voor twee zangers, is het uiteindelijk misschien wel Jason Robert Brown’s meest bekende en meest gelauwerde musical.

The Last 5 Years vertelt het verhaal van een koppel in hun eerste vijf jaar samen die, zo blijkt al na een paar minuten, ook gelijk hun laatste vijf jaar samen zijn. In de vijf jaar die hun liefde duurt, komen alle fasen van een relatie voorbij; van de eerste verliefdheid en de eerste ergernissen tot aan het uiteindelijke loslaten. Bijzonder is dat Nathan (Spaaij) het verhaal van voor naar achter vertelt, waar Sanne (Van de Ven) juist van het einde teruggaat naar het begin. De twee komen elkaar slechts halverwege hun verhalen tegen; op hun bruiloft.

Bijzonder repetitieproces
Om het gegeven van de twee eigen verhalen met eigen gevoelens en ideeën nog meer te onderstrepen, maakte regisseur Benno Hoogveld een bijzondere keuze. Acteurs William Spaaij en Michelle van de Ven repeteren namelijk bijna de gehele repetitieperiode afzonderlijk van elkaar. Omdat Van de Ven nog tot 26 oktober in Das Phantom der Oper in Hamburg speelt, gebeurt dat repeteren zelfs in twee landen. Een deel van de repetitieperiode verblijft regisseur Hoogveld in Hamburg en een ander deel repeteert hij met Spaaij in Amsterdam. Pas tijdens de montageperiode komen de twee acteurs samen.

Regisseur Benno Hoogveld: “Deze versie van the Last 5 Years zal zich onderscheiden door het feit dat we nog meer dan in andere versies gebruik zullen maken van de eenzaamheid van de personages. Liedteksten zullen nog meer benaderd worden als monologen, maar bovenal zullen de acteurs van elkaar gescheiden blijven. Door ze pas tijdens de montage samen te brengen, zal het gevoel van alleen zijn tot het maximale worden versterkt.”

Zowel William Spaaij als Michelle van de Ven (leuk detail: William regisseerde Michelle ooit voor één van haar schoolproducties) zijn heel gelukkig met hun rol in The Last 5 Years. Het stuk van Jason Robert Brown staat dan ook hoog op de wishlist van bijna iedere (musical)acteur. Spaaij: “Al vanaf mijn schoolperiode staat deze prachtige intieme voorstelling bovenaan mijn verlanglijstje staat. Jason Robert Brown is één van mijn favoriete musical componisten en dit vind ik zijn mooiste stuk. Ik kende alle songs al uit mijn hoofd.” Van de Ven sluit zich daar helemaal bij aan: “Muziektheater in zijn puurste vorm, een sterk script en prachtige muziek. Wat ben ik dankbaar dat dit bij M-lab mag spelen!”

The Last 5 Years is exclusief in M-Lab te zien van 30 oktober tot en met 3 november. Voor meer informatie kunt u terecht op www.m-lab.nl.

Over M-Lab
Letterlijk als laboratorium voor muziektheater staat M-Lab op het kruispunt tussen (muziek)theateropleidingen en de beroepspraktijk. M-Lab omarmt talentvolle jonge acteurs en theatermakers, staat ze bij met advies en biedt ze volop kansen om verder te leren; zowel door middel van workshops en lessen als in de (veelal eigen) producties. Op M-Lab’s locatie aan het IJ in Amsterdam-Noord wordt continu gewerkt aan nieuw-, en vooral vernieuwend materiaal.

 Lees ook: The Last 5 Years in M-Lab

 

2018-02-22T21:30:59+00:0006/10/2014 10:51|

Leave A Comment