Na al 1500 keer groen te zijn geschminkt, speelt Willemijn Verkaik wederom de rol van de groene heks Elphaba in de hit musical Wicked.

Ruim 6 jaar geleden werd Willemijn gecast in de Duitse versie van Wicked voor de hoofdrol nadat meer dan 2000 vrouwen auditie hadden gedaan. Deze rol speelde ze 3 jaar lang op 2 verschillende locaties, Stuttgart en Oberhausen. Vervolgens verliet ze ons buurland om ons eigen Circustheater groen te kleuren. Nadat 11 januari het doek viel voor Wicked in Nederland reisde ze door naar Amerika om in het Walhalla van de musicalwereld, Broadway, ook de rol te vertolken. Afgelopen donderdag 19 december 2013 vierde Willemijn haar 5e première as Elphaba, ditmaal op West End in Londen.

Wicked vertelt het verhaal van Glinda de Goede en Elphaba de boze heks van het Westen die we allemaal kennen van het wereldbekende boek “De Tovenaar van Oz” van L.F. Baum en de gelijknamige film uit 1937. Deze musical vertelt echter de andere kant van het verhaal en laat zien hoe er een onwaarschijnlijke vriendschap ontstaat tussen Glinda en Elphaba. De musical is gebaseerd op het boek Wicked: The Life and Times of the Wicked Witch of the West die geschreven was door Gregory McGuire.

MCR 4242

Wicked neemt je mee in de magische wereld van Oz zoals je hem nog nooit hebt gezien, niets is dan ook wat het lijkt. De kostuums en de set brengen Oz opnieuw tot leven. De hoofdrolspelers laten zien dat elk verhaal twee kanten heeft en nemen je mee in een emotionele achtbaan door het leven van de twee meiden. Je zal dan ook meerdere malen de tranen wegvegen van zowel het lachen als van verdriet. Savannah Stevenson, die de rol van Glinda op zich heeft genomen, laat alle kanten van haar karakter zien, ze begint als de verwende en populaire Galinda en groeit uit tot Glinda de Goede. De komische momenten in het begin, zeker “Popular” en haar one-liners, zijn dan ook uitermate vermakelijk. Ook Willemijn heeft een perfecte komische timing dat je zelfs loopt te grinniken met het eerste woord dat ze zegt.

MCR 4339

Maar pas op! Al snel verdwijnt het magische Oz in de duisternis van vele politieke en liefdes problemen waarin zowel Glinda als Elphaba maar ook Fiyero, gespeeld door de charmante Jeremy Taylor, in verwikkeld raken. De karakters worden duisterder en volwassener en langzaam wordt duidelijk waarom de Boze heks van het Westen zo kwaadaardig werd. Het verhaal ontroert je door het bijzonder goede acteerwerk van zowel Willemijn als Savannah. Aan het einde van de eerste akte zal je dan ook op het puntje van je stoel zitten als Willemijn opstijgt terwijl ze de showstopper “Defying Gravity” er uit belt. Maar het meest spraakmakende was haar versie van “No Good Deed” die zoveel emotie en boosheid bevat dat je eindelijk zal snappen waarom Elphaba de naam “Boze Heks” kreeg. Ook Savannah zal wat traantjes los laten komen bij je met haar versie van “Thank Goodness” die laat zien dat ook voor haar het leven op zijn kop staat. Uiteindelijk komt alles samen als ze het eindduet “For Good” zingen waarmee zelfs de mannen in de zaal het niet droog konden houden.

MCR 4487

Je zult veel lachen en veel huilen, maar Wicked is zeker alle tranen waard. De gehele cast is in topvorm en zal je betoveren. Dus pak je luchtballon en haast naar Engeland toe om Willemijn opnieuw te bewonderen in Wicked.

Verslag en video: Nicole van den Berg
Foto’s: Andrew Fosker

Lees ook:
Willemijn Verkaik van Broadway naar West End
Jubileumviering 20 jaar Circustheater