Toen Leonard Bernstein (muziek), Jerome Robbins (regie en choreograaf), Arthus Laurents (scriptteksten) en Stephen Sondheim (liedteksten) samen kwamen om, wat nu bekend is als West Side Story te maken, hadden zij werken op totale gelijk niveau als doel. Deze vier talenten bereikten een eenheid van muziek, dans, script en theaterbeleving die nog niemand eerder was gelukt. West Side Story is niet zo maar een musical, maar een ‘totaalheid aan kunst’ en waarschijnlijk het populairste stuk ter wereld dat ooit geproduceerd is.

Het romantische verhaal van Shakespeares’ Romeo en Julia wordt in West Side Story verplaatst naar het New York City van de jaren vijftig. Tony en Maria zijn jonge geliefden, gevangen tussen twee strijdende straatbendes; de Jets en de Sharks. Hun strijd om te overleven in een wereld vol haat, geweld en vooroordelen is één van de meest innovatieve, hartverscheurende en relevante muzikale drama’s van onze tijd. Zestig jaar na de wereldpremière keert de klassieke Broadwaymusical voor slechts vier weken terug naar Nederland en woensdagavond was de première in het World Forum theater in Den Haag.

West Side Story Mariska Steenbergen 4

Vakcollega’s als Brigitte Heitzer, Mariska van Kolck en Gaia Aikman kwamen kijken naar de Broadwaycast. Uiteraard mogen Frits Sissing en Jacques D’Ancona ook niet ontbreken op zo’n bijzondere avond. Als iets over achten het doek open gaat wordt je direct het oude New York in gezogen. Een grote projectie op de achterwand en huizenhoge stalen constructies die we kennen uit de wijken van New York vormen het decor. De groepen Jets en Sharks stellen zich voor en direct valt op dat dit een echt ‘good old American’ avondje wordt. De bijzondere choreografieën van Robbins zijn duidelijk ‘a work of Art’ maar doet (als je daar van houdt) wat afbreuk aan de ‘ruigheid’ in de vechtscenes. Soms komt het toch iets ‘knokken in plie-formatie’ achtig over. Het geluid is helaas niet altijd goed waardoor niet alle dialogen even makkelijk te verstaan zijn, maar dat weerhoudt de cast er niet van de zaal volledig weg te blazen tijdens de full-cast momenten. Het mega live orkest heeft hier dan ook wel een groot aandeel in en vooral ‘Tonight’ vlak voor de pauze is fenomenaal gearrangeerd. Maar ook klein gebrachte nummers zoals ‘Maria’ gezongen door Kevin Hack is echt prachtig. Kevin viel ons sowieso op door zijn charismatische verschijning en zijn spelvastigheid. Geen valse noot te ontdekken, maar wel met een minder klassieke stem dan Natalie Ballenger die Maria speelt.

West Side Story Mariska Steenbergen 3

Klassiek is het woord dat alles samen vat. Een klassiek verhaal, vormgegeven met de klassieke choreo’s op de klassieke hits die we allemaal kennen. En toch absoluut van deze tijd. Tijdens het nummer ‘somewhere’ wordt het Tony-Maria verhaal even gepauzeerd en naar het heden getrokken. Actualiteiten als discriminatie, tolerantie, en acceptatie worden in een prachtige dans verwerkt waarmee de voorstelling net even dat extra laagje meekrijgt. Het daverende applaus aan het einde is dan ook zeer terecht, en het fotomoment wordt kort gehouden zodat men verdiend deel kan gaan nemen aan het premièrefeest. Slechts enkele weken in Nederland, nu nog in Den Haag en daarna in Groningen. Een uniek spektakel dat je niet gemist wil hebben!

West Side Story Mariska Steenbergen 2

Kijk voor informatie op www.westsidestorymusical.nl

(5 sterren)

Voor de fotoreportage klikt u hier. 

Mariska Steenbergen