In het Efteling Theater vond vanmiddag de première plaats van de musical “Klaas Vaak”. Bijna iedereen kent Klaas Vaak wel en de Efteling heeft rondom het bekende zandmannetje een musical gecreëerd.

Na Droomvlucht is dit nog een musical in het Eftelingtheater die gaat over dromen maar daar houdt elke overeenkomst mee op. Het decor is kleiner, minder massaal, geen filharmonisch orkest en een kleinere cast. Is het daardoor minder? Absoluut niet.


Het verhaal is boeiend en zorgt voor kleine verrassingen in combinatie met een spannend verhaal met komische momenten geschikt voor kinderen maar zeker ook voldoende amusement voor volwassenen. Kenmerkend voor de producties in de Efteling is het unieke verhaal met altijd een link naar een attractie in de Efteling, de artistieke invulling en de mooie liedjes die altijd binnenkomen. Kinderen waren gevraagd in hun pyjama naar de voorstelling te komen en bij binnenkomst stonden er bedbanken op de voorste rijen waar de toeschouwers lekker onderuit konden zitten. Dit paste perfect in het verhaal omdat deze plaatsen bij de productie leken te horen. De kostuums waren schitterend verzorgt en het karakters van Oehoe de uil en Nachtschade de kat werden gespeeld door acteurs met poppen. Het decor was eenvoudig, maar er werd wel gebruik gemaakt van een draaischijf. Het toneel werd naar beide zijkanten uitgebreid zodat changementen buiten de aandacht van het publiek werden gedaan.

Klaas Vaak-37

Verhaal
Klaas Vaak bezorgt met zijn magische slaapzand kinderen over de hele wereld mooie dromen. Zo ook in het Sprookjesbos. Maar de laatste tijd lijkt het slaapzand niet meer te werken. Kinderen hebben zelfs hele gekke dromen. Heeft Heks er iets mee te maken? En waar komt het zwarte zand vandaan? Bij het vallen van de nacht gaat Klaas Vaak samen met zijn trouwe vriend de uil op pad om het raadsel voor eens en altijd op te lossen.

De rol van Klaas Vaak werd gespeeld door Diederik Rep die de rol van deze ietwat chaotische man mooi neerzette in een stijl die bij Klaas Vaak past, vol liefde voor kinderen die hij leuke dromen wil geven. Willem-Jan Stouthart speelt de rol van Oehoe de uil. Deze rol speelt hij met een pop die er schitterend uitziet waarmee hij alle aandacht naar zich toe trekt en de acteur als het ware verdwijnt. De rol van de heks, Noxana, wordt gespeeld door Eline Schmidt, een van de mooie rollen van deze musical. Gemeen en angstaanjagend en met een schitterende stem zet zij deze rol neer waarbij kinderen toch maar even een stukje dichter tegen hun ouders aan kruipen. Karel Simons speelt kabouter en de kat Nachtschade. Karel is zeer atletisch, beschikt over een mooie stem en weet ook in dit genre musical zijn weg te vinden en beleeft er zichtbaar plezier aan. Met gekke jumps en allerlei katachtige acrobatische bewegingen brengt hij de kat letterlijk tot leven. Hein Gerrits speelt Korrel, de kabouter, hoofdman van alle zandkabouters. Onbeholpen en net geslaagd voor zijn examen voor hoofdzandkabouter is dit een rol die door Hein overtuigend gespeeld wordt gezien het feit dat een meisje voor mij haar handen voor haar ogen slaat als hij een zandzak weggooit, waar hij niet hoort. Sabrine Hallewas speelde de dubbelrol van Grootmoeder en Zandkabouter en zorgde voor de zeven zandkabouters die voor de gelegenheid op waren zonder dat dat haar beperkte in haar rol. 

De kinderen spelen hun rol alsof ze nooit iets anders gedaan hebben met Vajen van den Bosch als de ervaren actrice maar zeker niet overheersend. In tegendeel. Mandy, Kobe en Margaux passen prima in het plaatje. Daarnaast zijn er zeven kinderen die een keer in deze musical de rol spelen van Zandkabouter en waarschijnlijk de dag van hun leven hebben door te spelen voor een uitverkochte zaal.

Klaas Vaak-48

De voorstelling is echt een sprookje geworden. Niet in het minste de verdienste van Allard Blom die werkelijk elk genre musical lijkt te beheersen en schitterende stukken maakt. Tel daarbij op het mooie decor, schitterende effecten waaronder een zandstorm en opkomst van Klaas Vaak op het hoofd van de uil en het verhaal is tot in ieder detail gewoon af. De voorstelling lijkt even moeilijk op gang te komen maar dat is maar even waarna het verhaal tot einde blijft boeien.

Tickets
De VIP-Droomplaatsen bevinden zich vooraan voor het podium. Deze exclusieve bedbanken geven het beste zicht op de musical. Deze plaatsen zijn ideaal voor gezinnen. Deze kaarten kosten € 23,50. Een eersterangs kaartje kost € 18,50 en voor € 42 kun je de musical combineren met een bezoek aan de Efteling.

De sprookjesmusical Klaas Vaak is exclusief te zien in het Efteling Theater van 11 september 2013 tot en met 9 maart 2014. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.eftelingtheater.com of 0900-0161 (€0,15pm).

Klik hier voor de fotoreportage

Klik hier om foto’s te bestellen