Judas theaterproducties heeft haar subsidie helaas verloren maar is niet bij de pakken neer gaan zitten en is de uitdaging aangegaan. En hoe! Waar Kiss of a Spiderwoman van start zou gaan is Judas met een andere productie gekomen vertelde Allard Blom in zijn column op onze site.

Judas brengt nu van 9 februari tot en met 5 maart het verhaal van Norma Jean, oftewel Marilyn Monroe. Ontsproten in de geesten van schrijvers Allard Blom en Sam Verhoeven. Samen zijn zij verantwoordelijk voor schitterende producties die in Nederland niet vertoond worden zoals Lelies en de Muze van Rubens.

Goodbye Norma Jeane is werkelijk schitterend gemaakt, maar zonder een cast die daaraan de juiste invulling kan geven, is een productie nergens. Anne Mie Gils, Ann van den Broeck en Michiel de Meyer maken deze productie tot een mooi verhaal waarbij je je afvraagt hoe de afloop zal zijn. Annie Mie Gils beschikt over een mooie droge humor met een perfecte timing. Ann van den Broeck speelt de rol van Marilyn met raffinement en een mooie inleving waarbij ze het publiek een kijkje gunt achter de werkelijke emoties van deze bijzonder vrouw. Last but not least, Michiel de Meyer die de verlegen student en diverse andere rollen speelt. De student die achter het echte verhaal van Norma Jeane Baker wil komen. Hij switcht schijnbaar moeiteloos van rol naar rol en speelt tussen de bedrijven door ook nog trompet met muzikaal leider Thomas Vanhauwaert.

Creatives Allard Blom en Sam Verhoeven zijn er weer in geslaagd, om met schijnbaar eenvoudige middelen een schitterende breekbare voorstelling te maken, die van alle lagen voorzien is en waarbij de diverse plots duidelijk te onderscheiden zijn door het publiek. Dramatiek, jawel, maar wel voorzien van een schitterend komisch gouden randje dat past bij deze voorstelling. Het decor is eenvoudig maar juist die eenvoud maakt dat je als publiek je fantasie kunt gebruiken om het plaatje voor jezelf compleet te maken. Zo spreekt dit verhaal tot de verbeelding waarbij je je serieus afvraagt wat fictie is en wat berust op de werkelijkheid.

Goodbye Norma Jeane 2

Het verhaal
1988. Een jongeman belt aan bij klein appartement in een stad in Europa. Een vrouw van 62 opent de deur en stelt zich voor als Jane Edwards, maar de jongeman laat zich niet voor de gek houden. Hij is haar grootste fan en hij weet het zeker. Honderd procent zeker. De vrouw die voor hem staat is Norma Jeane Baker. Ooit beter bekend als Marilyn Monroe, waarvan de wereld niet beter weet dan dat ze 26 jaar eerder, op 5 augustus 1962, is overleden.
Verbijsterd laat de vrouw de jongeman binnen. Ze is vooral bang dat haar geheim bekend zal worden, maar dan doet hij haar een voorstel. Hij wil weten wat er de laatste avond van haar leven is gebeurd.

Norma Jeane aanvaardt deze voorwaarden en begint te vertellen. Ze vertelt over een jong meisje dat terecht komt in een Hollywoodwereld vol leugens, bedrog en klatergoud. Ze vertelt hoe Norma Jeane Baker langzaam vervaagde en transformeerde in Marilyn Monroe: actrice, model en sekssymbool. Ze vertelt hoe de roem haar eerst alles bracht wat ze zich ooit gewenst had, haar vrijheid bood, maar dat die roem ook een keerzijde heeft en haar uiteindelijk verstikte. Niets bloeit, niets ontstaat, niets is nog echt onder de altijd priemende ogen van de oh zo kritische buitenwereld. En waar Marilyn eerst een bevrijding leek, werd ze plots een gevangenis voor Norma Jeane. Haar verhaal is er een van onbereikbare liefde, een peilloos diepe depressie, intens verdriet, vernietigende onzekerheid en eeuwige hunkering.

Toen Marilyn stierf was de wereld een ongelukkige ster armer, maar een opgeluchte vrouw rijker…

“Goodbye Norma Jeane” is een verhaal met mooie muziek waar de grens van fictie en werkelijkheid vaag lijkt of wellicht niet eens bestaat. Als u echt een mooie voorstelling wilt zien is Antwerpen zo ver nog niet en is deze nieuwe musical absoluut de moeite van het bezoeken waard.

Nu M-Lab is verdwenen en het Zonnehuis de handschoen wil overnemen, zou het toch mooi zijn als het Nederlandse publiek deze voorstelling kan zien in het Zonnehuis. “Goobye Norma Jean” zou daar prima tot zijn recht komen met in de hoofdrol een vrouw die tot ieders verbeelding spreekt. Marilyn Monroe.

Klik hier voor de fotoreportage

Meer informatie en reserveren kan op deze site.