Luxor Theater sloot het decennium af met een bezoekersrecord. In 2019 kochten 335.671 gasten een kaartje voor een van de bijna 400 voorstellingen in het Rotterdamse theater. Dit was weer ruim 6% meer dan in 2018 en het hoogste aantal bezoekers sinds 2010.

Cabaret, dans en Cats zeer in trek

Veel grote cabaretiers traden afgelopen jaar op voor uitverkochte zalen. Jochem Myjer trok in 2019 ruim 24.000 bezoekers, Youp van ’t Hek 12.000, Bert Visscher 13.500, Theo Maassen bijna 10.000, Brigitte Kaandorp 7.500 en Najib Amhali 7.500 cabaretliefhebbers. Na de uitverkochte reeks van Richard Groenendijk in november 2018 verkocht hij ook zeven voorstellingen uit in mei 2019.

De Engelstalige West-End hitmusical Cats trok 33.000 musicalliefhebbers naar Luxor. Naar de kerstmusical Scrooge kwamen 6.200 gasten. Een van de hoogtepunten van afgelopen jaar was de komst van het wereldberoemde Amerikaanse Dansgezelschap Alvin Ailey. Onder de 6.000 gasten van de vier volledig uitverkochte voorstellingen, waren prinses Beatrix, prins Constantijn en prinses Laurentien.

2020: Waardenberg en De Jong, Annie, Hello Dolly, Lazarus, NDT

Luxor is het komende jaar ook weer het domein van lange series van exclusieve producties. Waardenberg en De Jong staan in januari 2020 voor het eerst in 20 jaar weer als duo op de planken, exclusief in Luxor. Alle ruim 26.000 kaarten waren binnen twee dagen uitverkocht. De musicals Annie, Hello Dolly en Lazarus zijn maar in een beperkt aantal steden te zien, waaronder natuurlijk Rotterdam. Voor Hello Dolly met o.a. Simone Kleinsma, Paul de Leeuw en Freek Bartels, is op zondag 8 maart een grote galapremière met een indrukwekkende gastenlijst in het nieuwe Luxor Theater..

In het najaar presenteren Luxor, Holland Dance Festival en stichting Droom & Daad weer een exclusieve internationale dansvoorstelling. We sluiten het jaar in het oude Luxor Theater af met de nieuwe voorstelling van Richard Groenendijk, een spektakelproductie van The Asthon Brothers en de tv-opnames van de laatste oudejaarsconference van Youp van ’t Hek.

Daarnaast staan het oude en nieuwe Luxor Theater vol met theatercolleges (b.v. Maarten van Rossum), theaterconcerten (b.v. Bløf) en de 5-sterren productie Showponies 2 van en met Alex Klaassen.

Rotterdam in Luxor

Naast veel voorstellingen van Rotterdamse makers (Richard Groenendijk, Scapino, Patrick Laureij) en met Rotterdamse spelers (Paul de Leeuw, Loes Luca, Fred van Leer) opent Luxor haar deuren voor verschillende evenementen.

De Jongerenherdenking vindt voor de 4e keer plaats op 4 mei. De week van het songfestival zullen het oude en nieuwe Luxor vol staan met activiteiten, zoals de live streaming en feest op 16 mei samen met café Keerweer en een avond met oud-songfestivaldeelnemers op 15 mei.

De Rotterdamse festivals, zoals IFFR, Circusstad en de Operadagen vinden weer onderdak bij Luxor. Daarnaast is Luxor partner van de nieuwe makers Derek Otte, en Tomás de Paauw in de trajecten waar zij aan werken richting het maken van onder andere eigen theatershows. Ook hebben verschillende partijen in de stad onderdak in Luxor, zoals urban dansgezelschap XClusiv Company, theatergezelschap Women Connected, Het Huis van Asporaat en Cameretten.

2020 belooft weer een heel mooi jaar te worden voor Luxor Theater en de vele Rotterdammers die het theater verwelkomt.

Meer informatie over de programmering op www.luxortheater.nl/voorstellingen

Foto: Luxor Theater