Op donderdagavond 2 oktober 2014 was de Rotterdamse première van de theaterproductie War Horse, na de officiële première op zaterdag 14 juni 2014 in Koninklijk theater Carré in Amsterdam.

Het verhaal van War Horse is gebaseerd op de roman van Michael Morpurgo en bewerkt door Nick Stafford. War Horse speelt zich af in de Eerste Wereldoorlog en vertelt het verhaal van de jongen Albert, wiens geliefde paard Joey verkocht wordt om te vechten in de oorlog. Het paard Joey ontmoet de jongen Albert, gespeeld door Kay Greidanus, als veulen en samen groeien zij op. Kay speelt de rol van Albert geloofwaardig. Je ziet de jonge Albert opgroeien van een jongen van 13 tot een volwassen kerel die een heldhaftige soldaat wordt. De vader van Albert, gespeeld door Bas Keijzer, is een boer die in de schulden en een familievete zit en probeert zijn hoofd boven water te houden. Hij besluit het geliefde paard, Joey, van zijn zoon Albert te verkopen omdat hij schulden heeft. Joey moet gaan vechten in de oorlog. Albert gaat op in de oorlog opzoek naar zijn paard Joey. De komische noot in het verhaal is Annick Boer, de moeder van Albert, zij weet met haar timing en gevoel voor humor het dramatische verhaal enigszins te relativeren. Het verhaal wordt aan elkaar gezongen door Remco Sietsema. Hij vertolkt de rol van muzikant.

War Horse premiere-14

War Horse is een opmerkelijk verhaal over vriendschap, loyaliteit en moed. De ontmoeting tussen Albert en Joey is er één die ogen opent, vijanden dichter bij elkaar brengt en vreemden met elkaar verbindt. Het verhaal wordt mede verteld door middel van baanbrekend poppentheater van de Zuid-Afrikaanse Handspring Puppet Company, waarin levensgrote ademende en galopperende paarden voor de ogen van het publiek tot leven worden gebracht op het toneel. De paarden zijn tot in detail nagemaakt en ook qua beweging zoals het lopen en de ademhaling zijn het net echte paarden. De puppeteers zijn duidelijk zichtbaar in de paarden maar door hun natuurlijke subtiele bewegingen, die horen bij een paard lijkt het of er een echt paard op het toneel staat. Het zijn de kleine details die ervoor zorgen dat je meegezogen wordt in het verhaal en het geheel geloofwaardig wordt. De kleine bewegingen van de oren, het maken van de hinnikgeluidjes, het zwiepen van de staart en de manen en het ademen zorgen voor een realistisch beeld en doet geloven dat er levensechte paarden op het toneel staan.

IMG 4769

Het decor is simpel en minimalistisch van opzet echter het is wel duidelijk waar de scènes zich afspelen. Er wordt gebruikt gemaakt van projecties op een doek, in de vorm van een wolk, boven de spelers. Door deze beelden en het spel komt de sfeer meer tot leven. Naast de paarden zijn er ook vogels en eenden in de vorm van poppen aanwezig. Ook wordt er regelmatig gebruik gemaakt van de zaal door de paarden en de cast, wat voor een leuke dynamiek zorgt. De voorstelling is verhaaltechnisch soms wat saai en langdradig. Het spel van de acteurs is niet op alle momenten even geloofwaardig, vooral in de scenes wanneer de acteurs Britten, Fransen en Duitsers spelen maar allen Nederlands spreken. Echter dit wordt ruimschoots goed gemaakt door de vormgeving en het prachtige spel van de paarden.

IMG 4788

War Horse is een indrukwekkende ontroerende theatervoorstelling waarin je wordt meegenomen in de beleving van een oorlogsverhaal, waarin moed, vriendschap en loyaliteit een rol spelen. War Horse is nog te zien in Rotterdam, Breda, Groningen, Apeldoorn en tot slot in Heerlen in april 2015.

Meer informatie vindt u op http://www.luxortheater.nl/

Verslag: Eline Gremmen

Foto’s: Peggy de Haan en Nicole van den Berg