“Beauty and the Beast” is een sprookje dat door Disney in een tekenfilm is verteld maar ook in het theater gooide Beauty and the Beast hogen ogen. De musical met in de hoofdrollen Chantal Janzen, Stanley Burleson en René van Kooten speelde van 2005 tot 2007 in Nederland.

Foto’s nabestellen? Dat kan. Klik hier

 

Waanzin Theaterproducties speelt dit jaar deze musical in het Kwadrant Theater in Zoetermeer van 21 tot en met 29 maart. De beslissing om deze musical te spelen betekende ook dat er uitgepakt diende te worden waar het ging om kostuums en decor en ook niet in het minst waar het gaat om de cast.

Op een winterdag klopt een oud vrouwtje aan bij het kasteel van een jonge, verwende en arrogante prins voor wat beschutting tegen de bittere koude. Ze geeft hem één enkele roos als betaalmiddel. De prins weigert haar verzoek en dan smelt de lelijkheid plotseling van het vrouwtje af en verandert ze in een beeldschone tovenares. Ze heeft gezien dat de prins niet kan liefhebben en spreekt een gruwelijke betovering uit over het kasteel. De prins verandert in een beest en ook alle personeelsleden veranderen in een voorwerp gerelateerd aan hun karakter. De roos die de prins had gekregen was een betoverde roos en als hij, voordat het laatste blad ervan zou vallen, niet kon leren liefhebben en dus ook de liefde van die andere persoon terug winnen, dan waren hij en zijn personeel voor altijd gedoemd te blijven waarin ze veranderd waren.

Beauty and the Beast Waanzin 36

Foto’s nabestellen? Dat kan. Klik hier

Voor de rollen moest auditie worden gedaan door een groot aantal acteurs en is er uiteindelijk gekozen voor een mooie cast. Het toneel is uitgerust met drie grote decorstukken die afhankelijk van de scéne draaien en het dorp al snel veranderen in het kasteel. Daarboven is een soort van balustrade gemaakt die multifunctioneel is. De kleding is geweldig gemaakt. Met name de opmaak van het beest is heel mooi gedaan.

Bij het begin legt Britta Ruijters, die de rol speelt van Bell, de lat hoog en zij is in staat dat niveau vast te houden. Gaston wordt gespeeld door Raygin Fullinck die ook echt deze indrukwekkende rol kan spelen en zingen. Gaston zoals het hoort. Met zijn stem en verschijning maakt hij zeker indruk en het is niet meer dan logisch dat de meisjes in het dorp op hem vallen. Lefou wordt gespeeld door Bart Stoekenbroek die in deze rol zich helemaal kan uitleven en dat ook doet. Als de vader Maurice, gespeeld door Hans de Regt op een liefdevolle manier, op reis gaat verdwaald hij in het bos en komt in handen van het beest, gespeeld door Edwin van Enkhuijzen. Het beest is grof en onbeschoft tegen Belle en zijn zelfmedelijden en agressie worden mooi vertolkt door Edwin. In het kasteel wonen de butler Tickens die betoverd is in een klok, gespeeld door Paul van Wissen en Lumiere die veranderd is in een kaarsenstandaard, gespeeld door Ties Brunt. Deze twee eenheid zijn elkaars tegenovergestelde maar kunnen niet zonder elkaar. Beide heren zijn perfect op elkaar ingespeeld en bespelen de lachspieren van het publiek.

Beauty and the Beast Waanzin 39

Foto’s nabestellen? Dat kan. Klik hier

Mevrouw Pot is de huishoudster die verandert is in een theepot en wordt gespeeld door Fabienne Dallau. Haar zoon die verandert is in een theekopje wordt gespeeld door Julian ten Hopen, die een mooie aandoenlijke rol speelt. In de kamer van Belle staat de in een commode betoverde operadiva La Commodia, overtuigend gespeeld door Thamara Toet. Als laatste is daar het sexy franse kamermeisje Babette dat wordt gespeeld door Shyla Verburg die verleidelijk hard to get speelt met Lumiere.
De cast bestaat uit totaal 27 personen die van deze musical een pareltje maken voor Waanzin Producties en samen met heel veel vrijwilligers een succes maken van deze uitvoering van Belle en het Beest.

Beauty and the Beast Waanzin 55

Aan alles is met veel liefde en inzet gewerkt en zelfs de foyer is helemaal in de sfeer van deze mooie musical ingericht en het publiek waant zich meteen in de musical. Met bescheiden middelen en de inzet van het Theaterorkest dat voor de muziek zorgde is men er een geslaagd een leuk en mooi avondje uit te verzorgen.

Beauty and the Beast Waanzin 69

Het wachten is nu op de titel van de musical voor volgend jaar.

Klik hier voor de fotoreportage.

Foto’s nabestellen? Dat kan. Klik hier

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte via Twitter? Volg ons op Twitter en klik hier.

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte via Facebook ? Like ons op facebook en klik hier.