X

‘Vrouwen op de rand van een zenuwinzinking’ trapt ijzersterk af

Liefde voor theater is een van de drijfveren van de cast en de Kernploeg om producties te maken zoals in het verleden ‘A new Brain’ en ‘She loves me’. Diezelfde passie zie je ook weer terug bij ‘Vrouwen op de rand van een zenuwinzinking’.

Cast

Deze productie ging in 2010 in productie op Broadway met de muziek van David Yazbek, die tevens de muziek voor ‘The Full Monty’ componeerde. Ook voor deze productie heeft De Kernploeg een goede cast weten samen te stellen met Willemijn Verkaik, Lone van Roosendaal, Edwin Jonker, Cystine Carreon, Guido Spek, Dick Cohen, Eva Poppink en Desi van Doeveren.

‘Vrouwen op de rand van een zenuwinzinking’ wordt gespeeld in het nieuwe CC Amstel Theater dat een relatief klein speeloppervlak heeft dat ook nog deels wordt bezet door het zeskoppige orkest onder leiding van Rosite van der Woude.

Vrouwen op de rand van een zenuwinzinking

‘Vrouwen op de rand van een zenuwinzinking’ speelt zich af in het Madrid van de jaren ’80 en vertelt het verhaal van Pepa (Willemijn Verkaik) , die net verlaten is door haar minnaar Ivan (Edwin Jonker). Ze is wanhopig en doet er alles aan om hem terug te winnen. Ivan’s vrouw, Lucia (Lone van Roosendaal), is echter, na twintig jaar gedwongen psychiatrische inrichting, net vrijgelaten en is uit op totale wraak op Ivan maar ook op Pepa. Tel daar een beste vriendin, Candela (Cystine Carreon), met een terroristische logé in huis bij op, een advocate, Paulina (Eva Poppink), die iets teveel weet van haar zaakjes en een schoondochter, Marisa (Desi van Doeveren), die de moeder van haar vriend, Carlos (Guido Spek), zo snel mogelijk probeert te dumpen en je hebt vijf vrouwen op de rand van een zenuwinzinking…

Voeg daarbij Dick Cohen die als verteller, taxichauffeur, tweede taxichauffeur, agent, kokkin en arts rondloopt en de chaos is compleet. Regisseur Benno Hoogveld is er in geslaagd om het overzicht te houden en van deze productie een succes te maken.

‘Vrouwen op de rand van een zenuwinzinking’ is een hilarische en absurde musical waarbij je niet al te serieus op de verhaallijnen in moet gaan. Het decor is opgedeeld in een aantal ovale schijven die op diverse hoogtes zijn geplaatst en de complexe verhaallijn wordt verbeeld door telefoonkabels die her en der op het toneel verschijnen. Naarmate het verhaal vordert, wordt de complexiteit opgevoerd totdat het moment dat alles bij elkaar komt en de draden in elkaar verweven zijn. Verwarrend? Absoluut, en het kan alleen maar erger worden zoals Willemijn Verkaik ook zegt aan het eind van het interview na afloop van de première.

IJzersterke cast

Willemijn Verkaik is voor veel mensen bekend van Wicked maar deze vakvrouw laat zien dat ze in deze komische rol ook prima uit de voeten kan. Ook vocaal pakt ze weer perfect uit. Lone van Roosendaal escaleert in haar rol van Lucia en de waanzin en wanhoop speelt ze uitmuntend en zeer gedreven. Met deze vrouw wil je absoluut geen ruzie. Cystine Carreon bouwt haar rol zorgvuldig op en speelt de rol van stuntelige Candela met een terrorist als vriend op een innemende manier die op de lachspieren werkt. Edwin Jonker is grotendeels onzichtbaar maar als deze man er staat dan kun je gewoon niet om hem heen. Met zijn mooie volle stem weet hij absoluut weer indruk te maken. De tandem Desi van Doeveren als bitchy vriendin en haar vriendje Guido Spek werkt uitstekend en je krijgt te doen met vriendje Carlos die klem zit tussen zijn moeder en zijn vriendin. Verteller Dick Cohen vliegt tussen alle scenes door, speelt en zingt diverse rollen en vergroot hier en daar de chaos.

‘Vrouwen op de rand van een zenuwinzinking’ staat garant voor chaos, dynamiek, hilariteit en mooie muziek door vijf ijzersterke vrouwen die hun mannetje staan in deze musical.  Vrouwen op de rand van een zenuwinzinking is van 4 t/m 17 juli 2019 slechts voor een korte periode te zien in het gloednieuwe theater CC Amstel in Amsterdam.

Het creatieve team

Benno Hoogveld (regisseur)
Rosite van der Woude (muzikaal leider)
Florus van Rooijen (vertaler)
Nick Fleuren (co-regie)
Glenn Hewitt (kostuumontwerper)
Roel van Spronsen (geluidsontwerper)
Bart van den Heuvel (lichtontwerper)
Bobby Renooij (pruiken&make-up)
Danny Houtkooper en Arthur Roffelsen (productie)
Paul Boereboom (decor)

Lees ook:
Cast Vrouwen op de rand van een zenuwinzinking bekend

Meer informatie vind je op: https://vrouwenopderandvaneenzenuwinzinking.nl/

Foto’s: Neeltje Knaap

Categories: Recensie
Rob de Haan: