WEB is de nieuwe familiemusical van Volle Zaal Producties voor theaterseizoen 2018-2019. WEB brengt op magische wijze de voor- en nadelen van de hedendaagse technologie in beeld en laat de strijd tussen de wereld van twee generaties zien.

Ikke, is 9 jaar en woont samen met Mam (Daisy van Tussenbroek) en Grote Zus (Leandra van Ooststroom). Ikke wordt gedeeld gespeeld door Bas van Ree en Robyn van Schaik. Er is iets aan de hand met Grote Zus. Ze is druk met vloggen, liken en selfies, maar ze slaapt slecht, wil niet meer naar school, ze is haast onhandelbaar en hulpeloos zonder haar telefoon. Mam kan geen contact meer met haar krijgen, ze is ten einde raad en geen dokter kan een diagnose stellen. Tot broertje Ikke een nachtelijk bezoek van de befaamde Dr. Bodiszar Breinstein (Rens de Rijk) krijgt, DE excentrieke dokter van het brein. Het bezoek leidt tot een spannend en bizar avontuur in het hoofd van Grote Zus, waar alles overmeesterd is door schurk Net (Amber Sluis).

Woensdagavond 27 maart gaf de cast een voorproefje aan de pers op de Hoge School Utrecht. We worden welkom geheten door Jean-Paul Duijst-Bergervoet, verantwoordelijk voor het script en de regie. Zoals eerder heeft Volle Zaal ook nu weer een actueel thema gevonden om een voorstelling over te schrijven. Jean-Paul put zijn inspiratie uit zijn werk als pedagogisch medewerker en ziet daar letterlijk de gevolgen van het online zijn in het gedrag van de pubers. Vooral de afname aan fantasie is iets dat hem intrigeerde om erover te schrijven. ‘Wat nou als alle fantasie verdwijnt uit het puberbrein’.

Tijdens de perspresentatie neemt de cast ons mee door het verhaal middels een aantal nummers en scenes. We zien de Grote Zus met haar typische pubertaaltje en de gefrustreerde moeder die de wanhoop nabij is. Alles nog redelijk herkenbaar als realiteit.
Als Ikke en de dokter het brein van Grote Zus in gaan ziet het publiek een hele andere ‘wereld’. De gevoelens van Grote Zus in de vorm van Roe (dubbelrol van Daisy) en het geheugen Memo (Rick Duijst-Bergervoet) hebben kleurrijke fantasierijke kostuums. Rick is verantwoordelijk voor de uitwerking van de kostuums en die vallen op. Net (internet die de bron van fantasie uit het brein steelt) is vormgegeven als een futuristisch wit persoon met vernuftig licht verwerkt in het kostuum dat voor een verrassend effect zorgt. Nu al, dus straks in het decor (Timo Arling) zal dat nog meer tot zijn recht komen. We spraken Timo even kort en hij verteld ons dat hij het heerlijk vindt om zijn fantasie daarin te gebruiken. Bij producties als De Tweeling en Was getekend, Annie M.G. Schmidt mocht hij de rekwisieten doen, maar je eigen ontwerp is toch wel erg leuk om te doen. Op de presentatie stond een maquette van wat het straks zal worden. Een zelfde decorsetting dat switcht tussen de slaapkamer van Ikke en het brein van Grote Zus.

Terug naar het verhaal. Het moraal is vrij direct wel duidelijk; pubers worden sterk (negatief) beïnvloed door de online wereld. Dat gingen we even checken bij de jonge acteurs. Bas, Robyn en Leandra geven eigenlijk direct toe dat ze teveel online zijn. ‘Dat kost wel slaap en soms word ik er chagrijnig van’, aldus Bas. Het is algemeen bekend dat als jongeren tips geven aan andere jongeren dit vaak het beste over komt. Volle Zaal speelt deze voorstelling dan ook graag op scholen en BSO’s. We vragen de jongelui wat hun boodschap zou zijn voor het jonge publiek. ‘Niet te lang online’, aldus Bas. ‘Ja en wees niet gemeen tegen je ouders’, vult Leandra aan. ‘Blijf altijd ernaast ook bezig met andere dingen’, een wijze tip van Robyn.
Maar gelukkig hebben deze drie kids zeker hun fantasie nog niet verloren. Ze zijn alle drie vol van hun acteerambities. Leandra begon al direct in de musicals, Robyn rolde er via zangles in en Bas via workshops. Maar, en dat maakt in dit verhaal dan de cirkel mooi rond: wel allemaal met een groepsapp om contact te houden! Een familievoorstelling waar een moraal in zit om uw puberkind mee naar toe te nemen. Niet als opgeheven vinger maar zeker als vermaak met een boodschap.

WEB speelt een aantal datums en je vindt deze op www.vollezaalproducties.nl

Verslag: Mariska Steenbergen
Foto’s: Wilma van der Werf