Footloose! Wie kent deze musical niet? Of het nu de film is of de musical die in Nederland speelde. Nog steeds spreekt deze musical tot ieders verbeelding waar het gaat om de muzieknummers, spel of de swingende dans. Footloose is actie.

Met deze gedachte moeten beide casts van de Fontys Hogeschool in Tilburg Musical Theater ( eerste- en tweedejaars ) zijn gaan repeteren voor deze nog steeds swingende musical met een verhaal dat zich eigenlijk overal af kan spelen. De overheersing door een man in een gemeenschap is iets wat je nog terug ziet in de wereld van vandaag waardoor Footloose heel actueel is.

Footloose vertelt het verhaal van Ren die uit Chicago naar Bomont verhuist met zijn moeder. De plaatselijke dominee, Shaw Moore, heeft een dikke vinger in de pap. Dit tot grote frustratie van Ren die hoort dat er niet gedanst mag worden. Alles wat met dansen te maken heeft is zondig. De eerste indruk die hij achterlaat in het dorp is negatief en hij wordt eigenlijk vanaf het begin met de nek aangekeken.  Als hij ook nog verliefd wordt op de dominees dochter, Ariel, zijn de rapen pas echt gaar. Ren kent de regels van dominee Shaw Moore niet en raakt hier al snel door in de problemen. Ren danst altijd, maar laat dat nou net een van de dingen zijn die dominee Moore verboden heeft. Willard, die de vriend wordt van Ren probeert hem bij te praten over de regels die in Bomont gelden.

Het leven van familie Moore lijkt voor de buitenwereld perfect, maar binnen het gezin is het niet meer zoals het vroeger was. Shaw heeft moeite met de dingen die zijn dochter doet en zijn vrouw, Vi probeert de sfeer te verlichten. Zal haar dit lukken? Zal het leven van Shaw, Vi en Ariël ooit weer worden zoals het was. Wat was de oorzaak van de wet tegen dansen?

Onder de bezielende leiding van Jack Breikers, Arjan van Twisk en Tim van der Straeten wordt tot vlak voor de voorstelling nog van alles geoefend en ingezongen en dan is het zo ver. Alle kaarten zijn verkocht waardoor de studenten elke keer weer voor een volle bak spelen en terecht. Alle eerste- en tweedejaars speelden alle versies maar de tweedejaars wisselden van rol zodat er twee casts (A en 1) speelden.

Er werd vol vuur gespeeld, zoals dat bij Footloose hoort. De studenten zaten meteen goed in het stuk en daardoor spatten de vonken van het toneel. Spel, dans en zang. het gaat soms in een hoog tempo dat je bijkans buiten adem moet zijn en om dan nog te kunnen zingen is een topprestatie die deze studenten op de planken brengen.

Het mooie is dat er naast projecties een heel eenvoudig decor is waarmee toch veel wordt uitgebeeld. Bij elke scene is meteen duidelijk waar het zich afspeelt. Zo is heel snel duidelijk als je in een kerk zit door simpelweg een paar banken te plaatsen. Alle kracht zit in de eenvoud. De focus ligt daardoor op de studenten die twee uitstekende voorstellingen spelen en elkaar naar deze topprestatie stuwen.

Cast: Joris de Hoop, Nori de Winter, Chris Schep, Juliëtte van Tongeren, Kato Haes, Lieselot Lauwers, Alexander Boone, Youri Harinck, Gregory Langen, Ricky Kooyenga, Sammy Uivel, Wesley Florijn, Nicole van Beest, Danique Bol, Danae Wilmington, Gregory Langen, Max Hameeteman, Maud Stroux, Brecht van Arnhem, Jimi Hendrikse, Marit Dollevoet, Celine Rietmeyer, Sophie van Lent, Nina Kraak en Michael Muyderman.

Klik hier voor de uitgebreide fotoreportage van cast 1.

Klik hier voor de uitgebreide fotoreportage van cast a.

Lees ook:
Indrukwekkende A Little Night Music op Fontys