Drie jaar geleden was Muerto al te zien in het Fakkeltheater en waren de reacties lovend. Met een mooi creatief team van onder andere James Cooke (regie), Tijl Dauwe (scenario) en Sam Verhoeven (muziek), waren de verwachtingen ook nu weer hoog gespannen. Bij binnenkomst is meteen duidelijk dat het decor een make-over heeft doorgemaakt. De achterwand is voorzien van golfplaten en het publiek waant zich ten midden van de favela’s.

Verhaal
Muerto neemt ons mee naar de straten in Bogotà in 2007. Daar maken we kennis met Maria, moeder van twee kinderen, die door haar man in de steek gelaten is en terecht gekomen is in de favela. Maria probeert haar kinderen wanhopig uit de handen te houden van een groep lijmdealers die kinderen eerst verslaafd maken aan de lijm, en daarna overhalen om bij het FARC-leger in dienst te gaan. Haar beste vriendin Raquel, gespeeld door Eline de Munck, is de roddeltante van de buurt en tevens haar collega. Samen werken ze in huis van de rijke señor Cataldo, gespeeld door Jan Schepens. Als Raquel vertelt over de ontvoering van de dochter van een grote concurrent van señor Cataldo, en haar vermoeden dat de FARC achter deze kidnapping zit, gaat Cataldo zijn eigen pad en verzint een plan waardoor niet alleen hijzelf maar ook Raquel in groot gevaar komt.

Het onderwerp van deze voorstelling is vrij zwaar maar zeker voor kinderen ook goed te begrijpen. Dit komt vooral door de hoofdverhaallijn van Maria, gespeeld door Anne Mie Gils, die constant moet vechten tegen het onrecht dat haar kinderen wordt aangedaan. Ondanks haar pogingen haar kinderen te beschermen, wordt de afstand tussen met name haar oudste zoon steeds groter. Valkuil voor rollen als Maria is dat je vooral een hele emotionele aangedane vrouw ziet, maar dat de kracht ontbreekt. Anne Mie Gils trapt op geen moment in deze valkuil en speelt haar rol met vuur, kracht en passie en geeft temperament aan de rol die deze sterkte vrouw nodig heeft. 

Muerto 12

Een andere glansrol is weggelegd voor Marleen van der Loo. Ze is maar korte tijd op maar ze maakt veel indruk als Theresita die vecht voor haar dochter die verdwenen is. Iets dat haar wanhopig maakt. Haar duet samen met Maria is absoluut een van de hoogtepunten uit de voorstelling net als de beleving van haar rol die ze absoluut geloofwaardig vertolkt. Bert Verbeke speelt de rol van de doortrapte en keiharde Raoul die de kinderen gebruikt en het brein is achter de praktijken gesteund door Alberto gespeeld door Lander Depoortere. Beide mannen spelen hun rol heel intens. En dan natuurlijk de kinderen, die het hart vormen van de voorstelling. We zien een ontzettend energieke en gedreven groep, die zich voor honderd procent geeft. Er zijn een aantal kleinere rollen voor de kinderen zoals het ontvoerde meisje en de zoons van Maria en ook deze worden gespeeld met veel overgave. Ook het ensemble van de voorstelling staat als een huis.

James Cooke heeft in zijn knappe regie veel mooie beelden gemaakt die extra versterkt werden met mooie belichting. Ook de choreografieën van Martin Michel versterken de grote scènes met de kinderen enorm en geven de juiste sfeer weer. Het decor is eenvoudig en ontdaan van elke vorm van glamour en zeer functioneel en zonder al te veel gedoe, precies wat deze voorstelling nodig heeft. Sam Verhoeven componeerde een verbeterde versie van nummers ten opzichte van de eerste versie van Muerto.

Muerto is een uitermate meeslepende en nog steeds actuele musical over straatratten in Bogotà, over moedige kindsoldaten in de jungle, over leven en overleven, over machtswellustelingen die anderen laten lijden onder hun bewind. Een musical waarin verdriet, hoop en humor worden gedragen door een geweldig gedreven ploeg. Een absolute aanrader voor de hele familie. Niet voor niets worden middagvoorstellingen gespeeld voor grote groepen scholieren.

Muerto 19

Speciaal voor deze voorstelling heeft de cast een single uitgebracht. De opbrengst van deze opname komt ten goede aan “Steun Straatkinderen Medellin”. De organisatie helpt kinderen, achtergesteld door armoede, verslaving, geweld of oorlog door hen de mogelijkheid te bieden deel te nemen aan sportieve of culturele activiteiten. Eline De Munck en Bert Verbeke hebben deze organisatie in Colombia bezocht en met hun eigen ogen gezien hoe waardevol dit werk is. Ze helpen niet enkel met de integratie van ex-kindsoldaten in de maatschappij, maar behoeden ook straatkinderen dezelfde fout te maken. Hun verhaal kan je zien in de Colombia-reportages. Meer informatie over of steun aan deze prachtige organisatie is te vinden op www.straatkinderenmedellin.com

Download hier de single “Ga met mij” Deze single werd ingezongen door de Muerto-kids en de opbrengst gaat integraal naar de stichting Straatkinderen Medellin. Kijk voor meer informatie op http://www.muerto.be

Nederlandse theaterdirecties
En dan nog even dit. Wij komen voor onze site nu al jaren in België en worden elke keer weer verrast door de ene na de andere, vaak nieuwe, schitterende productie. Iets wat in Nederland nauwelijks nog gebeurt en gewoon navolging verdient. Producties als Ben-X, Daens, Lelies, De muze van Rubens, 14-18 en Muerto zijn slechts een paar titels van schitterende producties die in België in het theater te zien waren. Geen enkel Nederlands theater brengt deze parels, wat verbazend is in een musicallandschap dat smacht naar mooie nieuwe producties.

Nu M-Lab helaas gesloten is, ligt er een taak voor Nederlandse theaters om deze pareltjes stuk voor stuk te omarmen. Nieuwe producties hoeven niet van Broadway af te komen om mooi te zijn. Het kan veel dichterbij en veel goedkoper, toch iets wat helaas ook speelt in Nederland. In België staan producenten te trappelen om hun producties te mogen brengen. Mensen, zoals Sam Verhoeven, James Cooke, Allard Blom, Martin Michel en Frank Van Laecke, zijn zo maar een paar talentvolle creatives die garant staan voor een stukje optimale theaterbeleving. Ik hoop oprecht dat Muerto de eerste productie is van een lange reeks die door Nederland zal trekken. Lelies speelde afgelopen jaar kort in Amsterdam, maar het wachten is op een tour van een van deze pareltjes. Tot die tijd zal elke musicalliefhebber zijn of haar hart kunnen ophalen in het mooie Antwerpen.

De fotoreportage staat hier