Op 30 oktober 2015 stonden de leden van de cast van Soldaat van Oranje weer hun uiterste best te doen op het podium in Theater Hangaar in Katwijk. Het was namelijk niet zomaar de 1673ste voorstelling; het was de jubileumvoorstelling voor het vijfjarig bestaan van de musical.

Al vele records zijn gebroken en nu is de musical weer een mijlpaal verder. Na de première op 30 oktober 2010 stroomden de positieve recensies binnen en nu, vijf jaar later, weten ze nog steeds mensen te overdonderen met dit prachtige stuk.

De grote dag begon met een onthulling. Samen met de burgemeesters van Katwijk, Noordwijk en Wassenaar onthulde producent Fred Boot namelijk het nieuwe monument die hij namens de musical aan Katwijk schenkt. De nu nog doorzichtbare V-vorm, het teken van de musical, zal in de loop der tijd worden gevuld met oorlogsherinneringen van overlevenden. De V staat voor vele woorden als verzet, vrijheid, vriendschap en vrede. Kortom, het staat symbool voor de oorlog, die we nooit mogen vergeten.

Soldaat van Oranje 5 jaar 18

Vervolgens werd Fred Boot verrast met een erepenning en de bijhorende oorkonde van de gemeente Katwijk. De musical zorgt namelijk naast enthousiaste reacties voor een enorme economische boost in Katwijk en de gemeenten daar omheen. Jos Wienen, burgemeester van Katwijk, noemt het voorbeeld van de hoteleigenaar, aan wie hij had gevraagd hoe de jaren van de crisis bij hem zijn verlopen. ‘Meneer,’ was het antwoord, ‘we hebben nog nooit zo’n goed jaar gehad!’ Even houdt een terecht trotse Fred Boot de penning omhoog voor de foto’s, maar draagt het daarna op aan de mensen aan wie hij de meeste steun heeft gehad gedurende het hele proces. Hierna werden de oude en nieuwe cast van de musical herenigd bij de Dakota, waarin in de voorstelling Wilhelmina terug in Nederland komt.

Soldaat van Oranje 5 jaar 31

De voorstelling werd gespeeld door onder andere Dorian Bindels, Olga Zuiderhoek, Merel Baldé en Hajo Bruins. De hele cast zag er vastberaden uit om te knallen, want ze moesten zich toch enigszins bewijzen aan de oud-castleden die allemaal in de zaal zaten. Dit lukte, dat kon je duidelijk horen aan het gejoel en het gelach uit de zaal als de grappen en liedjes weer herkend werden. Voor hen was het dan ook een feest der herkenning. Voor een aantal mensen in de zaal was het een verhaal der herkenning. Mensen die de oorlog hebben meegemaakt moeten zich als geen ander weten te verplaatsen in de personages van de musical. De kracht van deze musical zit waarschijnlijk dan ook vooral in de goede balans tussen hilariteit, nuchterheid en realiteit.

Na de voorstelling werd er geproost: ‘Môge!’ Proost, op naar de volgende vijf jaar!

Klik hier voor de fotoreportage van het slotapplaus van Peggy de Haan
Klik hier voor de foto’s van de onthulling van het monument van Jenny Evendijk

Verslag: Jenny Evendijk
Foto’s: Peggy de Haan