Met de heftige voorstelling “MINDF*CK” sluiten de acht vierdejaars studenten van de Nederlandse Musical Academie hun opleiding af. Heftig voor cast om te spelen en heftig voor het publiek dat toch regelmatig voor een psychisch blok werd gezet, waarbij men schrok van hetgeen zich afspeelde op het toneel. Gedurfd en kwetsbaar zijn daarbij woorden die bij mij naar boven kwamen. Het was ook zeker geen voorstelling voor al te jonge kijkers.

Bij binnenkomst in de zaal vallen meteen de indrukwekkende gevangeniscellen op, die zijn geplaatst op het midden van het grote toneel. Een groot gedeelte van het verhaal werd gespeeld in die cellen. Nadeel daarvan was dat door de tralies licht beperkt werd. Boven was het wachtlokaal van de bewaarders die bereikbaar was met een trap. Alles was ruim en waarheidsgetrouw opgezet.

Het Verhaal
Een advertentie in de krant waarmee je door deelname aan een experiment in korte tijd veel geld kunt verdienen. 8 jong volwassenen kiezen ervoor om zich hiervoor aan te melden; iedereen kan ten slotte geld gebruiken in tijden van economische crisis. Er wordt geen zware arbeid verricht én daarbij krijg je gratis kost en inwoning voor de komende periode. Het klinkt te mooi om waar te zijn. Deze jong volwassenen zullen zichzelf en anderen beter leren kennen. Ze zullen zich afvragen of het leven wat ze hadden opgebouwd een basis is voor nieuwe situaties. Kan je je te allen tijde vasthouden aan de waarden en normen die je zijn meegegeven? De groepsdynamiek neemt grillige vormen aan en zal door middel van leiders en volgers een nieuwe rolverdeling krijgen. Blijf je dan trouw aan je principes of pas je je aan of overschrijd je grenzen waarvan je niet wist dat je het zou kunnen?

Vijf volwassenen zijn gevangen die zich aan de gevangenisregels moeten houden en ze worden bewaakt door drie bewakers die echter geen geweld mogen gebruiken maar daarbij nog voldoende andere middelen ter beschikking hebben. Hoe langer de gevangenen in hun cel zitten hoe sterker ze zich gaan verzetten. De bewakers moeten ook steeds krachtiger ingrijpen en de frustraties nemen toe waardoor normen en waarden vervagen. Het experiment duurt dertien dagen en naarmate de tijd vordert worden de verhoudingen slechter en wordt er toch geweld gebruikt en worden de gevangenen vernederd. De gevangenen werden gespeeld door Nick Burkum, Perdita van Estrik, Mandy Sleijpen, Vera Wildenbeest en Jony Teunissen. De bewaarders werden gespeeld door Mascha Elias, Erwin Hulzebosch en Claire Snakkers

Het verhaal heeft even de tijd nodig om te zetten omdat in het begin de rollen maar lacherig worden gespeeld want het is toch niet echt. Het gaat toch om een experiment? Of toch niet?

Het stuk wordt geleidelijk opgebouwd en langzaam maar zeker worden de situaties steeds extremer en zoeken de studenten de uitersten op van het stuk. Vooral het laatste half uur grijpt het je bij de keel door de controverses die steeds krachtiger worden. Dit is erg indrukwekkend en ontlokt het publiek luidruchtige reacties van afschuw. De studenten gaan diep in hun beleving. De nadruk lag in deze voorstelling vooral op het spel en daar is men zeker in geslaagd gezien de diverse heftige indringende scenes. Iedere student had ook een solonummer waarbij het nummer betrekking had over het gevoel van het personage en de situatie. De vierdejaars zochten met deze voorstelling hun grenzen op, en wellicht die van het publiek op, en zijn daar goed in geslaagd door diep te gaan in deze voorstelling. Daarmee was deze voorstelling een waardige afsluiting van hun opleiding.


Cast:

Nick Burkum
Perdita van Estrik
Mandy Sleijpen
Jony Teunissen
Vera Wildenbeest.
Mascha Elias
Erwin Hulzebosch
Claire Snakkers

Voor de fotoreportage klikt u hier.

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte? Like ons op facebook en klik hier.