De Theateralliantie vaart een nieuwe koers. Onder leiding van Edwin van Balken gaan theaters en producenten in nauwe samenwerking grootschalige kwaliteitsvoorstellingen presenteren aan het Nederlands publiek. Via deze innovatieve constructie zorgt de Theateralliantie in theaterseizoen 2018-2019 voor twee musicals The Color Purple en The Addams Family en twee toneelstukken We zijn hier voor Robbie en Sophie.

Co-creatie in theaterbranche

Door de hoge kosten die theatervoorstellingen met zich meebrengen en het bijbehorende hoge risico, ontstond in Nederland een tekort aan grootschalige en kwalitatief hoogstaande programmering. Zes maanden geleden gooide de Theateralliantie het roer om. Onder leiding van Edwin van Balken heeft de stichting als doel het aantal kwaliteitsproducties voor de grote(re) theaterzalen in Nederland te verhogen. Met onder andere acht jaar ervaring als directeur en producent bij het DeLaMar Theater kent Van Balken de mogelijkheden bij theaters én producenten.
De nieuwe koers van de Theateralliantie zorgt voor een verbinding tussen voorheen gescheiden opererende marktpartijen in de theaterbranche. De stichting koppelt theaters, producenten en makers om samen content te produceren. Deze vorm van co-creatie leidt tot een gedeeld financieel risico en geeft theaters inhoudelijke invloed, wat resulteert in een betere afstemming tussen aanbod en publiek. Door het bijeenbrengen van verschillende partijen wordt daarnaast innovatie gestimuleerd door vernieuwende combinaties met betrekking tot acteurs, regisseurs en creatieve ontwerpers. De Theateralliantie fungeert hierbij als aanjager van nieuwe artistieke ideeën, coproducent en coördinator van financiering en publiciteitscampagnes van theatervoorstellingen.

Het nieuwe theateraanbod

Het nieuwe samenwerkingsinitiatief van de Theateralliantie zorgde in theaterseizoen 2017/2018 voor een eerste succes: Fiddler on the Roof met Thomas Acda. Op 6 mei 2018 zal ook de productie Selma Ann Louis in première gaan. Pieter Kramer regisseert hier een komische roadmovie-musical met het duo Plien & Bianca in de hoofdrol. Het aankomend theaterseizoen 2018/2019 worden middels het vernieuwende concept van samenwerking en risicospreiding vier nieuwe voorstellingen geproduceerd. In samenwerking met vier producenten en 21 theaters presenteert de Theateralliantie The Addams Family geproduceerd door TEC Entertainment met o.a. Pia Douwes, The Color Purple geproduceerd door OpusOne met o.a. Naomi van der Linden en Kenneth Herdigein, Sophiegeproduceerd door de Theateralliantie met o.a. Tjitske Reidinga en Frederik Brom, en We zijn hier voor Robbie, geschreven door Maria Goos met de acteurs van Het Nationale Theater in de regie van Eric de Vroedt. Ook voor volgend jaar heeft de Theateralliantie ambitieuze plannen. Naast vier bestaande titels, presenteert de stichting in seizoen 2019/2020 ook een nieuwe Nederlandse musical.
Foto Margot de Heide