De derdejaars van de Frank Sanders Akademie zijn begonnen aan hun tien minutensolo’s. De studenten schrijven hun eigen solo’s en verzorgen verder alles daarom heen, geholpen door muzikaal leider Hilmar Leujes.

De voorstellingen zijn over twee avonden verdeeld omdat de groep te groot is. De spits werd afgebeten door Toby van Harmelen die een sneeuwpoppak had aangeschaft voor zijn solo. Deze sneeuwman popelt om mens te worden en uiteindelijk vrienden te worden met zijn maker en zijn andere vrienden. Timmie die hem gemaakt heeft, heeft veel vrienden en dat wil de sneeuwman ook. Toby maakt optimaal gebruik van zijn pak en de mogelijkheden die het pak hem biedt en slaagt er zelfs in daarmee te tappen.

Tien minuten solos groep A-5

Mike Levens speelde in zijn solo een leraar Duits die een overspannen docent kwam vervangen. Overspannen door het gedrag van de klas. Herr Freitag haalt zijn kennis over de omgang met zijn studenten uit een boek. De docent die zijn leerlingen te slim af denkt te zijn, krijgt toch ook zijn portie stress van zijn irritante studenten. Ineens geeft het handboek toch geen handvat en staat mijnheer Freitag er alleen voor. Dan gaat er een schakel om en mijnheer Freitag staat als het ware op.

Tien minuten solos groep A-17

Liza van Zijderveld vertelt in de solo het verhaal van een vrouw die ongewenst zwanger is van een getrouwde man. Nu ze zwanger is en ze geen relatie meer met hem heeft, staat ze er helemaal alleen voor. Liza heeft de komiek in zich maar in dit stuk laat ze haar serieuze kant zien maar wel met een knipoog. Op het moment dat ze zonnebril op gaat spreekt als het ware de omgeving van de zwangere vrouw. Als het loos alarm blijkt te zijn is daar nog die relatie of het ontbreken daarvan. De wens dat je iemand naast je hebt waarmee je alles kunt delen?

Tien minuten solos groep A-24

De laatste solo voor de pauze was voor Tessa Naomi die in haar solo een verdwaasde fan speelt van de man in de Tell-Sell reclame. Deze vrouw leeft met Tell-Sell producten maar waar ze bijvoorbeeld haar buikspieren wil trainen doet ze dat met een zak chips in de hand. Eenzaam als ze is, stort zich helemaal op de liefde voor de man met die zwoele stem. Tessa beschikt over haar eigen humor en met een uitspraak als “als iedereen aan zichzelf denkt, wordt er aan iedereen gedacht” en met haar onverwachte invallen is ze origineel.

Tien minuten solos groep A-44

De draad werd na de pauze weer opgepikt door Mitch Blauw die in zijn solo het onderwerp dementie in het voetlicht zet. Kwetsbaar en open gaat hij op zijn leeftijd dit onderwerp niet uit de weg. Wat nu als je ineens niet weet wie je bent. Mitch die veel komisch talent heeft, stelt zich in zijn solo kwetsbaar op. Een andere zijde van Mitch. De man die hij speelt, heeft te horen gekregen dat hij erfelijk belast is met Alzheimer. Als de man zijn oma achteruit ziet gaan, weet hij meteen dat hij dat niet wil. Maar is dat zijn grootste angst uiteindelijk? Mitch zet met zijn solo weer een mooie stap in zijn opleiding.

Tien minuten solos groep A-50

Coen Vink speelt in zijn solo een hoge officier in het leger die met zijn denken en stappen het succes van het leger bepaalt. Maar wat als hij op het slagveld succesvol is maar niet in zijn relatie? De officier is alleen op het slagveld zonder zijn geliefde. Lang weg van huis en haard. Als er dan een bericht komt dat zijn vrouw bij hem weg wil, wat doe je dan ? Kies je voor macht of kies je voor liefde?

Tien minuten solos groep A-63

De laatste solo werd gespeeld door Esther Lindenbergh. Zij vertelt het verhaal van een vrouw waarvan haar vader erg ziek is. Dans was belangrijk voor de hele familie. Esther blikt in haar solo terug en haalt die herinneringen op in een intieme en ontroerende solo. De band van de vrouw met haar vader is hecht en voor haar de reden om door te gaan met ballet. Maar nu ligt hij daar tussen alle zieken. Palliatieve sedatie, hierbij houdt een arts een terminale patiënt tot zijn dood in slaap met medicijnen om zijn lijden te verlichten, is dan een optie.. Het lijden van de patiënt maar hoe zit het met de familie en andere geliefden? Hoe gaan zij om met de dood?

Tien minuten solos groep A-67

Deze studenten hebben met deze solo’s een mooie stap vooruit gemaakt in hun derde jaar. Een derde jaar met nog een twintig minuten solo in Kleine Carré en dan hun afstudeervoorstelling. Tijdens deze solo’s hebben de studenten getoond gegroeid te zijn en in staat te zijn mooie, komische en pakkende verhalen te kunnen vertellen. Vaak hele verrassende solo’s waar de studenten een andere kant van zich laten zien. Het komende jaar zullen we nog meer van hen zien. Eerst nog de tweede serie solo’s waarvan we later verslag zullen doen.

Voor de fotoreportage klikt u hier.

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte via Twitter? Volg ons op Twitter en klik hier.

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte via Facebook ? Like ons op facebook en klik hier.