Qua timing misstaat de musical ‘Verliefd op Ibiza’ tussen het ‘Onze jongens in Miami’ filmgeweld en rekening houdend met de onvermijdelijke winterdip in ieder geval niet. Het verhaal, over grenzeloze hartstocht gaat over buiten de lijntjes durven lief te hebben. Over het doorbreken van vooroordelen en over het wonderlijke fenomeen dat we weg van huis, onder de verraderlijke vakantiezon, allemaal net even wat meer durven.
We zien Lex (Chris Tates) een one-hitwonder die met zijn familie verblijft op het zonovergoten Ibiza en daar een etablissement runt; Kashmir. De liefde lonkt want we zien hoe profvoetballer Kevin (Guido Spek) met zijn influencer-vriendin Elsa (een gedeelde rol tussen Laura Ponticorvo en Charlene Sancho) bij Kashmir terecht komt om een feest voor haar te organiseren. Maar die relatie is nog redelijk binnen de lijntjes van een hunk-met-hottie plaatje. Of toch niet? Julian (Joris de Hoop) de partyplanner, weet dit ogenschijnlijke happy life behoorlijk overhoop te gooien, ook al doet hij zich voor als de eeuwige eenzame homo. Joris past perfect in het Beachboy-plaatje en is niet alleen leuk om naar te kijken maar weet met zijn opening direct de aandacht op zich te vestigen. Ook het eerste lied is door Joris gebracht en hij heeft een fijne zuivere zangstem, iets dat niet voor alle castleden te zeggen is.
Het begint pas echt te rommelen als Irma (Mylene D’Anjou) op bezoek komt en zich gaat overgeven aan de charmes van de jonge Moussa (Samir Hassan). Voor Lex haar ex heeft ze geen enkel oog meer maar haar beste vriendin Karla overtuigt haar om eens lekker los te gaan. Mylene weet de timing weer goed te raken en heeft een heerlijke chemie met Samir. De rol van Moussa zou eerst door Juneoer Mers vervuld worden (wij zagen hem bij de Uitmarkt) maar al snel werd bekend dat Juneoer de rol had teruggegeven om een Ike Turner avontuur aan te gaan.
Nog een vervanger moest gezocht worden voor Johnny Kraaikamp, aangezien die zijn recente rol in Goede Tijden Slechte Tijden niet weet te combineren met deze tourrol. De rol zal worden overgenomen door Laus Steenbeeke. Johnny speelt Karla, de transgendervrouw die op het eiland echt haarzelf kan zijn. Ze houdt haar losbandige zoon Lex enigszins in toom maar is zelf ook niet vies van een borrel en een jointje. Hoewel direct in de eerste monoloog een kleine teksthapering zorgt Johnny verder voor de nodige hilariteit door zijn improvisaties en vooral het doorbreken van de 4e wand als de grap wat laat valt bij het publiek. Hij weet echter wel de transgenderproblematiek te raken en vooral de al dan niet aanwezige acceptatie van familie is hierin de hoofdmoot. Zijn solo is gevoelig en raakt en daarmee vergeef je dan de platte gendergrappen maar.
Die platte humor is vooral aan het begin van de eerste akte overschaduwend. Het heeft geen doel, net als het na bijna elke zin noemen van ‘pap’ of ‘Kev’. Dit leidt af aangezien we het gesprek zien gebeuren dus we weten tegen wie er gesproken wordt. Ook de splitscenes waarbij 2 personages een monoloog door elkaar voordragen is vaak niet nodig en maakt het rommelig. In het creatieve team zien we bekende namen als Rutger Bekker voor de muziek en Joep Onderdelinden verzorgt de regie.
Lucas de Waard is verantwoordelijk voor het script en Peter van Dosselaer voor de choreografie. Die choreografie wordt erg zichtbaar bij het duet van Irma en Moussa waar Moussa ‘haar Fred Astaire’ wil zijn en daarmee ook de ‘paringsdans’ een feit is. Welke middelbare vrouw wil niet zo’n Moussa in haar leven?
Verliefd op Ibiza is misschien geen kunstig hoogstandje als een Lazarus of spektakel als een Tina Turner musical maar wel iets nieuws met iets bekends vanuit de film maar zeker feel good met een mooi randje eraan. Want jong of oud, liefde is voor iedereen. Op Ibiza zijn geen grenzen, daar kan je zonder vooroordelen met een kloppend hart buiten de lijntjes van de liefde kleuren!
Kijk voor alle speeldata op www.rep.nu
Mariska Steenbergen