Vandaag was de perspresentatie van Fiddler on the roof. Een productie van de theateralliantie die geproduceerd wordt door Stage entertainment met in de cast onder andere Thomas Acda, Doris Baaten, Ad van Kempen en Hanna van Vliet.

Deze show gaat over het joodse dorpje Anatevka waar melkboer Tevje (Thomas Acda) met zijn vrouw en 5 dochters woont. Een dorp dat erg hecht aan tradities. Zo worden de mannen en vrouwen door de koppelaarster gekoppeld en uitgehuwelijkt aan elkaar. Iets wat de oudste 3 dochters van Tevje bevechten. Alle drie krijgen ze een relatie die niet door hun vader is gekozen, niet volgens de traditie is en dus ook Tevje’s zegen niet altijd krijgt. Dat levert worstelingen op voor de dochters maar ook voor Tevje. Naast deze gebeurtenissen in het gezin speelt zich iets groters af. De dorpelingen moeten gedwongen hun geliefde thuis verlaten op bevel van de Tsaar. Hoe gaan ze daar mee om en blijven de tradities nog in stand?

fiddlerontheroof 2

Een Joods verhaal dus wat vraagt om een bijzondere sfeer. Die heeft regisseur Ruud Weissman, onder andere bekend van Hij gelooft in mij, met zijn cast goed te pakken. Zo is dat goed te zien in de opening van het stuk die ze presenteren: Traditie, maar zeker in het Sabbath gebed met het gezin rond de grote tafel en de rest van de cast op hun eigen plekken in het prachtige decor. De drie dochters uiten hun meningen over de tradities van het koppelen in een lied waar je goed de verschillende karakters van de meiden ziet. De rest van de cast is een mooie mix van acteurs en zangers maar ook dansers die de sfeer van het stuk op een hoger niveau brengen.

fiddlerontheroof6

Kortom een klein tipje van de sluier van deze prachtige voorstelling die zeker smaakt naar meer!

De voorstelling speelt in 8 van de grootste theaters van Nederland met de première in het Delamar theater op 5 November. Tickets zijn te koop via www.fiddlerthemusical.nl

Foto’s: Fiddler on the roof
Verslag: Tessa