Aan de afdeling Muziektheater Fontys studeerden heel wat bekende musicalsterren. Om maar een paar namen te noemen: Freek Bartels, Celinde Schoenmaker, Terence van der Loo, Lois van de Ven, Jeffrey Italiaander en Brigitte Heitzer. Tijdens hun opleiding speelden ze in verschillende schoolvoorstellingen, voordat ze in het werkveld aan de slag gingen. De huidige tweede- en derdejaars studenten spelen over een paar weken A Little NIght Music onder regie van Koen van Dijk. Dus als u de sterren van de toekomst wilt zien, wacht dan niet te lang met reserveren.

A Little Night Music

Zoals in vele Sondheim-musicals vormt in A Little Night Music het cynisme en de teleurstelling over de liefde de rode draad in het verhaal. Bijna alle personages hebben problemen in de liefde. Allen gaan zij op zoek naar hun lotsbestemming en wachten op een teken van de zomernacht waarin de zon niet ondergaat. Die nacht zal drie keer lachen: één keer naar de jongeren die nog niets weten, één keer naar de volwassenen die nog niet genoeg weten en één keer naar de ouderen die teveel weten.

Sondheim

Het werk van Stephen Sondheim onttrekt zich aan de wetten van genres, zijn musicals zijn een genre op zich. Zelf omschreef hij zijn A Little Night Music als een ‘musical comedy of manners’. De musical stamt uit 1973 en sleepte in dat jaar al meteen vijf Tony Awards in de wacht.

A Little Night Music betekende een keerpunt in de carrière van Stephen Sondheim. Tot dan toe schreef hij zijn musicals volgens de regels die op Broadway gangbaar waren, maar deze voorstelling klonk anders. Niet langer stond een handvol liedjes met hitpotentie centraal, maar een reeks monologen en langere muzikale scènes. Voor de eerste keer in de muziekgeschiedenis klonk een musical niet naar een musical. Hoewel Sondheim zich voor de muziek liet inspireren door onder meer Rachmaninov, Brahms en Ravel, wist hij een volstrekt eigen geluid te scheppen dat vanaf nu zou blijven klinken in al zijn verdere werken.

Stephen Sondheim bewerkte samen met Harold Prince het script van Smiles of a Summer Night, een film van Ingmar Bergman uit 1956, tot een operette-achtige musical. Het stuk kreeg de titel A Little Night Music mee – een vertaling van Mozarts Eine Kleine Nachtmusik – en ging in 1973 op Broadway in première.

Cast en creatives:

Fredrik Egerman: Jary Sluijter

Ann Egerman: Sofia Ferri

Henrik Egerman: Vincent Van Gorp

Graaf Carl-Magnus Malcolm: Mick Westerhout

Gravin Charlotte Malcolm: Dana van der Geer

Bediende Petra: Linde Kersbergen

Desirée Armfeldt: Margot Baars

Madame Armfeldt: Natalie Salek

Osa / mevrouw Olsen : Joline Soomers

Ensemble (dubbelkwintet + bediendes) : Jeroen Sigterman, Thijs Snoek, Jessie Vos, Dave Rijnders, Niels Bouwmeester, Salimata Haidara, Niniane Everaert, Lisanne Streukens, Noortje van Eijl, Kim Reizevoort, Emily White en Loes Bettonviel

Regie: Koen van Dijk

Muzikale leiding: Erik Vlasblom

Choreografie: Andre de Jong

Zangcoaching: Edward Hoepelman, Katrien Verheijden en Ingrid Zeegers

Vertaling: Koen van Dijk

Muziek: Stephen Sondheim

De voorstelling is van 18 t/m 20 juni te zien in Tilburg. Kaartverkoop: www.theaterstilburg.nl