‘Hoe gaat het met je?’

Antwoord je op deze vraag automatisch ‘prima’ of durf je het ook te zeggen als het even niet zo goed gaat? Veel mensen zullen beamen dat het vaak makkelijker is “gewoon” te zeggen dat het goed gaat, maar het leven kan niet altijd helemaal goed gaan. Door het stigmatiserende taboe op psychologische klachten wordt het bespreken hiervan lastig en ontstaat er veel onbegrip. Om hulp vragen en de correcte hulp krijgen worden zo onnodig tegengewerkt. Ruim 40% van de Nederlandse jongeren krijgt in zijn of haar leven persoonlijk te maken met psychologische klachten en onder jongeren is zelfmoord de grootste doodsoorzaak.

Ruim een jaar geleden was de kennis van deze feiten een van de redenen voor Melissa Zijsling (toen 18 jaar), om in actie te komen. Ze organiseerde een benefietconcert om hier aandacht voor te vragen, mensen te steunen en geld op te halen voor Stichting MIND. Met het concert en online donaties werd ruim €2000 opgehaald, maar daar is het succes van dit project niet aan te meten. Na afloop van het concert stroomden de hartverwarmende reacties binnen van mensen die steun vonden in de nummers, die hulp hebben gezocht én gevonden bij de cast en daar buiten. Dát is de motivatie om door te gaan en nieuwe concerten te organiseren.

Resound Mind

Het eerste concert leidde ook tot veel verzoeken om mee te mogen zingen met Unsound Mind. Heerlijk die drive van mensen om mee te willen helpen, maar dit is veel meer dan een groep jongeren die bij elkaar komen om te zingen. Tijdens de repetities is een hechte vertrouwensband ontstaan waardoor intieme verhalen gedeeld kunnen worden en binnen de cast de zwijgcultuur al te doorbreken en dit is voelbaar in het concert. Melissa nam daarom als regisseuse de sterke beslissing geen risico te nemen deze band te veranderen en zo ontstond Resound Mind. Een groep die na audities geselecteerd is uit de vele enthousiaste aanmeldingen en nu een fantastisch voorprogramma brengt.

‘t Zonnehuis

Zaterdag 1 februari mochten beide groepen op het mooie podium in ’t Zonnehuis door middel van zorgvuldig geselecteerde musicalnummers hun verhaal vertellen. Onder de muzikale leiding van Linde van Melsum, melissa Zijsling en Mirtyhe Overhage begon Resound Mind met vier strak ingestudeerde nummers. Direct is duidelijk dat hier mensen op het podium staan die wat te vertellen hebben. De dans is goed ingestudeerd en soepel wordt er gewisseld van opstelling om zo samen de reis langs emoties in te zetten die Unsoud Mind zal vervolgen.

Waar Unsound Mind vorig jaar nog met videobeelden werkten om verhalen vanuit stichting MIND te delen met het publiek en duidelijk te maken waarvoor ze stonden doen ze het nu zelf. De ruim aanwezige theaterervaring wordt ingezet om op een artistieke manier ervaringen te verbeelden onder muzikale leiding van Erik Pielaat. Hierdoor is het een onderdeel geworden van het concert en worden de opgeroepen emoties direct meegenomen in de nummers. De labels, de bijwerkingen van medicatie, niet gehoord worden, machteloosheid, maar ook het terug vinden van vertrouwen, steun krijgen, fijn contact. Alles komt voorbij op een zorgvuldig geplande reis met het doel je te laten lachen, meeleven, ontdekken en je veilig genoeg voelen om je tranen te laten stromen.

“Pas als we onszelf, met of zonder psychologische problemen, durven te accepteren én als we een veilige omgeving kunnen creëren waarin iedereen open durft te zijn kan er weer licht zijn.”

Ieder nummer laat een ander stukje zien van dit uitgebreide verhaal en de foto’s geven vast een impressie. Maar zo’n positieve reis vol muziek en passie laat zich niet vangen in foto’s en vraagt om een live beleving. Er zijn nog een paar tickets beschikbaar voor de voorstelling op 9 februari in theater Aan de Slinger in Houten, dus grijp die kans! Wilt u Stichting MIND steunen, maar kunt u niet naar de voorstelling komen? Doneren kan op: www.unsoundmind.nl

Unsound Mind zou dit concert graag vaker willen geven om Stichting MIND verder te helpen en meer mensen te laten genieten van deze krachtige muziek. Via de facebookpagina kan contact worden opgenomen: www.facebook.com/unsoundmindofficial

Stichting MIND

MIND wil psychische problemen voorkomen en mensen die hiermee te maken hebben ondersteunen. Dit doen ze door informatie te bieden, onderzoek te doen, projecten uit te voeren en actie te voeren. Een van de projecten van Stichting MIND is Project MIND Young Academy. Binnen dit project wordt de aandacht gefocust op jongeren. Het scholenproject is hier een onderdeel van en tijdens deze lessen wordt er aandacht besteed aan het praten over psychologische problemen, ze herkennen en wat je kunt doen als je hier last van hebt. Door de veilige sfeer die gecreëerd wordt door de peer educators ontstaat er herkenning en begrip voor de verhalen die los komen. Voor dit schoolproject zamelt Unsound Mind geld in met deze benefietconcerten.

Meer informatie over Stichting MIND: www.wijzijnmind.nl/project/project-mind-young-academy

Voorproefje Unsound en Resound Mind: www.youtube.com/watch?v=htcYWC9lIPw&feature=emb_logo

Verslag en foto’s: Lisa Jansen

Lees ook:
Linda Wagenmakers en Lisse Knaapen naast Willemijn Verkaik in musical Waitress