Terence van der Loo en Jeroen Dekkers speelden gisteravond hun eindexamenvoorstelling “Broers” in De Nieuwe Vorst in Tilburg. De temperatuur was hoog in de theaterzaal maar dit had geen invloed op het spel van de twee acteurs die deze laatste test met vlag en wimpel doorstonden.

‘Broers’ gaat over twee broers die beiden totaal anders in het leven staan. Sam is een marinier, die zijn leven toewijdt aan zijn gezin en zijn vaderland Amerika, geheel volgens de verwachtingen van zijn vader. Tommy is een ex-gedetineerde die zich hier volledig tegen afzet. Als de broers door het lot lijnrecht tegenover elkaar worden gebracht, komen ze beiden voor de dezelfde vraag te staan: “Als je moet kiezen tussen jouw leven of dat van een ander, wat zou je dan doen?”

Het stuk wordt gespeeld een in vierkant in de vorm van een zandbak waarvan het zand met vereende krachten de zaal in is gereden. Er staan lampen om het vierkant heen waardoor een intense sfeer kan worden opgeroepen.

Jeroen Dekkers speelt de rol van een van de broers die op het punt staat af te reizen van weer een missie naar Afghanistan. Zijn broer, gespeeld door Terence van der Loo, is net uit de gevangenis en komt weer thuis. Sam is gelukkig met een vrouw en dochter en voldoet helemaal aan de eisen van zijn vader. Tommy is het zorgenkind en de verhouding tussen vader en zoon is gespannen en de vader vindt Tommy geen cent waard en maakt hem dat ook regelmatig duidelijk.

Als Sam af is gereisd naar Afghanistan ontdooid Tommy en begint zich te verbroederen met zijn familie hoewel de verhouding met zijn vader gespannen blijft. Sam wordt na een helikoptercrash gevangen genomen terwijl zijn vrouw en dochter horen dat hij is overleden. Terwijl Sam probeert te overleven, ontstaat er een hechte band tussen zijn vrouw en Tommy die probeert het gezin van Sam te helpen en het verlies zo goed mogelijk op te vangen. Sam is krijgsgevangene, staat onder grote druk en wordt gemarteld en gehersenspoeld. Als Sam op een gegeven moment voor een onmogelijke keuze staat om zelf te sterven of zijn maat die zwaargewond is te doden, kiest hij voor zijn eigen leven met alle gevolgen. Bij thuiskomst is Sam getraumatiseerd en probeert hij zo goed als het gaat zijn normale leven op te pakken maar is hij jaloers op de band tussen zijn vrouw en Tommy en hij heeft last van woedeaanvallen. Zijn dochter vervreemd van hem en zoekt meer toenadering van Tommy. Sam verdenkt zijn broer en vrouw een relatie te hebben. Hij staat onder grote druk door de moord die hij heeft gepleegd op zijn medesoldaat. Uiteindelijke barst de bom en komt alles uit.

De voorstelling wordt begeleid door een band die de muziek in de juiste setting plaatst en het slot nummer ‘Black Bird’ vormt een mooie afsluiting naast de andere nummers die beide studenten met de volle overtuiging en uitmuntend gezongen brengen. Jeroen en Terence speelden met veel emoties en wisten het publiek vanaf de eerste minuut te boeien. Zij werden daarbij goed geholpen door Christanne de Bruijn die op prachtig wijze de vrouw van Sam speelde. De dochter werd overtuigend gespeeld door Anna van Weegberg. Johan van Oorschot speelde de vader en wist zich ook goed staande te houden. De examencommissie bestond o.a. uit Erwin van Lambaart en Job Gosschalk. Samen met de overige examinatoren beloonden zij beide studenten met een prachtig cijfer. De kroon op een schitterende en indringende voorstelling.

Regie: Tjerry Snel
Cast: Jeroen Dekkers (Op Zoek Naar Zorro), Terence van der Loo ( Wintersprookje, Moeder, Ik Wil Bij De Revue), Christanne de Bruijn ( Wicked, Sister Act ), Anna van Weegberg en Johan van Oorschot.

Voor de fotoreportage klikt u hier. 

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte? Like ons op facebook en klik hier.