Vandaag maakt de Uitmarkt het programma bekend van zijn 42ste editie. De Uitmarkt, de opening van het nationale culturele seizoen, vindt dit jaar plaats van vrijdag 23 tot en met zondag 25 augustus op en rondom het Museumplein, het Leidseplein en in het Vondelpark. Tijdens de Uitmarkt wordt het rijke culturele aanbod voor het komende seizoen gepresenteerd met optredens van onder meer gelegenheidsduo Trijntje Oosterhuis & Vjeze Fur, The Kik en de populaire Musical Sing-a-Long.
 
Nergens in Nederland vindt men zoveel theatermakers, musici, dansers, cabaretiers, schrijvers, tentoonstellingsmakers en hun publiek bij elkaar. De makers achter de voorstellingen, de verhalen achter de tentoonstellingen en de gebeurtenissen die leiden tot een boek, staan dan ook centraal tijdens deze editie van de Uitmarkt. Op 25 podia en een uitgebreide culturele markt kan men de makers tegenkomen en proeven van voorstellingen, previews, tentoonstellingen en pop-up optredens van onder meer muziek, dans, literatuur, toneel en cabaret. Er zijn maar liefst 300 optredens van zo’n 2.000 artiesten.
 
‘Dit jaar organiseren we voor de 42ste keer de Uitmarkt. Dit evenement geeft traditiegetrouw een kijkje in de keuken van het aankomend cultuurprogramma. Nederland is rijk aan een kwalitatief hoogstaande cultuur en tijdens de Uitmarkt biedt het programma, van literatuur tot musical en van hiphop tot cabaret, voor ieder wat wils,’ aldus Geerte Udo, CEO amsterdam&partners (namens Stichting Uitmarkt).  

Programma op hoofdlijnen

I amsterdam podium: een keur aan bekende artiesten

Eric Corton opent het culturele seizoen op de vrijdagavond op het I amsterdam podium ondersteund door het New Cool Collective. De avond biedt een rijke aaneenschakeling aan optredens van onder meer cabaretier Rayen Panday, singer-songwriter Judy Blank, rapper Winne en de populaire band The Kik. De opening van de Uitmarkt wordt op vrijdag 23 augustus uitgezonden vanaf 21.10 op NPO2. De avond wordt afgesloten met een concert van Jennie Lena. 
 
Op zaterdag overdag treden Ricky Koole & Frank Lammers op en zingt Charly Luske George Michael. Ook zijn er optredens van Ruben Hein en Sabrina Starke. Zaterdagavond zingt The Kik Boudewijn de Groot en zingt Martijn Fisher Hazes. 
 
De zondagochtend begint met een meespeel-concert met Asko|Schönberg (Wil je meedoen? Meld je hier aan). Zondagavond wordt de Uitmarkt traditiegetrouw afgesloten met de Musical Sing-a-Long, gepresenteerd door Frits Sissing en Romy Monteiro. Uit volle borst kan men meezingen met de bekende nummers uit onder andere de musicals Kinky Boots, Anastasia en Annie. De Musical Sing-a Long wordt op zondag 25 augustus live uitgezonden vanaf 21.15 op NPO1.

Remix Podium: popmuziek op het Museumplein

Op dit podium zijn verschillende optredens te zien, waaronder de kersverse Nederpop-act WIES, Beryl Anne met spannende melodische pop met een eigenaardig randje, Jordi Martin: de gepassioneerde singer-songwriter met pop rock invloeden en Darlyn, die spannende invalshoeken laat horen tussen actuele pop, indie en folk. Ook Yentl & de Boer staan op dit podium.

Koninklijk Concertgebouw: de wereld van klassieke muziek en jazz

Fluitist en componist Chris Hinze neemt ons mee naar India en er zijn ook concerten van Aidan Mikdad, Renske Taminiau, jong talent van het Conservatorium van Amsterdam, Eric Vaarzon Morel, Lavinia Meijer, Michiel Borstlap en Julian Schneemann. In de Grote Zaal kan men een repetitie bijwonen van het Residentie Orkest. Dit is nog maar een kleine greep uit het klassieke muziek en jazz programma.  

FringeXUitmarkt: the pink X marks the spot

Dit jaar verzorgt Amsterdam Fringe Festival een ervaring waar de “X” zal staan voor de verbinding tussen de maker en het publiek, de cross-over van verschillende stijlen, het ontdekken van het onbekende en – niet te vergeten – het kusje. Jong talent, uitvinders, nichevirtuozen, hybriders, out-of-boxers, post-avantgardisten, vreemde vogels, wildcards en al-dan-niet-bewust-artistiek thuislozen: ze nodigen je uit om mee te gaan op Fringe-avontuur langs de rafelranden van het theater en de stad: van de kleine theaters en verborgen parels tot obscure garages en onontgonnen terrein.

Literatuur: uitgebreid programma voor jong en oud

Het literaire hart splitst zich dit jaar in tweeën en ligt zowel naast de vijver op het Museumplein als in de Balie. Er zijn lezingen van literaire grootheden als Oek de Jong, Peter Buwalda, Sarah Meuleman, Ellen Deckwitz, Ronald Giphart en Jeroen Siebelink. Maar er zijn ook namen die je minder snel verwacht. Literaire volkszanger Bert Wabbe laat zich horen, De Kunstmeisjes zijn present en Mr. Breath geeft een ademhalingscursus. Ook voor kinderen valt er veel te beleven: er is een proeverijtje met nijntje door Samuel Levie en Manon Berns, de ‘Dan Brown voor kids’, presenteert een boek over Rembrandt. Ook zijn Tosca Menten, Joshua Douglas en Anna Woltz (die het Kinderboekenweekgeschenk gaat schrijven) zijn aanwezig.

Uitmarkt Junior: zien en doen voor de jeugd

In de KIDS@WORK Theater en Dans workshoptent op het Museumplein kruipen de kleintjes in de huid van boeven en politie, leren ze dansen en beatboxen, krijgen ze les in applaudisseren en zijn ze getuige van wonderlijke verhalen en bijzondere voorstellingen. Daarnaast zijn er op het jeugdtheaterpodium Uitmarkt Junior previews te zien van kindervoorstellingen waaronder Dirk Scheele en de Toneelmakerij.

Vondel CS: een enorm gevarieerd programma 

Deze locatie in het Vondelpark biedt een gevarieerd programma met keihard cabaret door de aanstormende talenten Anne en Lisa, live podcasts in een gezellige huiskamersetting, een optreden van het queer rap duo Lionstorm met een nieuw geluid in de Nederlandse hiphop, een workshop scenarioschrijven van de Scrips-Academy, een mini vakantie voor de geest door School of Life, Amsterdamse gedichten van stadsdichter Gershwin Bonevacia en tot slot een optreden van ravende altviolisten 3Violas.

Orgelpark & Vondelkerk: podia voor jazz en klassieke muziek

Op deze twee bijzondere locaties wordt twee dagen klassieke muziek en jazz ten gehore gebracht door onder meer Jas Hutchinson-Bazely, Jan-Bas Bollen, Amsterdam Marimba Weekend / Tatiana Koleva, Nederlands Symfonie Project en La Voz Humana.

Internationaal Theater Amsterdam & Theater Bellevue: dansprogramma 

Een spannende danssolo in de lucht, een wonderlijke ratrace, of een voetballende danser – je ziet het allemaal in het dansprogramma. Jonge makers en gerenommeerde gezelschappen laten zien, wat er komend seizoen allemaal op het programma staat. Bij het Nicole Beutler Projects slepen acht mannen je mee in een bezwerend ritueel voor de nieuwe tijd. MAN II CO strijdt tegen elkaar in de millennial ratrace zonder quizmaster en Panama Pictures geeft een intieme solo, waarin de aerial straps functioneren als verlengstuk van het lichaam. 
 
Het hiphopfestival Summer Dance Forever duikt op waar en wanneer je het niet verwacht: Spanje’s bekendste hiphop dansgezelschap Iron Skull liet zich inspireren door de Japanse esthetiek van de imperfectie, Saïdo Lehlouh laat 40 dansers b-boyen Paris style en Dyptik Company brengt een energieke mix van hiphop en Arabische ritmes die je naar adem doet happen.

Internationaal Theater Amsterdam: 125 jaar Stadsschouwburg

De Stadsschouwburg bestaat dit jaar 125 jaar en daarom geeft ITA tijdens de Uitmarkt 125 kaarten weg voor de voorstelling de Kersentuin op zaterdag 24 augustus in het theater. Tijdens de Uitmarkt worden er overdag rondleidingen gegeven door het gebouw waarbij men ook kleine voorstellingen tegenkomt, zoals het Toneel Bordeel: een 1-op-1 voorstelling met een acteur in de kleedkamer.

De La Mar Theater: een en al cabaret 

Dit theater bij het Leidseplein staat deze Uitmarkt vol cabaret met de technograppen van Matroesjka en de Showponies van Alex Klaasen, maar ook Rayen Panday, Kasper van Kooten en Roué Verveer. Ook is er een special rondom David Bowie onder leiding van Bowie-kenner Ad Visser. 

Bellevue Theater: cabaret en theater

In theater Bellevue vind je naast cabaret van onder andere Amsterdams Kleinkunst Festival winnares Rosa da Silva, Ronald Snijders en Pepijn Schonenveld & Kevin Hassing ook muziektheater van theatergezelschap Orkater.

Milk Made op het Museumplein: young urban programma

Milk Made is een nieuwe afdeling van jonge creatieven die vanuit Melkweg programmeren en content creëren voor jongeren binnen de urban & pop scene, van clubavond tot interview en van akoestische sessie tot podcast. Milk Made brengt de Boilerroom naar de Uitmarkt, voert gesprekken over het nieuwste van het nieuwste in de muziekwereld en gaat los op de heetste dancehall en hardste afrobeats bij Afrolosjes.

Port of Amsterdam: Circulair Circus

Bij de vijver van het Museumplein is een onderwaterexpo, de Plastic Fantastic tentoonstelling over de Amsterdamse oplossing voor het plastic probleem in de stad en kunnen kinderen afvalvissen. 

BGL Museum Village: mini masterclasses

Dit is dé plek waar de musea hun publiek ontmoeten en warm maken voor de nieuwste tentoonstellingen, aankopen, activiteiten en projecten. In het Museumcafé op het Museumplein vinden mini masterclasses plaats waarbij de verschillende musea een ‘stuk’ uit hun collectie laten zien en daar uitleg bij geven. Onder andere Naturalis, Museum het Rembrandthuis, Kunsthal Rotterdam en Museum Voorlinden geven acte de presence. De musea aan het plein zijn natuurlijk open om te bezoeken. 
 
De Uitmarkt is ook online te volgen via het Facebook event en #Uitmarkt op Facebook, Twitter, YouTube en Instagram.
 
Kijk voor meer informatie en het volledige programma op www.uitmarkt.nl