De Uitmarkt is de landelijke opening van het culturele seizoen. Drie dagen lang zijn er zo’n driehonderd optredens te zien. Deze mix van theater, dans, muziek en cabaret vindt traditiegetrouw het laatste weekend van augustus plaats in Amsterdam. Niet alleen de podiumkunsten worden in de spotlight gezet. Het nieuwste van het nieuwste op het gebied van literatuur, film, museale kunst en nieuwe media is hier te ervaren. De 41e editie was opnieuw rond het Oosterdok en op het Marineterrein Amsterdam. Het musical aanbod was dit jaar niet zo groot, maar gelukkig was er wel de traditionele afsluiter met de Sing-a-long.

De Musical Sing-a-long is de gelegenheid voor producenten om zich in een aantal minuten optimaal te presenteren. Alles wordt uit de kast gehaald en daarnaast waren een aantal producten ook met een stand op de Uitmarkt vertegenwoordigd en waren er diverse “meet and greats” waarbij fans op de foto konden met hun idolen.

Helaas viel er regelmatig regen tijdens de Uitmarkt waardoor het lang niet zo druk was als andere jaren. De volhouders kregen tijdens de afsluitende Sing-a-long een gevarieerd programma te zien. Van Pipi de clown tot Hoop van Zegen en van Expeditie Eiland tot Evita. Persoonlijk vond ik Evita en The Addams Family de hoogtepunten van de avond. Daarnaast was het tot tweemaal toe overvliegen van een Dakota, die werd beschenen door zoeklichten zoals dat in de oorlog ook gebeurde, een erg leuke en indrukwekkende toevoeging aan het optreden van de cast van Soldaat van Oranje.

Bijna 400.000 mensen hebben dit weekend de 41ste editie van de Uitmarkt bezocht. Dat meldt de organisatie. De bezoekers bezochten gratis optredens van zo’n 2.000 artiesten op meer dan 25 podia en presentaties van circa 150 culturele instellingen uit het hele land. De Musical Sing-a-long, de traditionele afsluiter van de Uitmarkt, is zondagavond door ruim een miljoen mensen bekeken. Dat blijkt uit cijfers van Stichting KijkOnderzoek. De televisie-registratie was live te volgen op NPO 1. Vorig jaar werd de uitzending door iets meer mensen gevolgd. Toen keken er ruim 1,1 miljoen mensen.

Voor de uitgebreide fotoreportage’s van Jeanne Rutgers en Peggy de Haan klikt u hier.