De wereld is gek. En misschien zijn we allemaal wel een beetje gek. Gek van liefde of gek van frustratie. Gek van optimisme of gek van doemdenken. Verzin maar iets. Bij ons allemaal is wel een steekje los. En soms is dat heel leuk.

Dit was de inleiding voor “Op Treden” van de tweedejaars studenten van de Frank Sanders Akademie. Sjors Arts, Marenka Bakker, Ginny de Bruin, Femke Dassen, Mylène Evers, Ewout Heijbroek, Janneke Hetharia, Jamie Kampinga, Carmen Koster, Babbe van Kraaij, Zahra Lfil, Naomi Moerdijk, Alisa Opari, Dennis Otter, Marieke Palmer, Tanja Pieksma, Nino Ruiter en Merel Vrijhof lieten duidelijk van zich horen en zien.

De voorstelling bestond uit nummers van diverse producties van Stephen Sondheim, Fred Ebb en John Kander die samen verantwoordelijk waren voor vele mooie songs en musicals. Voorbeelden van mooie producties zijn er te over, al is het gros nog nooit gespeeld in Nederland. Om van al deze mooie nummers een mooie bloemlezing te maken, en dat te spelen in een voorstelling, was een absolute uitdaging. Een uitdaging die door cast en creatives met beide handen werd aangenomen. Het resultaat is de afgelopen dagen gespeeld voor volle zalen. Het repertoire van Stephen Sondheim en musicalduo John Kander en Fred Ebb gaf de derdejaars inspiratie om naar de wonderlijke wereld waarin we leven, en vooral naar de mensen die haar bevolken, te kijken. Soms achteroverliggend in het gras in een park en soms druk klimmend op de sociale ladder. Maar de studenten van de Frank Sanders Akademie lieten vooral zien waar men goed in is: optreden!

Tweedejaars Op Treden 68

Dit gebeurde onder de bezielende leiding van Paul van Ewijk ( regie ), Ivo Chundro ( choreografie ), Margot Giselle ( zang ) en Frans Heemskerk ( piano ). Stephen Sondheim, Fred Ebb en John Kander hebben ontroerende maar ook absurde producties op hun naam  staan. Van deze overvloed maakten de studenten dankbaar gebruik  om er hun eigen draai aan te geven.

Bij binnenkomst stonden er een groot aantal ladders aan weerszijden van de vloer. De naam van de voorstelling “Op Treden” wordt dan ook duidelijk. Tijdens de voorstelling werd daar ook creatief gebruik van gemaakt. De voorstelling zelf bestond voornamelijk uit liedjes met tussendoor korte scenes, met daarin ook de persoonlijke dromen en doelen van de studenten. Hiermee zorgden de studenten ervoor dat deze voorstelling een persoonlijke tintje kreeg. De zaal van het Ostadetheater was volledig uitverkocht en er moest zelf een extra stoel aan te pas komen om iedereen comfortabel te laten genieten van deze mooie voorstelling. Een voorstelling die met veel zorg en inspanning was samengesteld. De nummers werden in een ontspannen tempo gespeeld en het verhaal van het betreffende nummer werd mooi op de planken gezet en gedreven verteld aan het aanwezige publiek. Ondanks de verscheidenheid van de nummers, slaagde deze cast er in om elk verhaal de juiste plek te geven in de voorstelling en het publiek als het ware elk verhaal te vertellen.

Tweedejaars Op Treden 81

De tweedejaars studenten kunnen met terechte trots terug kijken op hun eindejaarsvoorstelling en gaan genieten van de zomervakantie. Daarna wacht het laatste en derde jaar waarin ze hopen af te studeren.

Klik hier voor de fotoreportage