De Britse blijspelauteur Alan Ayckbourn schreef een eindeloze reeks komedies, waarvan een aantal wereldwijde hits werden. De tweedejaars studenten besloten er drie op te pakken om van elk verhaal een korte musical te maken.

De voorstellingen kregen de namen “Niet jouw zaak”, “En de hartelijke groeten” en “Stille Nacht” en werden gespeeld door steeds andere studenten. Marieke Palmer, Nino Ruiter, Dennis Otter, Marenka Bakker, Petion Cleton, Janneke Hetharia, Femke Dassen, Ginny de Bruin, Zahra Lfil, Merel Vrijhof, Alisa Opari Luzi, Naomi Moerdijk, Mylene Evers, Ewout Heijbroek, Tanja Pieksma, Sjors Arts, Charlotte Versteeg, Babbe van Kraaij en Jamie Kampinga hebben samen keihard gewerkt om deze musicals tot een avondvullend programma te maken en te voorzien van mooie nummers.

“Niet jouw zaak” ging over een familie met een eigen zaak en een dochter die vindt dat haar leven ook haar eigen zaak is. Als er ineens een buitenlandse zakenpartner op het toneel verschijnt die een intieme band heeft met de zus en medevennoot van een eigenaar van een zaak, gaat het spel op de wagen. Zeker als blijkt dat de bedrijfsgeheimen voor het grijpen liggen op internet en niemand weet hoe dat kan. Als de dochter betrapt wordt op winkeldiefstal en degene die haar heeft betrapt haar vader chanteert, wordt het pas echt gecompliceerd. De plots zijn legio en de verwarring is alom. De uitkomst was dan ook verrassend.

Kerstvoorstelling tweedejaars 35

De tweede voorstelling “De Hartelijke Groeten” ging over een familie die samen kerst viert maar waarbij de relaties gecompliceerd zijn. Voor de familie is het alweer een kerstdiner met weer dezelfde personen waarbij die dagen weer een cliché zijn en waar iedereen zich wéér doorheen moet slepen. Het gaat in dit stuk om de personages en de verhalen die ze vertellen. Het ene komisch, het andere tragisch en ontroerend. De een heeft het druk met de kerst, de andere gelooft het wel en heeft andere prioriteiten. De onderlinge roddels en irritaties worden lekker uitvergroot en komisch neergezet, soms met het nodige gooi en smijtwerk. De voorstelling is mooi in evenwicht waardoor het niet alleen grappen grollen zijn maar er ook wordt stilgestaan bij de persoonlijk problemen en mooie ontroerende momenten.

Kerstvoorstelling tweedejaars 72

De derde voorstelling “Stille Nacht” beschrijft de kerst, waarbij dit stuk zich afspeeld in de keuken. Het verhaal gaat over twee zussen, Roos en Marion waarbij de een zich helemaal uit de naad werkt voor de kerst en de ander helemaal geen zin heeft in de kerst en alleen maar gezellig samen wil zijn. Voeg daarbij een stel, Jordi en Eva waarbij Jordi een relatie heeft met een andere vrouw. Zijn vrouw, Eva, verzet zich in stilte maar wordt door iedereen totaal genegeerd. Het perfecte stel, Jos en Janneke is niet uitgenodigd, maar duikt toch ineens op. Terwijl iedereen uitsluitend met zijn eigen zorgen bezig is, probeert Eva zelfmoord te plegen maar zelfs daarbij overheersen de zorgen van anderen haar pogingen. Als Jordi zijn hond naar binnen haalt, die de vorige kerst de urn met as van grootmoeder heeft omgegooid, is de chaos compleet. De humor en dramatiek in dit stuk zijn mooi in elkaar verweven en maken dit een intrigerende voorstelling.

De muzikale begeleiding was in handen van Frans Heemskerk op de piano, de coaching was in handen van Margot Giselle en de eindregie bij Bas Groenenberg.

De tweedejaars hebben met dit drieluik een mooie en komische avond verzorgd, waarbij ze alles zelf hebben samengesteld. iets om met trots op terug te kijken ook gezien de uitgebreide decors die tot in de puntjes verzorgd waren.

Klik hier voor alle foto’s uit deze voorstellingen

Blijf op de hoogte van al het musicalnieuws en audities. Like ons op facebook. Klik hier.