Jos Brink en Frank Sanders waren twee mannen die de toekomst kleinkunst in Nederland mede bepaald hebben. Met hun cabaret en grote musicals hebben ze de aanzet gegeven van cabaret en musicals zoals wij dat nu kennen.

Op 17 augustus is het tien jaar geleden dat Jos Brink overleed en de derdejaars studenten hebben ter gelegenheid daarvan in Kleine Carré een hommage gebracht aan Jos en Frank. Tussen Haakjes – Sprekend Kabaret Tekstpierement.

De voorstelling werd gespeeld op de zolder van het Koninklijk Theater Carré. Het theater waar veel theatergrootheden hun successen hebben gekend en waar Jos en Frank zich het meeste thuis voelden.

Tussen haakjes 58

De studenten geven, in een mooie setting, het aanwezige publiek geschiedenisles waarbij de maatschappelijke ontwikkelingen maar zeker ook de culturele gebeurtenissen werden belicht.

De cast bestond uit negen studenten van de Frank Sanders Akademie, Charlotte Versteeg, Dorine Meijerhof, Iris de Kock, Jelle Verbogt, Joey Hageman, Marscha Mac Gillavry, Melle Berendse, Robin Hissink en Tessa Jongeleen. Ze werden muzikaal begeleid door Hilmar Leujes, die met zijn kenmerkende droge humor ook een duit in het zakje deed.
De teksten van de gepresenteerde nummers waren dan wel afkomstig uit de jaren 70 -80 maar zijn zeker nog eigentijds met hier en daar een klein beetje cynisme. Het taalgebruik is uitzonderlijk waarbij de onderwerpen daar stoms haaks op staan en daardoor intrigeren.

Tussen haakjes 8

Frank Sanders nam de regie voor zijn rekening, waarbij hij als geen ander wist hoe de teksten bedoeld waren maar ook hoe hij dit in deze tijd kon brengen. De studenten wisten, met uitsluitend begeleiding op de piano, de juiste sfeer maar vooral de juiste toon te raken tijdens de voorstellingen, die allemaal stuk voor stuk geheel uitverkocht waren.

Nummers zoals “Ruik je dat” komen juist in deze setting uitstekend tot hun recht. Kleinkunst in een intieme setting van Kleine Carré. Ook een hommage aan Annie M.G. Schmidt mocht niet ontbreken met de melodie van “ Margootje”. Het nummer “Tussen Haakjes” hield het publiek een spiegel voor waar het gaat om solidariteit dat juist in deze tijd weer actueler is dan ooit. Kleinkunst met de hoofdletter “K”.

Tussen haakjes 21

De komende tijd gaan de derdejaars werken aan hun afstudeervoorstelling waarmee ze hun studie aan de Frank Sanders Akademie af zullen sluiten. Iets om naar uit te kijken. Wij houden u op de hoogte.

Klik hier voor de fotoreportage