Scriptschrijver en regisseur van het theaterspektakel Het Pauperparadijs Tom de Ket neemt deze zomer ook de rol van de Verteller op zich. Eerder liet de producent weten dat de voorstelling over de armenkolonie deze zomer voor de derde keer in Veenhuizen te zien is, als er voor 1 januari 20.000 kaarten zijn verkocht. De teller staat nu op 10.000.
 
Eerdere jaren (zomer 2016 en 2017 in Veenhuizen en in 2018 vijf weken in Carré) nam acteur Paul R. Kooij de rol van de Verteller op zich. Hij is komend jaar verhinderd vanwege ander werk. 
 
Tom de Ket: “Nu Paul, die de rol zeer goed vertolkte, komende zomer niet beschikbaar is, grijp ik mijn kans. Cast en crew weten inmiddels zó goed wat ze moeten doen, dat er nu voor mij ruimte is om de rol van Verteller te spelen. Daarmee gaat mijn wens in vervulling want de rol is me op het lijf geschreven; commentaar geven, vragen stellen, misstanden onderstrepen, dat doe ik graag op toneel.”

Het Pauperparadijs – van bestseller naar openlucht spektakel

Het Pauperparadijs ging op 18 juni 2016 in première op de buitenplaats van het Gevangenismuseum in Veenhuizen en trok in zes weken tijd ruim 40.000 bezoekers. De tweede serie was een zomer later ook al snel uitverkocht. Toen er ruim 90.000 bezoekers geweest waren, verhuisde de voorstelling naar Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Er bleek dit jaar veel vraag naar een terugkeer van de voorstelling in Drenthe, zowel van publiek als van ondernemers uit de regio. Stichting Het Pauperparadijs kan de voorstelling komende zomer te hernemen, als er voldoende kaarten worden verkocht en de benodigde vergunningen worden verleend.
 
Het Pauperparadijs is gebaseerd op het verhaal van Suzanna Jansen, die ook als dramaturg aan de voorstelling is verbonden. Zij tekende in haar gelijknamige boek het intrigerende verhaal op van haar voorouders. Die reisden, net als tienduizenden andere Amsterdamse weeskinderen en paupers, in de 19e eeuw naar Drenthe om daar een heropvoeding te krijgen. Wat begon als een idealistisch experiment om de armoede uit te roeien, liep uit op een onmenselijk drama.
 
Van 3 juni tot en met 9 augustus 2020– Veenhuizen, Gevangenismuseum.
 
 
Foto: Tom de Ket door Han Furnee