Nijntje is weer terug en wie kent haar niet. Nijntje is een begrip in Nederland maar ook ver daarbuiten worden de verhalen van dit populaire konijntje verteld. Nijntje is een feest der herkenning en daar richt deze voorstelling zich ook op. Voorzien van de muziek van Joop Stokkermans, het script, de liedteksten van Ivo de Wijs en natuurlijk de karakters gemaakt door Dick Bruna, is Nijntje een icoon dat met haar tijd mee gaat in al haar eenvoud en magie.

Ook Nijntje is nieuw in de persoon van Marie-Louise Nelemans, studerend aan de Frank Sanders Akademie is zij weer een student die doorbreekt in Nederland. Na Joey Ferre in Saturday Night Fever, Wesley de Ridder uit de Gebroeders Leeuwenhart en Ruben Kuppens in Ollie B. Bommel is het nu de beurt aan Marie-Louise Nelemans die schittert in haar rol van Nijntje. Marie-Louise komt binnen bij de kinderen en dat blijkt op het moment dat ze als Nijntje op komt. Meteen zitten alle kinderen en ook veel volwassenen op het puntje van hun stoel. Het feest der herkenning is nu duidelijk begonnen.

Het verhaal blijft boeien en kent zijn dynamische momenten, waarbij kinderen bijna massaal reageren, en de momenten waarop ze muisstil zijn, als het ware gedirigeerd door het perfecte script van Ivo de Wijs. Marie-Louise zet haar Nijntje niet kinderachtig neer maar op een relatief volwassen manier. Volgens haar hebben kinderen al heel snel door wat er gebeurd en dat is ook zo. Op het moment dat er wordt verteld dat Nijntje over een week jarig is, schreeuwt een jongetje naast mij dat hij ook volgende week jarig is waardoor het publiek spontaan in de lach schiet. Dit toont aan hoe toegankelijk deze musical is. De vriendin van Nijntje is Nina, gespeeld door Maria Elena Hengst die Nina met een heerlijke onbevangenheid neerzet waardoor de interactie tussen de twee konijntjes leuk en sprankelend is en geen moment verveeld. Oma Pluis en Aagje worden gespeeld door Leonoor Koster die een vitale Oma neerzet en een Aagje die prima past tussen Nina en Nijntje. De humor die ze haar rol ook mee geeft, is verfrissend. Moeder Pluis wordt gespeeld door Femke Bouma. Moeder Pluis is de moeder die iedereen had willen hebben. Bezorgt, altijd vriendelijk en lief. Vader Pluis wordt gespeeld door Rufus Hegeman en hij heeft de dankbare taak om de meeste grappen te maken waarom de kinderen maar ook de ouders om kunnen lachen. Joep Dorren heeft de eer Dick Bruna te mogen spelen in combinatie met de rol als Opa Pluis. Dick Bruna heeft de magie om met zijn tekeningen Nijntje als het ware tot leven te brengen en Joep speelt uitmuntend met dit gegeven. Als Dick Bruna praat Joep Dorren de voorstelling, die bestaat uit verschillende verhalen over Nijntje, als het ware aan elkaar.

alt

Nijntje de musical is niet belerend maar heeft wel het mooie voordeel dat het mooi amusement is voor jong en oud waarop de kinderen heerlijk kunnen reageren en dat ook mogen. Dick Bruna bereikt met zijn verhaal een mooie gevoel van spontaniteit door precies te geven wat kinderen van het verhaal of de musical van Nijntje verwachten. Daarom past het als een maatpak en hebben zowel de kinderen als de ouders aan het einde van deze musical een goed gevoel bij het verlaten van de zaal.

Ook deze generatie kinderen sluit deze musical in hun hart en dat is bijna logisch als je niet zou bedenken hoe knap de verhalen, de liedjes en Nijntje als icoon in elkaar zijn gezet. De keuze voor juist deze cast is ook logisch omdat ze helemaal onderdeel uitmaken van de magie van Nijntje. Die magie staat het ook toe om toch in te spelen op de locatie waar ze spelen door voor de lokale voetbalclub te zijn, FC Utrecht. Ook hiermee is Nijntje bij de tijd.

Wie tijdens de voorstelling om zich heen kijkt, ziet dat deze productie erin geslaagd is om deze magie waar te maken. Iedereen is geboeid en waar je soms wel eens ouders hun smartphone ziet pakken, gebeurd dat gewoon niet tijdens Nijntje. Hooguit om foto’s te maken of een video te schieten. Nijntje is voor jong en oud een feest der herkenning dat zichtbaar met haar tijd mee gaat.

Klik hier voor de fotoreportage.