Er is al veel gesproken over Michael Jackson zijn leven, zijn eigenaardigheden, zijn vermeende illegale handelingen en je mag daar best wat van vinden. Toch staat het respect voor zijn muzikale erfenis buiten kijf. Van kinds af aan op het podium, uniek in zijn stemgeluid, geniaal in zijn muziek en iconisch in zijn clips. Adrian Grant, bedenker en uitvoerend producent van de theatervoorstelling Thriller Live, is hier ook echt stellig over. De voorstelling gaat over het vieren van de muziek van Michael Jackson.


Het is dan ook niet voor de niets dat de show Thriller Live al 10 jaar onafgebroken wereldwijd rond tourt en daarnaast als vaste show op West End te bezichtigen is. De show neemt het publiek mee langs 45 jaar geschiedenis en biedt meer dan twee uur de grootste hits van pop tot rock, en van soul tot disco. Alle populaire hits van Michael Jackson en The Jackson 5 komen voorbij: I Want You Back, ABC, Can You Feel It, Off The Wall, The Way You Make Me Feel, Smooth Criminal, Beat It, Billie Jean, Dirty Diana, Bad, Rock With You, They Don’t Care About Us, Dangerous, Thriller en vele andere.

Dit weekend brengt de nieuwe UK tourcast een bezoek aan Nederland. In de Mainstage Brabanthallen in Den Bosch worden drie shows opgevoerd voor een enthousiast publiek. Sommigen met een MJ t-shirt en anderen volledig in kostuum. De bezoekers op zaterdag worden nog met een extraatje getrakteerd in de vorm van een gastoptreden van Bo Saris (bekend van Idols, winnaar 2003/2004). De zaal (of is het meer een loods) straalde niet echt sfeer uit door de betonnen vloer en een met slechts wat zijdoeken gecamoufleerd podium, waardoor het zowel op het podium als in de zaal even duurde voordat er echt met energie meegedaan werd. Gelukkig is de muziek altijd garantie voor uiteindelijk een feestje.

Er zijn verschillende samenstellingen van de tourcast. Vijf solisten en 12 dansers vormen de basis van spektakel, herkenning en show. In een fijn tempo wisselen de nummers af en het is onmogelijk om stil te zitten.Het spektakel zit hem in de nummers waar iedereen on stage is, Smooth Criminal, They don’t care about us en natuurlijk het iconische Thriller. Maar ook de solo’s maken zeker indruk. Het I just cant stop loving you, Man in the Mirror en Dirty Diana spatten muzikaal van het podium af, ondersteunt door de visuele effecten van het Led-decor.

De frontman van de avond, Danyul Fullard zorgt voor de herkenning. Door de make-up, hairdo en kleding is het voor de gemiddelde bezoeker alsof MJ weer even daar staat. Het iconische ‘Beat it’ is hierbij het hoogtepunt van de gelijkenis, zeker ook door de choreografie met de wereldberoemde moonwalk.
Niet ongenoemd mag het Hollands Glorie in de persoon van Ina Sedou blijven. Ina tourt al meer dan 2 jaar met Thriller Live en is als vocaliste een fantastische aanwinst voor de cast, hoewel zij niet aan de UK-tour zal deelnemen. In de eerste akte waar ze het blok van de nog jongere Michael voor haar rekening neemt met nummers als ‘I want you back’ en ‘Don’t stop till you get enough’ laat ze zien en horen dat zij een echte powervrouw is die de benodigde tegenkleur van de mannelijke vocalisten is. De tweede akte blijft ze de stabiele factor tussen de soms wat wiebelige vocalen en als zij ineens iets in het Nederlands zegt gaat er een verbazing door de zaal waar wij uit op maken dat niet iedereen door had dat zij Nederlands trots tussen het Britse talent is.
Nieuwkomer is Joey James die de show slechts enkele weken speelt. De X-factor finalist tourt sinds december vorig jaar mee en verzorgt vooral de nummers met de popsound van MJ. Jason Brock verzorgt de rocknummers waaronder Dirty Diana en het gevoelige ‘She’s out of my life’. Jason komt uit de West End familie en gaat dus nu mee op tour. De laatste vocalist is ook direct oudgediende, want Britt Quentin was er bij het vorige bezoek aan Nederland ook al bij. Naast vocalist is hij ook de resident director tijdens de tour.
Thriller live zorgt voor werelds spektakel voor de liefhebbers van MJ zijn muziek en de echte fans kunnen even wegdromen met de gedachte dat Michael nog steeds staat op te treden. The King of Pop, hij is niet dood, hij leeft!

Mariska Steenbergen

er zijn geen afbeeldingen gevonden