Thoroughly Modern Millie wordt door Musicalgroep Utrecht uitgevoerd zoals het bedoeld is. Met groot spel, komische situaties en grote problemen op een luchtige en toch overtuigende manier gebracht. Het ideale recept voor een fijne theater ervaring.

Thoroughly Modern Millie

Het verhaal speelt zich af in 1922 in New York waar Millie Dillmount uit een klein dorpje naar toe trekt op zoek naar een man met geld om te trouwen. Wat ze vind lijkt het tegenovergestelde: de platzakke Jimmy op wie ze stapelverliefd wordt. Kiest ze voor geld of geluk? Vriendschap is Millie wel veel waard en als haar vriendin Dorothy plotseling verdwijnt uit hotel Priscilla, waar ze beide wonen, gaat ze over tot actie. Samen met haar vriendin Muzzy, Jimmy en haar baas Trevor verzinnen ze een list om Mrs. Meers in de val te lokken en Dorothy te redden.

Merit Veldhuizen heeft als Millie de kans om wat ontwikkeling in het karakter te laten zien in tegenstelling tot de andere rollen en ze doet dit fantastisch. Ze begint als een verdwaasde Millie die eigenlijk geen idee heeft waar ze terecht is gekomen. Maar ze leert hoe deze stad werkt en hoe je actie kan ondernemen tegen de duistere praktijken die er plaatsvinden. Met haar prachtige stem brengt ze een heerlijke vrolijkheid in het verhaal. Ruben Held is een aandoenlijke Jimmy die je direct een gelukkig leven met Millie gunt. Dit versterkt het gevoel van absurditeit over Millie’s idee van een moderne vrouw. Of de Vogue het nu zegt of niet: waarom zou je het huwelijk als een zakelijke overeenkomst willen zien waarin liefde geen rol speelt? Samen spelen ze een prachtige scène op de grens tussen dak en afgrond bij Millie’s kantoor op de 20everdieping. Hoe creëer je zo’n set in een klein theater? Heel simpel: maak een lijn op de grond en combineer dit met twee duiven en goed spel!

De keuze om van Muzzy een dragqueen te maken pakt heel goed uit. Ralph Wildeman is af en toe nog wat onwennig op de hakken, maar heeft deze uitdaging omarmt en geeft twee prachtige shows weg. Mooi hoe dit karakter ook wat meer diepgang krijgt als een moederfiguur voor Millie en haar van goede raad voorziet. Haar eigen agenda hierin lijkt Millie’s kans op geluk alleen maar te vergroten. Anouk Brouwer heeft de rol van de slavenhandelaar Mrs. Meers. Zoals in een klucht gebruikelijk is is dit een rol die vanaf het begin overduidelijk slecht is en daarin niet zal veranderen. Anouk speelt dit met overtuiging en schakelt goed tussen de beide accenten. Leuk is om te zien hoe haar hulpjes Vladimir (Alexander Otgaar) en Pjotr (André Veenstra) zich wel steeds meer afkeren van haar praktijken en aan de chantage proberen te ontsnappen. Een geweldig komisch duo!

Susan Rooijmans-Grelling heeft een geweldige mimiek waarmee ze iedereen weet te sturen als Miss Flannery. Of het nu gaat om haar team tot werk sommeren, de achterdocht waarmee ze Millie benaderd als ze haar ontmoet of de stelligheid waarmee ze Jimmy de deur wijst om vervolgens helemaal om te slaan door zijn compliment. Femmy Schipperhein heeft een prachtige binnenkomer als de naïeve Dorothy met het nummer ‘Hoe de andere helft leeft’. Mooi om aan het einde van het stuk de switch te zien uit haar dubbelrol. Ondanks dat dit een stuk is waarin het plot weinig verassingen laat zien laat Femmy zien dat je met houding en stem toch je publiek in een tweede rol kan laten geloven, zelf als ze weten dat Dorothy ook een toneelstuk zou kunnen spelen.

Jammer is dat er af en toe wat weinig licht is en er zelfs met een volle spot op Jimmy hij regelmatig half wegvalt in de schaduw. Ook mistte er regelmatig wat licht aan de zijkant van het toneel. Goed genoeg om het te zien, maar hier zijn zeker nog wat stappen te maken om de voorstelling nog meer tot zijn recht te laten komen.

Het samenspel en -zang is prachtig en dit wordt waarschijnlijk ook geprikkeld door de wisselende castsamenstellingen. De meeste rollen zijn door twee acteurs ingestudeerd en de helft van de voorstellingen spelen zij een ensemblerol, de andere helft de grotere rol. Hierdoor zal iedere voorstelling net even anders zijn door de net andere invulling die aan de rol gegeven wordt door de verschillende acteurs.

 

Het decor dat ontworpen is door Hubert ter Meulen bestaat uit een lijnenspel dat in de verschillende scènes anders geïnterpreteerd kan worden. Het wordt aangevuld door het ensemble dat met dans en spel helpt de verschillende locaties te verbeelden. Geen grote decor stukken nodig als je zo’n cast hebt! Deze leuke choreografieën zijn bedacht en geïnstrueerd door Margoke Nijssen die de rol van Alice speelt en danseres de geweldige muziek van passende dans te voorzien. Haar debuut als choreograaf en haar werk is een belangrijke aanvulling in het verhaal. Deze muziek vraagt om dans.

Voor een avondje weg uit deze wereld en genieten van mooi spel en heerlijke muziek is dit de ideale productie!

Meer informatie en tickets:www.musicalgroeputrecht.nl/producties/thoroughly-modern-millie

Deze productie is te bewonderen in theater Kikker in Utrecht op:
Vrijdag 8 juni 20.30 uur
Zaterdag 9 juni 14.00 uur en 20.30 uur
Zondag 10 juni 14.00 en 20.30 uur

Klik hier voor de fotoreportage

Foto’s en verslag: Lisa Jansen