Afgelopen vrijdag 15 februari is in een uitverkocht Apollofirst theater in Amsterdam een serie theaterconcerten gestart met musicalzangeres Janke Dekker en haar dochter, de klassieke operazangeres Amy Egbers. Generations is een gezongen theatercollege over musical en opera, over de verschillen maar ook over de overeenkomsten. Met de hulp van wonderschone muziek proberen moeder en dochter bovendien de generatiekloof met ontroering en veel humor te overbruggen. In seizoen 2019/2020 gaat de productie in première. Generationsis nog in dit theaterseizoen te zien in o.a. Rijswijk, Bergeijk, Steenwijk en Zuid Laren.

Wat doe je wanneer je als musicalster op een dag te horen krijgt dat je dochter naar het conservatorium wilt om zich te bekwamen in het klassieke zangrepertoire? Janke Dekker (o.a.Contrapunt, Carmen, Evita) moest even slikken toen Amy Egbershaar besluit bekend maakte. Janke Dekker begreep weinig van opera en kon zang-technisch gezien weinig met de aria’s uit bijvoorbeeld Le Nozze di Figaro.

Ondanks het feit dat Amy Egbers het podium met haar moeder had gedeeld in Oorlogswinter en Kruistocht in spijkerbroek had zij geen speciale voorliefde voor het musicalrepertoire. Na haar afstuderen in 2018 aan het Fontys Conservatorium besloten moeder en dochter de verschillende werelden van opera en musical onder de loep te nemen.

 Help mijn moeder zingt musical! Help mijn dochter zingt opera!

In Generations trachten Janke Dekker en Amy Egbers het musical- en operarepertoire te doorgronden. Zij zoeken naar de overeenkomsten en maken zich vrolijk over de verschillen. Ook zingen zij elkaars repertoire of doen een poging daartoe. Generations is een gezongen theatercollege met een verrassende selectie uit het musical- en operarepertoire, zoals muziek uit; Carmen, Evita, Dido en Aneas, Anatevka, Le Nozze di Figaro, West Side Storyen The Sound of Music. En natuurlijk komt in Generationsook de generatiekloof om de hoek kijken. Want zoals in elke moeder-dochterrelatie jagen zij elkaar met liefde op de kast (en er weer vanaf). Maar Janke en Amy weten altijd samen zingend de harmonie tussen elkaar weer terug te vinden.

Pianist Eelco Menkveld(Johan Goossens, Adieu Indië, Midlife, the musical) begeleidt het duo. Victor van Swaay(Wijn, Lenette van Dongen, Hetty Heijting) is de regisseur.

Foto Wim Lanser