De verhalen van Hans Christiaan Andersen staan garant voor avonturen vol fantasie en magie. Theater Terra staat dan weer bekend om het vertalen van die magie in de vorm van het op bijzondere wijze brengen.

vijfsterren

Een zaal vol 6+ kinderen met hun ouders en mensen uit het vak kwamen vandaag naar theater de Meervaart voor de première van De Kleine Zeemeermin waarvan het verhaal bij iedereen bekend is;
In de diepe oceaan leefde een zeemeermin (Raana) met een schitterende stem. Ze droomde vaak over de wereld boven de zeespiegel en wanneer ze daar eindelijk mag kijken, redt ze een jonge prins van een zinkend schip. Ze wordt verliefd en wil zelf ook mens worden. Wanhopig besluit ze een valse zeeheks (Skilla) om hulp te vragen. Die stemt in om haar benen te geven, maar alleen in ruil voor haar mooie stem. Als de prins haar niet zijn onvoorwaardelijke liefde zal geven, zal de zeeheks de betovering nooit meer verbreken en als ze de prins niet als eerste kust zal ze opgaan in de zee.

Door gebruik te maken van poppen weten de makers de kinderen in een fantasiewereld te trekken die nog heerlijk authentiek is in een dagelijkse omgeving waar nog maar weinig aan de verbeelding wordt overgelaten. Hoe geweldig is het dan ook om de aanwezige kinderen na enkele seconden na aanvang al helemaal mee te zien gaan in het verhaal?

Kleine Zeemeermin Theater Terra 9Kleine Zeemeermin Theater Terra 11

We vroegen na afloop aan de cast wat dat nou teweeg brengt, dat moment van het in de magie gezogen worden. Christiaan Koetsier, die Neptunus, een stekelvis en lakei speelt zegt daarop dat hij, maar eigenlijk alle vier de acteurs, de volledige focus op de pop leggen. ‘Wat wij doen om de poppen te bewegen, vinden wij niet interessant en dus is het voor de kinderen ook niet interessant en kijken ze naar de pop’. Rianne Peterson, die de grootmoeder en de zeeheks speelt, ziet dat ook zo. Het is haar eerste keer met poppenspel, maar Wesley de Ridder (regisseur) zelf ook poppenspeler, heeft haar enorm goed geholpen. ‘Des te beter de poppenspeler des te minder je hem ziet, en de onbevangenheid van de kinderen is heel mooi. Die kijken en luisteren en laten het gewoon over zich heen komen’.

Voor Stef Pits (de prins) en Verena Verhoeven (Raana) komt er nog een moeilijkheid bij want Stef speelt zowel de prins (als mens dus) maar ook het zeepaardje, de steun en toeverlaat van Raana.Verena begint als pop Raana, maar na het verkrijgen van haar benen speelt Verena zelf het meisje dat verliefd is op de prins.

Stef vertelt ons dat er in het begin wel enig huivering was of de kinderen het wel zouden pikken dat hij zowel de prins als een pop/zeepaardje speelt. ‘Maar de kinderen gaan er direct in mee en de ouders vinden het vooral fascinerend om te zie hoe we met slechts vier acteurs deze voorstelling brengen.’

Kleine Zeemeermin Theater Terra 14Kleine Zeemeermin Theater Terra 15

Volgens Verena heeft ze in Wesley ‘de beste leermeester’ gehad die er bestaat. ‘Ik had nog helemaal geen poppenspelervaring en dat vond ik best spannend. Maar het feit dat er zoveel gebeurt, we hebben meer poppen dan mensen maakt dat de kindjes er helemaal in meegaan. Ik heb gehoord dat er kindjes echt met hun handen op de wangen zaten te kijken en dan is het geloof ik wel gelukt’.

En dat het gelukt is is een ding dat zeker is. De castleden hebben een prachtige, spannende en meeslepende voorstelling neergezet. De spelers zijn uitstekend op elkaar ingespeeld, weten precies waar wat op welk moment te doen. Mix dat met prachtige zangstemmen en een subliem decor en je hebt een succesformule.

Toen aan het einde van het verhaal de prins en Raana elkaar in de armen sloten ging er bij een meisje ook de beide armen de lucht in. Yes! Happy end! En zo hoort het ook precies te zijn.

Theater Terra bewijst hoe je van een Kleine Zeemeermin groots vermaak kunt maken, voor jong maar ook voor oud(er). We kunnen nu al niet wachten op de volgende productie: Aladdin. Tot die tijd genieten van ‘De Kleine Zeemeermin’ of de nog steeds lopende ‘Welterusten Kleine Beer’.

Kijk voor een voorstelling bij jou in de buurt op www.theaterterra.nl

Klik hier voor de fotoreportage.

Verslag: Mariska Steenbergen
Scenefoto’s: Boy Hazes
Foto’s slotapplaus: Rob de Haan