vijfsterren

 

Na succesvoorstellingen als Woef Side Story, Snorro, De Gelaarsde Poes en Lang en Gelukkig brengt regisseur Pieter Kramer nu Shakespeares stuk-der-stukken in een musicalversie. Hamlet wordt als familievoorstelling naar het theater gebracht en wel zoals we het gewend zijn van het Theater Rotterdam (voormalig Ro Theater). Een theatraal feest vol haastverkledingen, kolderieke knokpartijen en swingende songs.

Het verhaal

Het zit de Deense puberprins Hamlet niet echt mee. Hij raakt zijn pa kwijt, zijn oom trouwt met zijn moeder, zijn vriendinnetje Ophelia begrijpt hem niet meer en een aantal van z’n vrienden is echt niet meer te vertrouwen. Voeg daar een nachtelijk bezoek van een geestverschijning aan toe en je hebt een jonge prins die voor een flinke uitdaging staat.

Van een vrolijke surfboy met goed haar, verandert hij in een sombermans met woede-uitbarstingen. En… we verklappen het alvast, bijna iedereen gaat dood.
Maar geen zorgen: om het gezellig te houden zijn Pierlala en Ger Geraamte de gastheren! Dit keer waarschuwt men toch vooraf om kinderen echt vanaf 8+ mee te nemen en niet jonger. Goed advies want deze voorstelling is net iets spannender dan de anderen.

En ook al staat het als familievoorstelling te boek, uiteraard lachen de volwassenen net zo hard al dan niet harder om de grappen dan de kinderen. Vooral de grappen die toch wat politiek getint zijn (bijvoorbeeld wanneer de Deense koning afgeeft op zijn Scandinavische buurlanden met Amerikaanse verwijzingen) of wanneer Hamlet een ‘Amerikaans’ petje meeneemt voor Horatio waar het Trumplogo op staat. We zullen niet alles verklappen, daarvoor moet u echt zelf heen maar de teksten van Don Duys zijn wederom een sublieme combinatie van het verhaal uit het verleden met een twist naar het heden.

Het muziekthema in deze voorstelling is heel slim gekozen. In een tijd waarin de Queenfilm ‘Bohemian Rapsody’ hoogtij viert is het voor de pappa’s en mamma’s extra leuk om deze nummers voorbij te horen komen. Uiteraard wel voorzien van teksten van Alex Klaasen dus een ‘Bicycle’ wordt ‘Surfmatties’ en een ‘Who wants to live for ever’ (een overigens prachtige solo van Mattias) wordt ‘Wie wil er met mij huilen’.

Door de voorstelling heen zien we een kinderensemble verweven die absoluut niet onder doet aan de volwassen acteurs. Als mini Hamlet, bloem of skelet, ze draaien hun hand er niet voor om. In Rotterdam zijn er vier groepen kinderen die afwisselend spelen maar als de voorstelling op tour gaat zullen plaatselijke dansscholen de eer krijgen om het kinderensemble in te vullen.

Naast eerder genoemden Hamlet (Mattias van de Vijver) en Horatio (Wart Kamps) zien wij Han Oldigs in een glansrol als de moeder van Hamlet. Han weet (vooral voor het jongere publiek) een geloofwaardig karakter neer te zetten en laat hier nog meer zijn komische kant zien. En die bevalt ons prima! De sterfscene is echt hilarisch en zeer sterk neergezet en het samenspel met Dick van den Toorn (Claudius, de oom van Hamlet) is on point en laat het publiek echt schaterlachen.
De enige dame in het gezelschap is Sofie Porro. Zij speelt Hamlets’ liefje Ophelia. Met een heerlijke frisheid en uitgesproken spel is zij het lentebriesje op toneel. Met haar solo ‘Storm in mijn hoofd’ (show must go on) laat zij ook haar vocale kwaliteiten horen en krijgt dan ook een verdiend open doekje. Nog maar net een jaar afgestudeerd aan de Toneelacademie in Maastricht laat zij al goed van zich horen, een aanstormend talent!

Het moge duidelijk zijn; Theater Rotterdam levert wederom een huzarenstukje Nederlands komische musical af. De regie van Pieter Kramer geeft ons wat we ondertussen verwachten van een avondje TR; een goed verhaal, hysterie op toneel en buikpijn van het lachen.
Theater Rotterdam scoort met deze versie van ‘Hamlet’ wederom een hit!

Hamlet staat de eerste weken in Rotterdam en gaat daarna op tour tot april 2019. Voor precieze speeldata en tickets kijkt u op www.theaterrotterdam.nl

Klik hier voor de fotoreportage

Lees ook:
Win twee vrijkaarten voor Soof de Musical

Verslag en foto’s: Mariska Steenbergen