HUMUS muziek & theater laat na de succesvolle musical Rent in 2013, haar publiek – in samenwerking met Theater Hof 88 – weer een bijzonder verhaal zien. The Wave is een rockmusical gebaseerd op een waargebeurd verhaal over de kracht van fascisme en de effecten van groepsdruk op een klas. Een indrukwekkend verhaal, gebracht door professionals en amateurs.

De speeldata bij Hof88 in Almelo zijn 2, 3 en 5 mei 2015. Op 13 mei wordt The Wave ‘s middags besloten gespeeld voor middelbare schoolklassen. ‘s Avonds is de voorstelling voor iedereen te bekijken in theater De Hanzehof in Zutphen.

The Wave

De Amerikaanse geschiedenisleraar Ben Ross is in 1967 werkzaam op de Cubberly High School in Palo Alto (USA). Tijdens de lessen over de Tweede Wereldoorlog vraagt een student hem hoe het kan dat het Duitse volk zo vol overgave achter Hitler aan konden lopen. Ross moet het antwoord schuldig blijven. Hij begint daarom met een project genaamd ‘The Wave’. Doelen zijn een goede werkhouding en gemeenschapsgevoel binnen de groep. Het project is een groot succes, al snel is de hele school onder invloed van ‘The Wave’. Ross raakt echter de controle over de groep kwijt en besluit dat er een einde aan moet worden gemaakt.

Impact
Bernie Meems, artistiek leider van HUMUS: “elke repetitie gebeurde er iets met de groep. De muziek is heel krachtig, maar de groep pikte het verhaal ook op. Deze bijna professionele amateurs weten een 50 jaar oud waargebeurde situatie in het NU te plaatsen, doordat ze snappen wat de impact destijds is geweest. Met hulp van regisseur Richard Sprokkereef en acteur Howard van Dodemont – speelt de docent in The Wave, bekend van ‘Hij Gelooft in Mij’ en aankomende seizoen te zien in ‘De Tweeling’ – laat The Wave met indrukwekkende zang en muziek zien dat het in 2015 nog steeds belangrijk is om eigen keuzes te maken en niet mee te lopen met een groep.”

Actualiteit
De première en twee voorstellingen worden begin mei in Almelo gespeeld. Een bijzondere periode, omdat de herdenking van 70 jaar einde WOII dan zijn hoogtepunt bereikt. Dit is een uitgelezen moment om te beseffen dat we dat nooit meer willen. De realiteit is echter dat in de huidige tijd groepsdruk en meelopen nog steeds actueel is. Recent nog met de aanslag in Parijs, maar ook de toenemende homohaat en het discrimineren van andersdenkenden in de maatschappij zijn aan de orde van de dag. HUMUS hoopt met deze productie een stuk bewustwording te creëren.

Scholen
Op 13 mei speelt The Wave in De Hanzehof in Zutphen. De middagvoorstelling is besloten. In de zaal zitten dan middelbare scholieren van scholen in Zutphen. ‘s Avonds is een openbare voorstelling, waar iedereen welkom is. Bernie Meems: “Eén van de doelstellingen van HUMUS is het brengen van producties die aanzetten tot nadenken. Scholen willen ook dat hun leerlingen zelf nadenken. Dus een voorstelling voor scholieren is een logisch gevolg. We zijn blij dat de scholieren in Zutphen de kans krijgen The wave te zien.”

Kaarten
Kaarten voor de voorstellingen op 2,3 en 5 mei in Almelo en 13 mei in Zutphen zijn te reserveren via www.thewavethemusical.nl

Foto Sander Nagel

 Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte via Twitter? Volg ons op Twitter en klik hier.

Meer musicalnieuws en meteen op de hoogte via Facebook ? Like ons op facebook en klik hier.