Elstars MuziekTheater is een gezellige vereniging die bestaat sinds 1999. Elstars heeft dit jaar besloten om het theater even gedag te zeggen en te gaan spelen in een oude glasproductiehal van AGC Maasglas Tiel. De keuze is logisch aangezien de musical zich afspeelt in een fabriek en waarvoor deze oude hal de perfecte locatie is. Locatietheater op deze manier geeft ook wat extra’s voor het publiek dat zich als het ware in de scene waant. Dit soort locatietheater zie je steeds vaker en voegt zeker wat extra’s toe zoals dat ook in de ‘The Pajama Game’ het geval is.

Het 39-koppige live-orkest past perfect bij deze musical  die klassiek van opzet is en zich afspeelt in de jaren vijftig waardoor alles in deze musical was aangepast zoals de kleding, decors en de muziek.

Samen met de komst van alweer een nieuwe bedrijfsleider, Sid Sorokin, dreigt er een staking in de pyjamafabriek. Het personeel eist een loonsverhoging van 7,5 cent per uur zeer tegen de zin in van de directie. Sid Sorokin, gespeeld door Mark van Groenesteijn, is er alles aan gelegen om wel aan te blijven als bedrijfsleider en niet net als de vorige bedrijfsleiders de laan uit te vliegen. Hij wordt echter geconfronteerd met personeel dat vecht voor de loonverhoging en de klachtencommissie onder leiding van de mooie Babe Williams, gespeeld door Annette Oosterwijk. Sid en Babe worden verliefd in het midden van het strijdgewoel. Hun relatie staat onder druk als hun verhouding op scherp wordt gezet gezien de verschillende zakelijke belangen. Als Babe dan ook nog ontslagen wordt na een sabotage tijdens een langzaamaan actie vragen Babe en Sid zich af of hun relatie nog toekomst heeft. Deze gedrevenheid zie je ook bij Mark en Annette die deze rollen vol passie vertolken.

The Pajama Game-10

Naast deze problematische relatie is daar ook de relatie van tijdwaarnemer Vernon Hines, gespeeld door Nico de Groodt, die een lekkere naïeve en jaloerse vriend speelde van Gladys, de directiesecretaresse. Gladys is een kwetsbare en naar liefde smachtende vrouw, die mooi gestalte wordt gegeven door Emmie van Kessel.

Paula van Koll, die de secretaresse speelt van Sid, Mabel, weet deze rol een mooie komisch gezicht mee te geven waarbij je wel moet lachen vanwege de manier waarop ze rol van deze lieve vrouw neerzet. Mabel zorgt voor de mensen om haar heen en als ze ziet dat de relatie van Vernon en Gladys onder druk komt,probeert ze helpen op haar eigen komische manier.

De vakbond speelt een centrale rol in deze productie vanwege de strijd met de directie om de loonsverhoging van 7,5 cent, geleid door de casanova Prez, gespeeld door René Oosterling, die, hoewel hij getrouwd is, achter alle vrouwen lijkt te zitten. Daarnaast leidt hij ook het verzet tegen de directie om de loonsverhoging.

The Pajama Game-20

De directeur Myron Hasler blijft strijden tegen de loonsverhoging. Deze dwarsligger wordt stug, hard en onverzettelijk neergezet door Jan Steenis. Myron strijdt zijn strijd tegen beter weten in. Zeker als de bedrijfsleider Sid achter een geheime boekhouding komt die zelfs voor de raad van commissarissen geheim is gebleven.

Het ensemble is belangrijk in deze productie gezien de grootte van het toneel maar ook in het spel en vocale participatie in de grote scènes en ensemblezang. Ook hier was duidelijk hard aan gewerkt en dat was duidelijk zichtbaar en te horen.

The Pajama Game-36

Last but not least kap en grime. Alle kapsels en kleding waren helemaal aangepast aan de tijd waarin The Pajama Game zich afspeelde. Aan alles was gedacht en met veel passie en aandacht gewerkt

Deze mix van verhalen en relaties samengevoegd in de musical The Pajama Games is gebaseerd op de roman ‘7 1/2 Cents’ van Richard Bissell. De setting van deze musical is uniek en past perfect bij deze productie. Bij binnenkomst kom je al direct in de jaren vijftig sfeer. En ook op weg naar de theaterzaal kom je oude auto’s en naaimachines tegen. Er is ook hard gewerkt aan het decor waarbij meer dan 30 oude naaimachines zijn gevonden en creatief om is gegaan. Zo wordt het kantoor voor de naaimachines geschoven maar door de lengte van de hal wordt ook het decor van het kantoor ook helemaal achteraan geplaatst waarbij het als het ware lijkt of de hele fabriek 180 graden is gedraaid en het publiek ineens vanaf de andere kant de fabriek bekijkt.

The Pajama Game-54

De cast en creatives hebben een mooie klassieke musical neergezet op een werkelijk unieke locatie waarbij alle mogelijkheden benut werden en er geïnvesteerd is in goed geluid en licht. De cast mag met trots terugkijken op een uniek project waarbij elke voorstelling de tribunes afgeladen vol zaten en het publiek hebben genoten van een mooie voorstelling.

De voorstelling speelt vandaag nog een keer. Er zijn nog een beperkt aantal kaarten verkrijgbaar.
Voor de fotoreportage klikt u hier.

Wil je op de hoogte worden gehouden over al ons musicalnieuws of ons steunen? Like ons op facebook en klik hier.